Duhovnost

RECENZIJA NOVOG FILMA

Katolički portal „Aleteia“ o horor filmu „Časna“: U filmu ima više molitve nego u svim vjerskim filmovima snimljenim u zadnjih deset godina zajedno Možda to ne biste očekivali, ali ova se filmska franšiza temelji na katoličkim uvjerenjima i principima…

Katolički portal „Aleteia“ o horor filmu „Časna“: u filmu ima više molitve nego u svim vjerskim filmovima snimljenim u zadnjih deset godina zajedno

Mediji ovih dana ‘bruje’ o filmu „Časna“ („The Nun“), najnovijem filmu iz horor franšize „Prizivanje“ („The Conjuring“). Ako niste upoznati s prethodna dva nastavka, riječ je o filmovima koji su snimani prema originalnim zapisima najpoznatijih svjetskih demonologa, bračnog para Eda i Lorraine Warren.

Možda to ne biste očekivali, ali ova se filmska franšiza temelji na katoličkim uvjerenjima i principima, tako da vas ni ovaj nastavak neće razočarati, ali bi zato mogao ljubitelje horor filmova jer nije ni približno zastrašujuć kao prethodna dva dijela.

Radnja filma odvija se u rumunjskom samostanu

Redovnica je jedan od oblika koji je u prethodnom filmu, „Prizivanje 2“ („The Conjuring 2“) uzimao demon Valak. U filmu „Časna“ vraćamo se u 1952. godinu i saznajemo zašto je Valak uzeo baš taj oblik. On je demon, tako da je, sigurno pogađate, uzeo oblik redovnice kako bi se izrugivao Bogu i vjeri.

Radnja filma odvija se u rumunjskom samostanu (koji je prije bio dvorac), gdje si mlada redovnica oduzima život kako bi spriječila demona koji želi ući u nju i tako dospjeti u svijet. Da ti postupci ne bi oskvrnuli samostan, čime bi se ugrozila njegova tajna lokacija u dvorcu, Vatikan šalje oca Burkea (Demián Bichir) kako bi procijenio situaciju.

U pratnji o. Burkea (koji je zasigurno isusovac jer nosi kravatu kad putuje) je sestra Irene (Taissa Farmiga), postulantica za koju Vatikan vjeruje da bi mogla pomoći jer ima vizije. Njima se na njihovom putovanju pridružuje Frenchie (Jonas Bloquet), jedina osoba iz obližnjeg sela koja se usudi ući u samostan.

Molitva – glavno oružje obrane

Razina poštovanja prema katolicizmu iskazana u filmu gotovo je zapanjujuća. Svećenik ima probleme sa svojom prošlošću, ali nikad ne posustaje u vjeri. Mlada postulantica je iskrena, posvećena i uopće nije u iskušenju zbog pažnje koju dobiva od Frenchija. Što se tiče same Crkve, ona je vjerojatno jedina stvar koja stoji između svijeta i nadnaravnih sila koje ga žele pokvariti i uništiti.

Pitate se koje je glavno oružje obrane u filmu? Molitva! U filmu ima više molitve nego u svim vjerskim filmovima snimljenim u zadnjih deset godina zajedno. Naravno, na kraju mora postojati neka „rupa“ da bi se Valak mogao pojaviti u „Prizivanju 2“, ali filozofija filma je ta da ako želite pobijediti Zloga, trebate moliti. Molitva je prva linija obrane, upamtite to.

Autor: David Ives; Aleteia

Foto: LADbible

Prevela i priredila: Vedrana Prka; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh