Roditelji i djeca

INTERVJU MAJKE DVANAESTERO DJECE

Egzorcist savjetuje roditelje: ‘Kako se nositi s tinejdžerima?’ Nemojte postati naporni i uporni do granice da vas više ne mogu slušati. I znajte da će im mnoge stvari, koje im govorite, procvjetati s vremenom - to može biti i u njihovim tridesetima.

Foto: Shutterstock

Mar Dorrio Lourido – majka dvanaestero djece i novinarka portala Aleteia – je razgovarala s egzorcistom, o. Joseom Antoniom Fortea, o adolescenciji i problemima s kojima se u tom razdoblju susreću roditelji. Intervju, objavljen na portalu Aleteia, prenosimo u cijelosti.

Oče Fortea, drago mi je što, kao majka tinejdžera, mogu pitati egzorcista: “Što se dogodilo? Koliki postotak krivnje ima đavao u nestanku nevinosti naše djece, u gubitku njihovog povjerenja u roditelje i nedostatku prirodne sreće u njihovim životima?”

Zapravo, moram reći da postoji nekoliko faktora koji utječu na adolescente. Oni su, u biti, opijeni s tri elementa.

Prvo: hormonima. Zanimljivo je kako slonovi potpuno polude kada dođe do hormonske revolucije. U krdu to rješavaju tako da ih samo puste da se ponašaju kako žele, dok ih ne prođe. Mi, ljudi, imamo jednake probleme i reakcije na hormone, baš poput slonova.

Stalno napastuje, ali je ograničen i vezan Božjom snagom.

Drugo: đavao. On dolijeva ulje na vatru. Stalno napastuje, ali je ograničen i vezan Božjom snagom. Ni mi – a ni adolescenti – nećemo biti kušani iznad svojih mogućnosti.

Društveni utjecaj je ogromna stvar, to je prava škola zla.

Treće: društvo. Ovaj element je puno važniji od demonskog elementa. Društveni utjecaj je ogromna stvar, to je prava škola zla. Dakle dok spojimo ta tri elementa: hormone, vraga i društvo – dobijemo rezultat koji nam je svima poznat.

Što preporučujete roditeljima u fazi adolescencije? 

Najvažnije je da ne budu grubi. Također, ponavljanje i prigovaranje o istim stvarima – osobi zatvorenog uma – doista neće donijeti ništa dobrog. Nemojte postati naporni i uporni do granice da vas više ne mogu slušati. I znajte da će im mnoge stvari, koje im govorite, procvjetati s vremenom – to može biti i u njihovim tridesetima.

Savjetujete nas da ne budemo naporni. Međutim, što učiniti onda kada uvidimo da oni svojim životom grcaju prema paklu?

U adolescenciji, loše odluke dovode do loših situacija. I, nažalost, u  takvim okolnostima često zamire odnos adolescenata s Bogom. Međutim, roditelji koji mole za svoju djecu doprinose tome da ih milost ipak čuva od pakla.

Mislite li da je dobro odgajati i usmjeravati djecu unutar zatvorenih krugova? 

To je odlična stvar. To je fantastična zaštitna mjera. Preporučujem da se povežete s grupama prijatelja koji dijele jednaka uvjerenja i koji se susreću s jednakim brigama za djecu. Potražite ih u župnim aktivnostima, klubovima Opus Dei i sl.. Ne bojte se zatvorenih krugova; kornjačama ne raste oklop uzalud.

Koja je uloga majke u obitelji? Koja je moja uloga?

Čuvati svoju djecu, dočekivati ih, opravdavati ih. Nasljedovati ulogu Gospe u Crkvi.

Aleteia; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh