Duhovnost

POSLJEDNJE DUHOVNE VJEŽBE

Križ Isusa Krista postao je simbol pobjede Njegov život nije prošao bez poraza, poniženja, straha, stresa, izdaje, ali Isus ipak nije bio razočaran, već je unatoč svemu tome snagom svoje ljubavi prema nama sve prebrodio i pobijedio

Foto: Adrien Olichon, Unsplash

Foto: Adrien Olichon, Unsplash

 

Zašto je Sin Božji imao tako ljudski nesretnu sudbinu? Postoji li ikoja sretna sudbina? Možda jedino u našoj mašti. Što god bismo učinili, ionako nestane. Smrt oduzima sve. A prije nego što čovjek umre, ranije, još za života, preživi nekoliko vrsta smrti. (..) Na tim stranicama Svetog pisma vidim da je Božja volja bila ući u najočajniji, najbeznadniji oblik ljudskog postojanja – odnosno u život Isusa Krista – i uskrsnuti najistinitijim, besmrtnim, vječno eksplorirajućim postojanjem. Progurati se kroz najtješnja vrata života i smrti i buknuti najdivnijim životom, o kojem premalo znamo, jedva da je moguće. Takva je bila Božja volja.

Zašto je Bog izabrao taj najgori oblik

Zašto je onda Bog izabrao taj najgori oblik? Da više nitko ne bi mogao reći da je napušten i da ima sudbinu koju ni Bog ne bi razumio i ne bi mogao s njom suosjećati. Šokantna činjenica smrti Boga u čovjeku i uskrsnuće čovjeka u Bogu – jer isto tako se može govoriti o tome što se je dogodilo s Isusom Kristom – svemu je dala više nego apsurdan smisao. Više nego apsurdan, jer dotiče apsurd, ali ga pobjeđuje. Zar to ne zvuči apsurdno: smrt Boga? To je logička kontradikcija. (…) I samo Bog mi može dati zadovoljavajući odgovor. Vjerujem mu da on ima odgovor i zato čitam Bibliju. Ta Bog ne umire, a čovjek ne uskrsava, no ipak se je upravo to dogodilo u Isusu Kristu i zato me to zanima. Zbilo se je to u određenom smislu – jer ne može se doslovno govoriti o smrti Boga.

(..) Ako vjerujemo da je križ Isusa Krista postao simbol pobjede, onda se pitamo nad čime? Upravo nad time što je Isus Krist križ donio sa sobom, nad porazom poraza, nad najokrutnijom smrću. Križ nije postao precrtavanje, već podcrtavanje snage života u Bogu. (…)

Njegov život nije prošao bez poraza, poniženja, straha, stresa, izdaje, ali Isus ipak nije bio razočaran, već je unatoč svemu tome snagom svoje ljubavi prema nama sve prebrodio i pobijedio. U njemu se je objavio život jači ne samo od smrti, nego također jači od svakog poraza i svakog razočaranja. (…)

Ulomak iz nove knjige Posljednje duhovne vježbe autora p. Augustyna Pelanowskog. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

 Više o knjizi možete saznati ovdje, a kupiti ju ovdje.

Za Book.hr priredila M. V., odabrala A. P.

Ako se želite osjećati kao dio obitelji Kristofora (onih koji donose Krista), možete skenirati kod za mjesečnu ili za godišnju uplatu ‘timarine‘.

Unaprijed zahvaljujemo i želimo iskrenu dobrodošlicu svim novim članovima obitelji (tima) Kristofori.

 

 Želim donirati mjesečnu ‘timarinu’:

Želim donirati godišnju ‘timarinu’

Podržite naš rad

 

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

 

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA :

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh