Mladi

DJEVOJKO, MOŽEŠ TO POBIJEDITI

Kršćanski mladići odabrali uvjete za ‘onu pravu’: Donosimo još pet O kakvoj ženi razmišljaju mladi kršćani kada maštaju o svojoj budućoj supruzi? Što bi to trebala ispunjavati "ona prava"?

Foto: Shutterstock

 

Pitali smo šest mladića: „Kojih ćete deset glavnih karakteristika tražiti kod one prave?” Navedeni su njihovi odgovori s našim uputama o tome kako razviti te kvalitete u svome životu. Popis nije prikazan nekim određenim redoslijedom, osim što su se svi složili da prvu karakteristiku smatraju daleko najvažnijom. Iako se raspravljalo o drugim kvalitetama, svi su se složili sa svakim od sljedećih kriterija.

Popis prvih 5 kriterija možete pročitati ovdje. 

ONA IMA DOBRE ODNOSE SA SVOJOM OBITELJI I IMA BLISKA PRIJATELJSTVA

Želiš li znati koja je najbolja praksa za brak? Živjeti u obitelji. Ako ne možeš živjeti u relativnom miru sa svojom obitelji i nemaš bliska prijateljstva, to bi moglo biti zato što se teško slažeš s ljudima – a zdrav će muškarac to shvatiti kao crvenu zastavicu. Iako ti i tvoji roditelji možda imate tipične svađe između majke i kćeri ili oca i kćeri, postoje li trenutci kad možete uživati ​​u društvu jedno drugoga i raditi stvari zajedno bez svađe? Možeš li priznati kad si u krivu i zatražiti oprost? Možeš li oprostiti drugima i odlučiti se da ih voliš usprkos njihovim nedostatcima? Uživaju li ljudi biti prijatelji s tobom jer znaš uzimati i davati u vezi? Vježbanje ovih stvari sada odlična je priprema za to da postaneš ona prava.

Stekla sam prvostupničku diplomu, ali sam odustala od ideje da odem na medicinski fakultet zbog svoje obitelji. To je odluka koju nikad nisam požalila.

ONA ZNA NJEGOVATI DRUGE I BILA BI DOBRA MAJKA JEDNOG DANA

Muškarci žele da njihova djeca imaju ugodna iskustva u djetinjstvu i žele ženu koja će njegovati njihovu djecu i ponositi se time što je dobra mama. Naravno, većina muškaraca jedva čeka da budu najbolji tate koji mogu biti i da mogu pomoći u roditeljstvu. Međutim, djeca zahtijevaju ogromnu količinu vremena i energije i stoga, po Božjem savršenom naumu, i mama i tata trebaju zadovoljiti mnoge fizičke, emocionalne, mentalne i duhovne potrebe svoga djeteta. Možda si jako orijentirana na karijeru, ali ako planiraš imati obitelj, možda ćeš morati biti spremna žrtvovati ili odgoditi neke osobne ciljeve za dobrobit odgoja emocionalno zdrave djece.

Prije nego što smo suprug i ja dobili naše prvo dijete, bila sam studentica. Međutim, na prvi rođendan svoje kćeri plakala sam jer sam se osjećala kao da sam propustila toliko toga u toj posebnoj prvoj godini zbog čitava vremena koje sam provela na predavanjima i učeći. Znala sam da će to biti samo intenzivnije kad budem upisivala medicinski fakultet, pa sam donijela jednu od najtežih odluka koju sam ikada donijela. Stekla sam prvostupničku diplomu, ali sam odustala od ideje da odem na medicinski fakultet zbog svoje obitelji. To je odluka koju nikad nisam požalila i, iako sam radila honorarno izvan kuće kao animatorica za mlade i javna govornica, dodatno vrijeme i duboka povezanost koju uživam sa svojom djecom daleko su mi isplativiji od bilo koje medicinske karijere koju sam mogla imati.

Kad razmišljaš o tome je li neki mladić onaj pravi, zapitaj se: „Jesam li ja najveća obožavateljica ovoga čovjeka? Poštujem li ga i vjerujem li mu dovoljno da budem njegova navijačica?”

ONA JE PODRŠKA U ONOME ŠTO ŽELIM UČINITI SA SVOJIM ŽIVOTOM I HRABRI ME

Više od ičega, muž treba svoju ženu da mu bude navijačica. Onaj pravi će htjeti da budeš njegova najveća obožavateljica. Neizbježno je da ćeš proći kroz teška vremena. Možeš se suočiti s velikim gubitcima, poput gubitka posla, smrti voljenih osoba ili čak gubitka djeteta. On možda želi promijeniti karijeru, što bi moglo stvoriti ogromne financijske izazove. Dok se muškarac probija kroz odluke i razočaranja koja život nosi, treba mu partnerica koja će biti u njegovu kutu, žena koja stoji uz svoga muškarca.

Poznajem ženu koja se udala za odvjetnika, djelomično zato što je mislila da nikad neće morati brinuti o financijama zbog njegove karijere. Međutim, kad je njezin suprug napunio četrdeset godina, već je izgorio i nije se više želio baviti pravom. Odlučio je da želi biti profesor u srednjoj školi, iako je to značilo veliko smanjenje njegove plaće. Međutim, njegova supruga nije mogla prihvatiti ovu drastičnu promjenu načina života i nakon mnogo godina napetosti i gorčine oni su se razveli. Njezina ljubav prema njemu bila je uvjetovana, temeljena na njegovoj plaći. Kad razmišljaš o tome je li neki mladić onaj pravi, zapitaj se: „Jesam li ja najveća obožavateljica ovoga čovjeka? Poštujem li ga i vjerujem li mu dovoljno da budem njegova navijačica?” Pobrini se da ga podržavaš i ohrabruješ na svakom koraku njegova životnog puta.

Učini nešto što te tjera iz tvoje zone udobnosti i uči te da postoje novi načini zabave.

ONA IMA SVOJE SNOVE I CILJEVE, A JA JOJ MOGU POMOĆI ISPUNITI IH

Znaš li koje su tvoje strasti u životu? Što voliš raditi? Koje ti stvari daju energiju i motiviraju te? Fakultetsko obrazovanje može biti izvrstan način da otkriješ različite stvari koje te stimuliraju, pune energijom ili nadahnjuju. Kad sam bila na fakultetu, sjećam se da sam pomislila: Kako je jadno što moram skupiti bod pohađanjem tjelesnog! Krenula sam na tečaj ronjenja i otkrila ljubav prema podvodnom životu za koju nisam ni znala da je imam. Također se sjećam da sam pomislila: Dosta je već satova engleskog! Zašto moram polagati engleski baš svaki razred srednje škole? No znaš što? Satovi engleskog pomogli su mi da budem mnogo bolja spisateljica i komunikatorica, a to je moja životna strast. Tečaj razvoja djeteta pomogao mi je da bolje razumijem svoju djecu i budem bolja mama, što je uvijek bio i bit će moj cilj. Ako razviješ vlastite interese i otkriješ vlastite strasti, bit ćeš sretnija, zanimljivija i kompletnija osoba.

Bez obzira na strasti onog pravog, pronađite one strasti koje su zabavne za vas oboje i zajedno uživajte u njima. Život je prekratak a da se ne zabavljamo, a zajednička zabava jača svaku vezu.

ONA JE PUSTOLOVNA I MOŽE UŽIVATI U BAREM NEKIM MOJIM HOBIJIMA

Muškarci su obično pustolovna bića i žele ženu koja s njima može podijeliti neke od tih pustolovina. Koliko si pustolovna? Ako nemaš nikakvih interesa ili hobija, možeš ih početi razvijati. Naprimjer, posjeti kulturno-umjetničke festivale ili idi na izlete u lokalne muzeje ili pak pohađaj tečaj kako bi naučila neku neobičnu vještinu kao što je obrada drva ili dizajn interijera. Pridruži se timu za glumu ili debatu. Pohađaj tečajeve koji se nude na lokalnom fakultetu kako bi naučila govoriti neki strani jezik, izrađivati skulpture, dizajnirati web stranice ili nešto drugo što te uzbuđuje. Učini nešto što te tjera iz tvoje zone udobnosti i uči te da postoje novi načini zabave.

Naravno, svaka osoba ima svoj pojam o tome kako pustolovina izgleda. Kad smo moj suprug i ja počeli izlaziti, moj je pojam zabave bila kupovina, ali Gregov igranje softballa. Kako bismo oboje mogli raditi stvari u kojima uživamo, često bismo u petak navečer nakon posla provodili u kupovini, a ja bih u subotu sjedila na tribinama i bodrila svoga zgodnog igrača na prvoj bazi. Mnogo sam puta bila u iskušenju da kažem: „Ja ću subotu provesti u kupovini dok ti igraš softball, a naći ćemo se navečer”, ali to ne bi bilo ni približno zabavno kao kad provodimo vrijeme zajedno.

Bez obzira na strasti onog pravog, pronađite one strasti koje su zabavne za vas oboje i zajedno uživajte u njima. Život je prekratak a da se ne zabavljamo, a zajednička zabava jača svaku vezu.

Iz knjige „Djevojko, možeš to pobijediti“ autorâ Shannon Ethridge i Stephena Arterburna. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh