Obitelj

OGRADE SU DOBRI SUSJEDI

Kada sam se udavala za svoga muža, nisam znala da će njegovi roditelji biti toliko prisutni u našem životu… Naš život ponekad izgleda poput nekih scena iz humorističnih serija, u kojima se nametljiva svekrva neprestano pojavljuje na vratima mladoj obitelji. Naravno, bez najave

Kada sam se udavala za svoga muža, nisam znala da će njegovi roditelji biti toliko prisutni u našem životu...

Foto: Pixabay

Naš život ponekad izgleda poput nekih scena iz humorističnih serija, u kojima se nametljiva svekrva neprestano pojavljuje na vratima mladoj obitelji

Kada sam se udavala za svoga muža, nisam znala da će njegovi roditelji biti toliko prisutni u našem životu. Netom nakon našeg vjenčanja, zbog posla smo preselili u drugi grad. U sebi sam se potajno veselila našoj selidbi, iako je to značilo i udaljiti se od moje obitelji. Međutim, moje veselje nije dugo potrajalo jer su njegovi roditelji preselili za nama u novi grad. Naš život ponekad izgleda poput nekih scena iz humorističnih serija, u kojima se nametljiva svekrva neprestano pojavljuje na vratima mladoj obitelji. Naravno, bez najave. Razmazit će moju djecu stalnim kupovanjem stvari i udovoljavanjem njihovim prohtjevima. Kako riješiti ovaj problem, a da nju ne povrijedim i ne naljutim svoga muža?

PLESNI PODIJ JE PUN

Uvijek je mladome paru dobro istaknuti da se brakom povezuju ne samo njih dvoje nego i njihove obitelji. U zanosu prve zaljubljenosti, njih će dvoje tu činjenicu rijetko ozbiljno shvatiti. Možda su odgojeni u mentalitetu da „ljubav sve pobjeđuje“. U tom će slučaju njih dvoje vrlo brzo biti suočeni s grubom činjenicom da spajanje dviju obitelji nije uvijek ni jednostavno ni ugodno.

Što kada mlada žena shvati da je njezina svekrva prečest gost u njezinu boravku i da svoj nos gura u njezin lonac više od kakve znatiželjne susjede?

Svatko tko je u braku više od proteka jednog božićnog vremena, zna da prilagođavanje obiteljskim navikama onog drugog nije baš najlakši zadatak. Kako dalje živjeti sa spoznajom da će se iste situacije ponoviti povodom prvih sljedećih blagdana? Što kada mlada žena shvati da je njezina svekrva prečest gost u njezinu boravku i da svoj nos gura u njezin lonac više od kakve znatiželjne susjede?
S druge pak strane, kako li se svekrva osjeća ako odjednom ona postane „susjeda“ koja povremeno navrati na večeru ili baka koja uskoči pričuvati unuče? Mogu li obitelji živjeti u neposrednoj blizini, a da jedni drugima ne staju na prste?

Kako povući liniju

Početkom sam godine na bolan način saznala zašto nečiji posjed ima jasno određene granice. Primijetila sam da je grm jorgovana, koji sam zasadila prije nekoliko godina, već poprimio izgled i dimenzije maloga stabla. Budući da na mjestu na kojem sam ga zasadila moj jorgovan više nije mogao širiti svoje grane, odlučila sam presaditi ga na drugo mjesto. Presađivanje stabla na drugo mjesto nije lak zadatak. Budući da je stablo već bilo vrlo teško, mogla sam ga tek odvući na najbliže mjesto gdje mogu iskopati rupu i zasaditi potencijalno veliko drvo. Odluka je donesena: zasadit ću ga uz ogradu koju dijelimo sa stražnjim dvorištem svojih susjeda.

…kada ne pazimo na granice između naših obitelji, prečesto razdori znaju biti toliko duboki da ih je teško popraviti

Gurnula sam lopatu duboko u meku zemlju, podigla taj grumen pa pogledala u rupu koja je iza njega ostala. Jasno se vidio crni kabel presječen na dva dijela. O ne! Što sam učinila? Uskoro je postalo jasno da sam zamahom svoje lopate presjekla susjedov kabel za televiziju i internet. Štoviše, malo sam se preračunala i ušla na posjed svojih susjeda. Prešavši granicu, u doslovnom smislu, omela sam mir svojih susjeda. Moji su dragi susjedi ljubazno uvažili moju ispriku, a kabel je popravljen. Nažalost, kada ne pazimo na granice između naših obitelji, prečesto razdori znaju biti toliko duboki da ih je teško popraviti.

Stara izreka koja kaže da su ograde dobri susjedi, nikada nije bila istinitija nego li kada je riječ o rodbini koja živi u neposrednoj blizini. Prečesto su u tim situacijama granice neodređene, a osjećaji povrijeđeni. Jedna iskusna snaha velikodušno je sa mnom podijelila svoje iskustvo o tome kako je živjeti predugo i preblizu svojoj svekrvi.

Njezinu priču možete pročitati u knjizi „Svekrve i snahe” autorice Annie Chapman.

Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr. 

Više o knjizi možete saznati ovdje. Knjigu po sniženoj cijeni od 80 umjesto 100 kuna možete kupiti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh