Ljubav i poštovanje

IMAM LI 5 MINUTA ZA BRAK, VEZU, OBITELJ?

Gospodine, zašto moj supružnik ne primjećuje moje rane? Kako ne vidi koliko me bole postupci kojima ranjava moje srce?

RAZMATRANJE I MOLITVA

Gospodine, često se u braku osjećam kao Lazar, a moj/a suprug/a se ponaša kao bogataš koji ne primjećuje moje rane, koji ne vidi koliko me bole postupci kojima mi ranjava srce (Lk 16,20-21). Kako me boli srce, Bože moj, boli me jako jer ne razumijem zašto se netko koga sam odabrao/la tako ponaša. Zar sam uistinu toliko nevažan/na, zar uistinu nemam i ja pravo osjetiti ljubav i poštovanje, zar moram biti žrtva, Bože moj?! Zašto se duša koju toliko volim (a volim ju i bez obzira na ono što mi osjećaji govore ovoga trena) trudi namjerno me povrijediti?

Ili nešto vidim krivo?

O, Gospodine, ponekad se ili često u braku osjećam odbačeno, zbog svega imam osjećaj da si me i ti odbacio i pitam se, čemu sve to? Što propuštam? Pa zar je to tvoja volja za moj brak? Uđi u dubinu moje duše, uđi u moje srce, Isuse. Molim te, nadoknadi mi svaki trenutak kada od supružnika nisam dobio/la ljubav, razumijevanje, bliskost, pažnju, blagost. Po svojoj mi milosti otvori srce da u njega uđe tvoja istina, a slomi se svaka laž kako bih mogao/mogla svim srcem oprostiti (Mt 18,35).

Kajem se od srca, Isuse, za svaki trenutak kada sam bio/bila nemilosrdan/na i sebičan/na

Daj da progledam, daj mi snage i mudrosti da shvatim da se i u mome supružniku krije Lazar koji treba isto što i ja, a ja to često nisam kadar/kadra dati. Ne želim se optuživati niti svaljivati krivnju na sebe, ne želim opravdavati svoje ili supružnikove krive postupke, ne želim osuđivati, već želim shvatiti da je i moj/a suprug/a izranjen/a, slab/a i da mene pozivaš da ti predam svoje rane, ali i da ti donesem njegove/njezine rane. Neka me tvoja milost tako silno ispuni kako me više ne bi vodila kriva slika koju imam o tebi. Molim te, daj da shvatim da ti trebam doći baš takav kakav jesam / takva kakva jesam, da me trebaš izranjenog/izranjenu, slabog/slabu, izmučenog/izmučenu, da si na križu umro upravo zbog toga. Daj mi milost da me ne vodi „moje pravo“ i oholost. Molim te, daj da uz tvoju pomoć više ne propuštam tolika silna djela za nebo, tolike prilike u kojima mogu biti blagoslov svome braku, u kojima se mogu spustiti mir i ljubav na moga supružnika, na naš brak, na našu djecu, na naše pokoljenje.

Ne želim biti „bogataš“, a istovremeno optuživati supružnika da je on/a „bogataš“

Daj mi milost, Isuse, da svaki dan u molitvi prinosim i svoje i supružnikove rane. Molim te, ako i padnem, daj mi milost da ne osuđujem ni sebe ni njega/nju, već da ustanem i, u poniznosti i skrovitosti, činim djela ljubavi, da iz toga crpim snagu. Ne želim biti „bogataš“, a istovremeno optuživati supružnika da je on/a „bogataš“.

U Isusovo moćno ime odričem se svakog lažnog mentaliteta žrtve, odričem se laži da sam nevažan/na, bezvrijedan/na, da me Bog ne voli, da sam odbačen/na, čak i od Boga, odričem se svakoga straha. Isuse, slomi u meni svaku krivu sliku Oca i ovog trena stvori u mome srcu novu sliku, sliku Milosrdnog Oca koji voli i mene i moga supružnika, koji nas oboje vodi i iscjeljuje, kojemu je stalo i do mene i do njega/nje. Oče, ti želiš da se i on/a spasi i da naš brak bude blagoslov našoj obitelji, ali i drugima.

Kajem se od srca, Isuse, za svaki trenutak kada sam bio/bila nemilosrdan/na i sebičan/na. Oprosti mi i molim te, dotakni i iscijeli u mome srcu i u srcu moga supružnika rane odbačenosti i poniženosti. Stvori nam novo, milosrdno srce!

Kratko izrecite osobnu molitvu koja vam je na srcu i u mislima…

POTICAJ/ODLUKA DANA

Ime Lazar (Lk 16,19-31) znači „Bog pomaže“. Svi se znamo nositi s lijepim, pozitivnim osjećajima, no naša vjera i smisao našeg pouzdanja u Boga najviše se vidi u trenucima kada sami ne dobivamo milosrđe, a pozvani smo ga dati. Bog me poziva da budem milosrdan/na, uz njegovu pomoć, ponajviše u braku. Time se moje srce oblikuje. Djela koja učinimo iz ljubavi i koja nam na zemlji neće biti uzvraćena, ogroman su zalog za nebo. Želim li biti onaj/ona koji/koja će Bogu prinositi i svoje rane i rane svoga supružnika, jer i on/a je izranjen/a? Ne vjeruj laži da ne možeš, da je preteško, da nema smisla! Jer Božje milosrđe prema nama vezano je uz naše milosrđe prema bližnjima. Budi milosrdan/na, odluči se! Ne brini ako i padneš ili ako ti supružnik ne odgovori odmah, ustraj!

SVAKODNEVNA MOLITVA

Molim te, Oče, da danas svojim zalaganjem i odlukama, te prvenstveno tvojom milošću i blagoslovom, naučim, spoznam i učinim ono što je potrebno i važno mom supružniku. Daj da ne očekujem da on bude savršen partner, već daj da ja to postanem i budem, shvaćajući da tako ispunjavam tvoju volju za svoj život i da jedino tako mogu dobiti ono što je meni potrebno. Pomozi mi da shvatim da na taj način skupljam nepropadljivo blago za Nebo. Neka, Oče, bude tvoja volja! U Isusovo te Ime molim i zazivam vodstvo i zaštitu Duha Svetoga na sebe i cijelu svoju obitelj! Hvala ti i slava! Amen.

– – – – – – – – – – – – – – –

*Ako želite molitvu i dnevni poticaj dobivati na svoju e-mail adresu, molimo vas da se prijavite ovdje.

*Više o snažnoj i jednostavnoj poruci „Ljubavi i poštovanja“ koja je spasila, ojačala i obnovila brojne brakove i veze saznajte ovdje.

– – – – – – – – – – – – – – –

Bitka za brak i obitelj! Mi smo odlučili boriti se, boriti se uz Gospodina za spas brakova, obitelji, generacija. Želiš li nam pomoći? Za detaljnije klikni ovdje, a ako ti je na srcu da nas podržiš donacijom i omogučiš nam daljnji rad, odaberi kod sa predefiniranim iznosom (10 EUR) ili skeniraj kod sa praznim iznosom i sam ga popuni (kako ti je na srcu 😊).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh