Razmišljamo o evanđelju

UZ DANAŠNJE EVANĐELJE

ISUS NAM OBJAŠNJAVA Što znači roditi se nanovo, odozgor?! Isus je Nikodemu rekao da su čuda popratna pojava življenja pod Božjom nebeskom upravom i vladavinom. Da bi ih Nikodem mogao iskusiti u vlastitome životu, mora iskusiti drugo, duhovno rođenje. Nikodem je bio zbunjen te mu je Isus objasnio što znači biti nanovo rođen!

Foto: Shutterstock

 

U 3. poglavlju Evanđelja po Ivanu Isus razgovara s farizejem po imenu Nikodem. Mnogi su farizeji mrzili Isusa, ali Nikodem je bio drugačiji. On je u Isusu vidio nešto što ga je zaintrigiralo te ga je posjetio pod okriljem noći. Nikodem je priznao da u Isusu vidi nadnaravni aspekt i zaključio je da je mogao izvoditi čudesa jer je Bog bio s njim.

Isusov odgovor ulazi u srž stvari: da bi se Kraljevstvo Božje moglo shvatiti, moraš biti nanovo rođen, odozgor (vidi Iv 3,3).

Nikodem je bio zbunjen te mu je Isus objasnio što znači biti nanovo rođen…

Isus je Nikodemu rekao da su čuda popratna pojava življenja pod Božjom nebeskom upravom i vladavinom. Da bi ih Nikodem mogao iskusiti u vlastitome životu, mora iskusiti drugo, duhovno rođenje. Nikodem je bio zbunjen te mu je Isus objasnio što znači biti nanovo rođen.

Isus odgovori: „Zaista, zaista, kažem ti: Ako se tko ne rodi od vode i od Duha, ne može ući u kraljevstvo Božje. Ono što je rođeno od tijela, tijelo je, a ono što je rođeno od Duha, duh je. Ne čudi se što ti rekoh: ‘Morate se nanovo roditi.’ Vjetar puše gdje hoće i čuješ mu šum, ali ne znaš odakle dolazi i kamo ide: tako je svaki koji je rođen od Duha.“ (Iv 3,5-8)

Izraz „nanovo rođen“ može biti zbunjujući. Kako mi, koji smo već živi, možemo iskusiti drugo rođenje? No izvorne nam grčke riječi to rasvjetljuju i daju duboki uvid u taj izraz.

Isus je Nikodemu rekao da biti nanovo rođen znači primiti drugoga oca ili porijeklo. Naše prvo rođenje govori o našemu prirodnome rođenju i prirodnome ocu, dok naše drugo, duhovno rođenje govori o rađanju odozgor i našemu nebeskome Ocu

Riječ „rođen“ u ovome odlomku grčka je riječ „gennao“. Njezino prvo značenje je „biti rođen“ ili „začet od oca“. Riječ koja se u engleskom jeziku prevodi s „nanovo“ grčki je prilog „anothen“ koji doslovno znači „odozgor“.

U ovome stihu riječ „odozgor“ mijenja značenje riječi „rođen“. Isus je Nikodemu rekao da biti nanovo rođen znači primiti drugoga oca ili porijeklo. Naše prvo rođenje govori o našemu prirodnome rođenju i prirodnome ocu, dok naše drugo, duhovno rođenje govori o rađanju odozgor i našemu nebeskome Ocu.

Zato što sam rođen od Duha, to područje i stvarnost sada su moj dom jednako kao što je zemlja oduvijek bila moj dom. Stoga bi vidjeti nebesa trebalo za nas biti jednako normalno kao i vidjeti na zemlji, jer je oboje sada naš dom. Zato se molim da se prosvijetle oči naših srca – da bismo jasnije vidjeli svoj duhovni dom (vidi Ef 1,18).

Rođeni smo na zemlji i ponovno rođeni na nebu u trenutku svoga spasenja. Imamo dvojno državljanstvo. Ja sam član ljudske zajednice, a sada i član nebeske zajednice. Zato što sam rođen od Duha, to područje i stvarnost sada su moj dom jednako kao što je zemlja oduvijek bila moj dom. Stoga bi vidjeti nebesa trebalo za nas biti jednako normalno kao i vidjeti na zemlji, jer je oboje sada naš dom. Zato se molim da se prosvijetle oči naših srca – da bismo jasnije vidjeli svoj duhovni dom (vidi Ef 1,18).

Jednom kada se nanovo rodite, oživljavaju vaše duhovne sposobnosti. Vaše je tijelo fizičko, ali je vaš duh sada nebeski. Ohrabrujem vas da molite za otkrivenje vašega identiteta kao nadnaravnoga djeteta Božjega i onoga što to podrazumijeva u vašemu svakodnevnome životu…

Jednom kada se nanovo rodite, oživljavaju vaše duhovne sposobnosti. Vaše je tijelo fizičko, ali je vaš duh sada nebeski. Ohrabrujem vas da molite za otkrivenje vašega identiteta kao nadnaravnoga djeteta Božjega i onoga što to podrazumijeva u vašemu svakodnevnome životu. Zamolite Duha Svetoga da vas pouči o vašemu ponovnome rođenju i duhovnoj naravi dok meditirate o ovim istinama iz njegove Riječi te ga upitajte što znači imati njegove anđele koji vam služe.

  1. Vi ste i tjelesni i duhovni.

I oblikova GOSPODIN Bog čovjeka od praha zemaljskoga i udahnu mu u nosnice dah života; i postade čovjek živa duša. (Post 2,7)

  1. Vi ste nanovo rođeni (odozgor).

Isus odgovori: „Zaista, zaista, kažem ti: ako se tko ne rodi od vode i od Duha, ne može ući u kraljevstvo Božje. Ono što je rođeno od tijela, tijelo je, a ono što je rođeno od Duha, duh je. Ne čudi se što ti rekoh: ‘Morate se nanovo roditi.’ Vjetar puše gdje hoće i čuješ mu šum, ali ne znaš odakle dolazi i kamo ide: tako je svaki koji je rođen od Duha.“ (Iv 3,5-8)

  1. Ako ste spašeni i Isusov ste sljedbenik, VI imate svakodnevne anđele.

Nisu li svi oni službujući duhovi, poslani da služe onima koji će baštiniti spasenje? (Heb 1,14)

Stvoreni ste, oblikovani i nanovo rođeni za život u ovoj duhovnoj stvarnosti. Nebo je SADA vaš dom, a ne samo u trenutku kada preminete. Prisvojite svoju ljudsku puninu, sa svom zadivljenošću i radoznalošću koju je Bog u vas ugradio. Uživajte u šumama, planinama i rijekama, ali i u vizijama, snovima i čudesnim anđelima koji vas okružuju.

A vi?
·       Kakav je vaš život s Kristom? Ako anđeli nisu bili dijelom vašega duhovnoga putovanja, tada trebate samo zamoliti Gospodina da ih za vas učini stvarnima. Prema Mt 7,7-8 VIDJET ĆETE anđeoske intervencije u vašemu životu ako pitate, tražite i kucate. Jeste li pitali? Što se dogodilo?

·       Jeste li ikada do sada razmišljali o razmjerima vašega ustrojstva? Ako jeste, što ste zaključili? Ako niste, možete li sada razabrati što je Bog namijenio svojoj djeci? Kakve to osjećaje stvara u vama?

·       Jeste li upoznati s izrazom „nanovo rođen“? Jeste li rođeni odozgor? Ako niste posve sigurni da ste spašeni, možete to biti. Pogledajte Dodatak A ovoj knjizi, Kako biti rođen po Duhu. Možete saznati više na www.BornOfThe Spirit.Today.

·       Što mislite o rođenju od nebeskoga Oca nakon čitanja ovoga poglavlja? Razmislite o činjenici da sada imate dvojno državljanstvo. Što to za vas znači?

Iz knjige „Čuti Boga u snovima” autorâ Marka Virklera i Charity Virkler Kayembe. Više o knjizi možete saznati ovdje a kupiti ju ovdje. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh