Duhovnost

KAKO SE OSTVARITI

Ovo je ključni preduvjet za pronalaženje svog identiteta i životnog poziva Bez ovoga se ne možemo ostvariti u životu!

Ovo je ključni preduvjet za pronalaženje svog identiteta i životnog poziva

Foto: Shutterstock

 

Tinejdžer se može diviti svojim roditeljima i željeti se držati njihovih moralnih uputa, no ipak ne smije činiti samo to, jer neće uspjeti postati svoja osoba – drugim riječima, neće moći doći do internalizacije (psih. proces usvajanja socijalnih normi, standarda ponašanja i doživljavanja). On sâm mora istraživati što je moralno, ispitivati to i shvaćati. Mora razriješiti sve ono što su njegovi roditelji morali ispitati i dokučiti, a već su i zaboravili da su to radili. Ali to nije samo duhovni postupak. On mora svaki etički i moralni zakon ‘ispipati’ dubokim, unutarnjim, nevidljivim prstima svoga duha, istražujući želi li zaista sve to i sâm usvojiti. Kad bi ih mogao jasno vidjeti i doći do njih, zadatak bi bio lak. Ali ne može. To je neizbježno postupak koji se baš mora „ispipati”. Sigurno će se dogoditi neke stvari koje će mu, često i vrlo bolno, kroz gubitak, otkriti gdje mu je zaista srce.

Johnova priča

Budući da sam kasno sazrio, još uvijek ni s 23 godine, iako već na fakultetu, nisam bio raščistio neke stvari. Sjećam se da sam o svemu temeljito promišljao te sam sve držao toliko pod nadzorom da više nisam bio siguran pristaje li moja životna filozofija tamo gdje mi je srce ili ne. Osjećao sam kao da je sve o čemu sam razmišljao poput letećeg tepiha, odnosno, u neskladu sa stvarnošću ili u odmaku od života. U to sam vrijeme radio za Delta C and S Airlines u Zračnoj luci Midway u Chicagu kao predradnik noćne smjene i bio zadužen za istovar i utovar svih zrakoplova u svojoj smjeni. Uspio sam maksimalno učinkovito organizirati ekipe, ali sam stalno razmišljao o tome da mi se treba dogoditi nešto potpuno izvan moga nadzora, kako bih prema svojoj reakciji vidio gdje mi je zaista srce.

Onda je jedan lijeni, nesposobni, glasni, zadrti, ograničeni konzervativac došao u moju ekipu. Koje god bih mu naredbe dao, i kako god ljubazno, on je uzvraćao psovkama i nije uspijevao izvršiti posao. Šef mu nije htio dati otkaz. Njegovo lijeno ponašanje puno mržnje pokvarilo je obje ekipe. Jedne je noći napravio veliku pogrešku pa sam mu grubo odgovorio. Zamahnuo je prema meni kao da će me udariti i promašio, ali mi je srušio naočale. Još uvijek sam se kontrolirao i mirno mu rekao da ću ga, ako su se slomile (član ekipe ih je tražio jer ih je vrtlog zraka iz propelera bio daleko bacio), natjerati da plati. Mislio sam na naočale: napisat ću izvještaj te će mu se iznos odbiti od plaće (tada je to bila uobičajena praksa). On je to shvatio kao izazov za tučnjavu pa je zamahnuo šakom prema meni, tamo na rampi, u javnosti, dok su putnici izlazili iz zrakoplova – na mjestu koje nikada ne bih odabrao za tučnjavu.

Poludio sam. Potisnuti bijes me izbacio iz takta. Iako je težio oko 115 kg, ja sam u to vrijeme dizao utege pa sam se sagnuo izbjegavši njegove udarce, zgrabio ga oko struka, podigao ga i bacio na pločnik. Sjedeći raširenih nogu na njemu zgrabio sam mu oba zgloba svojom lijevom rukom, držao ga kako bi bio nepomičan i vikao da ću mu razbiti facu svojom stisnutom šakom. Ali onda, kao iz duboka izvora, u misli mi dođoše odlomci Svetoga Pisma te sam se odjednom sažalio nad njime. Tada sam učinio nešto zapravo još daleko gore – lagano sam ga, kao od milja, udario po bradi i nazvao ga ‘bebom’!

Ključno za pronalaženje svog identiteta i životnog poziva

To mi se iskustvo usadilo u misli i u srce. Otkrilo mi je nešto o meni. Bio sam sposoban mrziti. Bio sam sposoban željeti ubiti. Mogao sam biti više nego okrutan. Mogao sam izgubiti nadzor. Ali drugi dio mene, onaj najdublji, odabrao je dobrotu i zadržao me u njoj, dok ju je prvi dio opet okrenuo na okrutnost. Otad sam shvatio da moj odabir Božje Riječi nije nešto izvanjsko. U trenutku krize, Riječ Božja dotjecala mi je u misli duboko iz moje nutrine.

Možda ste imali puno takvih iskustava – uništeni branik (na novom automobilu vašeg oca), previše istraživanja na području spolnosti, ispad s uličnom bandom na mračnoj strani zakona itd. Prepušteni sami sebi ili suočeni sa suosjećanjem i povjerenjem, ta iskustva mogu vam koristiti poput mlina koji će ‘samljeti’ sve vaše misli i osjećaje u prah pokore i promjene. Možete otkriti svoju vlastitu stvarnost i suočiti se sa životom kao odrasla osoba.

Vjerojatno se možete sjetiti što se dogodilo kad su roditelji saznali za neka vaša nedjela. Možda su se obrušili na vas poput anđelâ osvetnika, odlučni dovesti vas u red. Ili ste možda roditelj tinejdžera koji je napravio nešto slično. Roditelji moraju paziti. Mogli bi tinejdžerima oduzeti pokušaj otkrivanja stvari tjerajući ih da brane upravo ono što bi inače iskoristili za otkrivanje stvarnosti i povratak senzibilitetu. Nažalost, tada mladi moraju posegnuti još dublje u degradaciju, kako bi pronašli dijelove sebe koji nisu pod nadzorom roditelja i tako pronašli svoje pravo ja. Zbog stalnih prepirki i pobuna, zaglavit će u lošem ponašanju do kojeg ne bi ni došlo da ih njihovi roditelji (ili netko drugi) nisu toliko gnjavili.

Potrebna je hrabrost kako bi se postigle individuacija (više o tome možete pročitati u knjizi) i internalizacija. Oni koji imaju snagu duha (usp. Ef 3,16) mogu to postići, a oni koji nemaju, ne mogu. Moramo raditi na osamostaljenju onda kad to naše unutarnje biće traži, svatko po svom vlastitom rasporedu; ili poslije, uz veliki rizik, ili uopće ne. (…)

Nastavak teksta možete pročitati u knjizi „Otpusti svoju prošlost” autorâ Johna Lorena i Paule Sandford. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje a kupiti ju ovdje.

O knjizi „Otpusti svoju prošlost“

U ovoj ćete knjizi pronaći upute kako pomoći onima koji u djetinjstvu nisu imali blagoslovljen odnos s roditeljima, jednako tako na koji način sami sebi pomoći u toj istoj potrebi. Ona govori o problemima koji nastaju kad se tinejdžeri odvajaju od roditelja u odrasloj dobi; o tome što su to roditeljska inverzija i zamjenski bračni drug; kako pronaći pravoga bračnog druga, kako pronaći i živjeti svrhu vlastitog života, te kako postati jedno s drugima, u jedinstvu Tijela Kristova.

Preuzmi nadzor nad vlastitom budućnošću tako što ćeš se riješiti rana, navika te usvojenih stavova iz prošlih odnosa.

Otpusti svoju prošlost

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh