Čitamo knjigu

„EKONOMIJA ISKLJUČIVANJA“

Kao da je blizina argentinskoga pape dala veći odjek ekstremnom vapaju za pomoći „Nije moguće da nije vijest činjenica da je od hladnoće umro starac prisiljen živjeti na ulici, dok je pad od dva boda na Burzi vijest“

Foto: Pixabay

 

Franjo ne voli govoriti apstraktno. Iz tjedna u tjedan ponavlja te koncepte svakodnevnim jezikom. „Pokvari se računalo“, rekao je na jednoj općoj audijenciji na Trgu svetog Petra, „i to je tragedija. Ako jedne zimske noći ovdje blizu, u ulici Ottaviamo, umre neka osoba, to nije vijest… Ako u mnogim dijelovima svijeta ima djece koja nemaju što jesti, to se čini normalnim… Tako ljudi bivaju odbačeni kao da su otpad.“

Na Twitteru Papa zatim šalje poruke: „Ne možemo mirno spavati dok djeca umiru od gladi, a starci nemaju medicinsku pomoć.“ Njegov korisnički račun na devet jezika @Pontifex, već ima više od jedanaest milijuna sljedbenika.

„Nije moguće da nije vijest činjenica da je od hladnoće umro starac prisiljen živjeti na ulici, dok je pad od dva boda na Burzi vijest.“

Dana 12. prosinca 2013. gorke Papine misli postale su stvarnost. Jedan šezdesettrogodišnji beskućnik pronađen je bez znakova života nekoliko metara od Trga svetoga Petra, na parkiralištu Gianicolo. Prevezen je u bolnicu gdje je i umro. Ni traga o njemu u vijestima. Franjo je to naglasio u apostolskoj pobudnici Evangelii Gaudium: „Nije moguće da nije vijest činjenica da je od hladnoće umro starac prisiljen živjeti na ulici, dok je pad od dva boda na Burzi vijest.“ Mnogi beskućnici noć provode u Ulici Conciliazione. Franjo često šalje papinskoga elemozinara, Poljaka Konrada Krajewskog, da im odnese neku pomoć. Tako ponovno aktivira staru službu koja seže u srednji vijek.

On sâm bi osobno volio susresti siromahe, kako je to činio s cartonerosima u Buenos Airesu, marginaliziranim osobama koje si grade zaklon od kartonskih kutija. No do sada ga je zaustavljalo vatikansko osiguranje. Prema Papinoj želji, mons. Krajewski predvodio je pogreb beskućnika u nazočnosti Fernanda Filonija, kardinala Kurije.

Kao da je blizina argentinskoga pape dala veći odjek ekstremnom vapaju za pomoći

Simbolično je Berninijeva kolonada postala zaklon očajnih. Kao da je blizina argentinskoga pape dala veći odjek ekstremnom vapaju za pomoći. Nekoliko dana kasnije ulični se prodavač zapalio na ulazu na Trg svetoga Petra. „Umoran sam i nemam posao“, pisalo je na papiru pronađenu u džepu jakne prije nego što su ga odvezli u bolnicu gdje je kasnije preminuo.

…promjena smjera koju Franjo traži suviše je radikalna da bi je prihvatio ekonomski i financijski establišment

U svojoj borbi protiv „ekonomije isključivanja“, Franjo je praktički usamljen pred ekonomskim i političkim moćnicima. Svjetski ekonomski forum u Davosu ljubazno ga je pozvao u siječnju 2014. da pošalje poruku, jer jača svijest o tome da prevelika socijalna neravnoteža predstavlja opasnost, a slična razmišljanja javljaju se i u Međunarodnome monetarnom fondu. Christine Lagarde, izvršna direktorica MMF-a, ocijenila je neodrživom nezaposlenost mladih u nekim europskim zemljama, ukazujući na rizik „izgubljene generacije“. No promjena smjera koju Franjo traži suviše je radikalna da bi je prihvatio ekonomski i financijski establišment.

Iz knjige „Franjo među vukovima. Tajna jedne revolucije“ autora Marca Politija. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu po sniženoj cijeni možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh