Brak i odnosi

TRI KORAKA DO PRAVE LJUBAVI

Kako se suočiti s prošlošću predbračnih seksualnih iskustava Može li moja prošlost u kojoj je bilo predbračnih seksualnih iskustava utjecati na moje buduće veze?

Foto: Pixabay

 

Svaka naša odluka neizbježno utječe na odnose s drugima u budućnosti. Izbor karijere, hobija, prijatelja – svaki naš izbor utječe na nas i na svijet oko nas. Naši izbori po pitanju seksa nisu iznimka.

U tim intenzivnim emocionalnim i fizičkim trenucima učimo se ljubavi, nesebičnosti, komunikaciji, odanosti i privrženosti ili pak nedostatku nabrojanog

Seks nas oblikuje jer iz seksualne bliskosti puno učimo. U tim intenzivnim emocionalnim i fizičkim trenucima učimo se ljubavi, nesebičnosti, komunikaciji, odanosti i privrženosti ili pak nedostatku nabrojanog. Učimo se izražavati i primati ljubav. Mnogim mladićima i djevojkama te su lekcije bolne kada nedostatak privrženosti razdvoji dva nekoć sjedinjena tijela.

Jedna moja klijentica se nije mogla otarasiti sjećanja na prošla seksualna iskustva s bivšim partnerima koja su je proganjala dok je bila intimna s mužem

Po pomoć i savjet mi dolaze mnogi mladi koji mi pričaju kako su njihova seksualna iskustva utjecala na njihove živote i veze. Mnogi su od njih ostali sa psihološkim ranama, nezdravim emocionalnim navezanostima i seksualnim očekivanjima, što je izravan rezultat njihovih predbračnih iskustava.

Jedna moja klijentica se nije mogla otarasiti sjećanja na prošla seksualna iskustva s bivšim partnerima koja su je proganjala dok je bila intimna s mužem. Željela se je osloboditi prošlosti, oprostiti si i predati se suprugu čitavim umom i srcem. Njezina ju je seksualna prošlost držala u šaci i nije nimalo popuštala. Drugi je pak klijent bježao u seks od neželjenih emocija iz prošlosti. Zbog svoje seksualne prošlosti nije se znao nositi s emocijama, i ona ga je sprječavala da otvori srce supruzi.

Predbračni seksualni odnosi mogu razoriti naše živote zbog posljedica koje ostavljaju: od neželjenih sjećanja do seksualno prenosivih bolesti

Predbračni seksualni odnosi mogu razoriti naše živote zbog posljedica koje ostavljaju: od neželjenih sjećanja do seksualno prenosivih bolesti. Za one koji su se odlučili živjeti čisto prije braka: nastavite i dalje čuvati svoja srca i tijela. To će oplemeniti vaš brak dok budete ulazili u njega s jednom brigom manje i radovali se bračnom sjedinjenju.

Hrabri budite; služimo Bogu koji sve obnavlja i koji je milostiv

Onima koji se bore sa seksualnim demonima iz prošlosti, htjela bih poručiti: Hrabri budite; služimo Bogu koji sve obnavlja i koji je milostiv. Možda će potrajati dok ne obnovite odnose s drugima i emocionalno ozdravite, ali moguće je osloboditi se tereta prošlosti. Poslanica Filipljanima 3,13 zapovijeda nam da zaboravimo ono što je za nama i da se radujemo onome naprijed. Nemojte dopustiti prošlosti da vas drži za svog taoca, nego naučite lekcije iz nje. Neka vas prošlost potakne da budete osoba nade – cjelovita i iscijeljena.

Iz knjige „Tri koraka do prave ljubavi. Smjernice za one koji traže ljubav svog života“, autorice Debre Fileta, licencirane stručne savjetnice i autorice brojnih članaka i knjiga o vezama i braku. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete pročitati ovdje, a  kupiti ju ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh