Duhovnost

O. CARLOS MARTINS

Egzorcist Martins: Kada i kako gubimo milosti koje smo dobili na krštenju U trenutku krštenja postao si tako moćan, tako ispunjen Bogom, tako ispunjen dobrotom – Đavao nije imao ništa u tebi. I to stanje od tvog krštenja je ostalo takvo sve dok…

Foto: Screenshot | YouTube

„Iako vas je Bog stvorio i vaši su roditelji pomogli u izradi, vi niste pripadali Bogu. Kazna istočnog grijeha je stupila na snagu i ta kazna ne treba biti podcijenjena. Zbog Adamova pada imamo zavoje. Imamo bolnice. Imamo groblja, ljesove, sprovode. Imamo zimske kapute, visoke cijene benzina…

Pad je uništio naš odnos s Bogom. Uništio je poredak koji je postojao. Kada čitamo u Postanku o vrsti odnosa koji su Adam i Eva imali s Bogom, primjećujemo da je Bog došao u Eden u svježini večeri te šetao i razgovarao s njima.

Izvorni Božji plan

Tako je taj red, taj savršeni poredak koji je Bog uspostavio – uništen. Zatim je Bog, u svojoj milosti, u svojoj strpljivosti, odlučio uspostaviti novi poredak.  Dakle, njegov izvorni plan je bio da živimo s Njim u zemaljskom raju u Edenu. (…)

Dakle, krštenje ne samo da uklanja istočni grijeh i ne samo da uklanja vlasništvo te skida s tebe jaram robovanja užasnom gospodaru, ono također čini Boga tvojim ocem. Bog Otac na tvom krštenju postaje tvoj otac. To znači da svojim krštenjem postaješ dijete Božje. Nije svako ljudsko biće dijete Božje. U Novom zavjetu se samo oni koji su kršteni nazivaju Božjom djecom. Apostol Ivan piše u svojoj Prvoj poslanici: „Ljubljeni, sada smo Božja djeca.”

Sveci su postali naša obitelj

Pa, ako ste Božja djeca sada, znači da je postojalo vrijeme kada to niste bili. Krštenje je trenutak kada ste to postali. Teško je precijeniti korist krštenja. Isus Krist je postao tvoj Spasitelj na tvom krštenju. Duh Sveti je postao tvoj Posvetitelj i počeo je boraviti u tebi, ne oko tebe, ne lebdeći nad tobom. On se nastanio u tebi. To je velika stvar.

Sveci su postali tvoja obitelj. Instant obitelj na krštenju, i to dobra obitelj, a ne neugodna obitelj. Bio si prožet svim vrlinama, onim teološkim: vjerom, nadom, ljubavlju te svim što ti je potrebno da živiš dobar kršćanski život.

Poslušnost i vjera

U tom trenutku bio si prožet svime što ti treba da ispuniš svoje zvanje na ovoj zemlji. I tako te se u tom trenutku Đavao počeo bojati. Postao si tako moćan, tako ispunjen Bogom, tako ispunjen dobrotom – nije imao ništa u tebi. I to stanje od tvog krštenja je ostalo takvo sve dok nisi počinio svoj prvi smrtni grijeh.

I onda, kroz to djelovanje, mi tjeramo Duha Svetoga iz nas i poništavamo učinke našeg krštenja. Sam čin krštenja ne možemo poništiti. Krštenje ostavlja neizbrisiv, trajan trag na duši, ali možemo poništiti učinke sakramenta. Sve prednosti koje sam upravo spomenuo su poništene. Možda imaš svu vjeru koju si ikad imao u Boga, ali kada si u stanju smrtnog grijeha – ništa se ne mijenja u smislu tvog vjerovanja. Sama vjera nema moć nikoga spasiti. Vjera i poslušnost – to je ono što te vodi u Nebo. Samo vjera nije znak učenika. Poslušnost Isusu Kristu, poslušnost onome što On želi, to je znak učenika.”

Cijelo predavanje možete poslušati/pogledati na videozapisu:

Za Book.hr priredio L. M.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh