Hrvatska

OBNOVA U TIJEKU

FOTO Pogledajte kako napreduje obnova bazilike Srca Isusova u središtu Zagreba Dok traje obnova život župe nastavio je teći u bogoslužnom prostoru uz Baziliku... Vjerujemo, kroz nekoliko godina, vjernici će se vratiti u svoje omiljeno svetište Presvetog Srca Isusova, u srcu Zagreba 🙏

Foto: Zaklada Anamarije Carević

 

Srce Zagreba skriva omiljeno svetište Presvetog Srca Isusova – Baziliku u Palmotićevoj ulici, poznatu kao „Palma”. U ovaj hram Milosrđa tijekom više od stoljeća rado dolaze brojni štovatelji Presvetog Srca, među kojima je bio i Sluga Božji otac Ante Gabrić čija se bista nalazi u vrtu isusovačkog samostana te blaženi Ivan Merz čiji zemni ostaci i danas počivaju uz dragu mu Baziliku.

Razorni potres koji je pogodio Zagreb i okolicu 22. ožujka 2020. godine ostavio je bolan trag u mnogim srcima, odnijevši život 15-godišnje župljanke Anamarije Carević i teško oštetivši Baziliku. Ali iz pepela tragedije rodilo se svjetlo obnovljenog i snažnog zajedništva. Osnovana je Zaklada koja nosi ime Anamarije Carević, s ciljem obnove Bazilike i izgradnje novog pastoralnog centra kako bi župna zajednica mogla živjeti, rasti i slaviti Gospodina. Zemni ostaci Ivana Merza preneseni su u dvoranu-bogoslužni prostor uz Baziliku u kojem je život župe nastavio teći dok traje obnova. A kako napreduju radovi, pogledajte na fotografijama Zaklade Anamarija Carević:

Postavljanje čelične konstrukcije bio je nužan preduvjet za obnovu svoda koji je najteže stradao u potresu.


Bazilika je tijekom svoje bogate povijesti jednom već mijenjala izgled. Radovi uklanjanja boje i žbuke otkrili su detalje koji su godinama bili skriveni pogledima, simbolično dajući nadu u preporod Bazilike i novi sjaj vjerničkog života.


Zvuke pjevanja Akademskog zbora Bazilike Srca Isusova “Palma” zamijenila je buka strojeva, a na koru umjesto pjevača stoje skele dok dobiva novi svod. Orgulje koje su u vrijeme potresa bile na restauraciji, u majstorskoj radionici čekaju završetak radova na Bazilici.


Prazne galerije čekaju povratak vjernika i koračiće najmanjih…


Kupole su s tornjeva spuštene u dvorište. Pod zaštitnom folijom, stojetnu zelenu patinu zamijenio je novi bakar.


Osim Bazilike, obnavlja se i sjeverno te južno krilo rezidencije – isusovački samostan. nakon rušenja unutrašnjosti ostali su stajati samo vanjski zidovi. U tijeku je betoniranje novog stambenog objekta. U obnovu su uključene i porta, nekadašnja podrumska pjevaonica i župni ured.

Više o Župi Presvetog Srca Isusova, Anamariji Carević, povijesti i obnovi Bazilike doznajte na zaklada-anamarija-carevic.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh