Roditelji i djeca

KAKO MOLITI ZA SVOJU ODRASLU DJECU

Gospodin može našu djecu poučiti onome što mi nismo Pod pretpostavkom da smo, u vrijeme dok smo odgajali svoju djecu, postupali najbolje što smo znali, svjesni kako nismo savršeni roditelji, smijemo se pouzdati da je Gospodin i danas kadar poučavati našu djecu, sve do kraja njihova života.

Gospodin može našu djecu poučiti onome što mi nismo

Foto: Shutterstock

 

Silna obećanja

Niste li na početku roditeljstva hodili s Gospodinom, a Vaše je dijete sada odraslo, stanite pred Gospodina i predajte Mu to. Recite: „Gospodine, priznajem da Te nisam poznavao/poznavala, i nisam hodio/hodila Tvojim putovima dok sam odgajao/odgajala svoje dijete. Oprosti mi sve pogreške. Pomozi mi ispraviti ih tako što ću sada živjeti onako kako Ti zapovijedaš. Pokaži mi kako moliti za svoje odraslo dijete onako kako je Tebi milo.”

Sigurna sam da, po našim molitvama, Svojom ljubavlju i milosrđem, Gospodin može našu djecu poučiti onome što mi nismo. Radi toga sam na početku knjige odabrala riječi Svetoga Pisma koje o tome govore. U tome odlomku Gospodin Svojemu narodu – po proroku Izaiji – progovara riječi nade i obećava obnovu. Kao što je obećao da „vode Noine više neće preplaviti zemlju”, obećava i ovo: „Neka se pokrenu planine i potresu brijezi, al’ se ljubav moja neće odmać’ od tebe” (Izaija 54,9-10). Za ta obećanja kaže kako su ona „baština slugu Gospodnjih” (redak 17.). Među svim tim obećanjima stoji i obećanje što ga svaki roditelj treba imati na srcu: „Svi će ti sinovi Gospodnji biti učenici i velika će biti sreća djece tvoje” (redak 13.).

Kakva li silna obećanja narodu Božjemu!

Pod pretpostavkom da smo, u vrijeme dok smo odgajali svoju djecu, postupali najbolje što smo znali, svjesni kako nismo savršeni roditelji, smijemo se pouzdati da je Gospodin i danas kadar poučavati našu djecu, sve do kraja njihova života

I dalje smo baštinici obećanja da se vode potopne više nikada neće podići na zemlji kao u Noine dane. Božje obećanje da će On poučavati našu djecu, jednako je sigurno. Radi toga ova obećanja možemo primijeniti na svoju odraslu djecu. To, međutim, ne znači da se obećanja Riječi Božje ostvaruju sama po sebi. Valja nam moliti na tu nakanu. Molite da Vam razumijevanje obećanjâ Riječi Božje umnoži vjeru, kako biste se uzdali da će se ostvariti u Vašemu životu.

Pod pretpostavkom da smo, u vrijeme dok smo odgajali svoju djecu, postupali najbolje što smo znali, svjesni kako nismo savršeni roditelji, smijemo se pouzdati da je Gospodin i danas kadar poučavati našu djecu, sve do kraja njihova života. Tako mogu naučiti stvari kojima ih mi nismo poučili – ili ih nismo poučili dovoljno dobro – jednako kao što mogu zaboraviti stvari u kojima ih nismo ispravno poučili. Jesmo li ih možda naučili kako se svađati s bračnim drugom jer smo se i sami svađali? Jesmo li ih poučili da roditelji nemaju vremena za svoju djecu pa sada i oni tako postupaju prema svojoj? Jesmo li ih poučili da se ne moraju truditi jer smo im olako servirali sve što su željeli? Jesmo li ih poučili da ne trebaju ići u crkvu, pružajući im takav primjer? Bog je kadar otkupiti sve što nije bilo savršeno u odgoju naše djece i poučiti ih svemu što trebaju znati. No da bi se to dogodilo, valja nam moliti na tu nakanu.

Iz knjige „Kako moliti za svoju odraslu djecu“ Stormie Omartian. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh