Vijesti

UOČI PREMIJERE FILMA„PAVAO, KRISTOV APOSTOL”

Kako je krunica pomogla Jimu Caviezelu u ulozi svetog Luke Jim Caviezel, zvijezda filma „Pasija”, otkriva kako je u novom filmu u kojem glumi apostola Luku uspio prikazati njegovu svetost. Film je posvećen progonjenim kršćanima i gleda na vjeru posve realno te će odlično 'sjesti' svima (ne samo vjernicima) koji prolaze kroz različite poteškoće

Kako je krunica pomogla Jimu Caviezelu u ulozi svetog Luke

Foto: Screenshot

 

Zvijezda filma „Pasija”, Jim Caviezel, za CNA je kazao da se je – kako bi prikazao svetost na velikom platnu, u filmu „Pavao, Kristov apostol” – oslanjao na: Sveto pismo, na svakodnevnu svetu misu i krunicu.

Premijera ovoga filma očekuje se 23. ožujka, a film govori o progonu ranih kršćana u Rimu za vladavine cara Nerona, zajedno sa zarobljenim svetim Pavlom, koji je na kraju svoga života prenio poruku nade.

„Uspjeh često dolazi preko poteškoća, kroz naše borbe…”

„Mislim da je to najbolji dio scenarija: pretučeni starac u zatvoru čeka pogubljenje. Kako taj čovjek može biti svjetlo svijetu? Ali uspjeh često dolazi preko poteškoća, kroz naše borbe, kroz naše tragedije”, rekao je Caviezel. On u filmu glumi svetog Luku, koji redovito posjećuje Pavla u zatvoru kako bi dokumentirao njegovu priču, pišući Djela apostolska. Gledatelji će vidjeti da je Luka ranokršćanskoj zajednici služio kao liječnik, vođa i pisac.

„Luka spominje Djevicu Mariju više od bilo kojeg drugog pisca. Svakodnevno odlazim na misu, sve što radim uvijek radim uz nebesku pomoć; ona usmjerava moj put. Vodi me. Od nje sam dobio svoje talente. Bogu vraćam od onog što je on meni dao.” Caviezel je također istaknuo da jako štuje svetog Vida, zaštitnika glumaca.

„S radošću priznajem da je Jim mnogo veći vjernik od mene”

Pavla tumači britanski glumac James Faulkner, poznat po ulogama u serijama „Igre prijestolja” i „Downton Abbey”. On kaže: „S radošću priznajem da je Jim mnogo veći vjernik od mene”, naglasivši koliko ga je uloga Pavla promijenila. „Imam li više poniznosti? Imam. Imam li veću ljubav prema bližnjemu? Imam. Postoji li mogućnost otkupljenja čak i za mene? Da, postoji”.

Caviezel kaže da su glavne teme filma obraćenje i oprost. „Najveća kontroverza ovoga filma jest oprost pod svaku cijenu, a to ne znači slabost ili prihvaćanje zla – to znači suočiti se sa zlom licem u lice. To je najteže od svega”, rekao je.

Odite u kino s nekim tko se suočava s poteškoćama…

Film je posvećen progonjenim kršćanima diljem svijeta. „Pisali smo scenarij za vrijeme napada ISIS-a i problema u Siriji i na Bliskom Istoku”, izjavio je izvršni producent Eric Groth. Scenarij za film napisao je Andrew Hyatt, koji ga je i režirao.

Groth se nada da će katolici film pokazati svojim prijateljima koji nisu upoznati s Biblijom: „Želim da povedu nekoga tko se suočava s poteškoćama i da zajedno pogledaju film, koji gleda na vjeru kroz ljudske oči, vrlo realnim pogledom.”

Izvor: Catholic News Agency

Autorica: Courtney Grogan

Najčitanije

Na vrh