Vijesti

DODJELA OSCARA

Dodijeljena 90. američka filmska nagrada Oscar. Kenijski film o solidarnosti između muslimana i kršćana ostao bez nagrade Osim glavnih nagrada, treba spomenuti film „Svi mi. Watu Wote”, koji se je natjecao u kategoriji kratkometražnih igranih filmova

Dodijeljena 90. američka filmska nagrada Oscar. Kenijski film o solidarnosti između muslimana i kršćana ostao bez nagrade

Foto: Shutterstock

 

Noćas je dodijeljena 90. američka filmska nagrada Oscar. U holivudskom teatru Dolby nije nedostajalo glamura i elegancije a najupečatljiviji trenutak bio je onaj kada je voditelj Jimmy Kimmel odveo poznate glumice Gal Gadot, Robbie Margot i Lupitu Nyong’u u susjednu kazališnu dvoranu gdje su iznenađenim gledateljima dijelile grickalice.

Najbolji film, najbolji glumac, najbolja glumica…

Prema očekivanjima najboljim je filmom proglašen Shape of Water (eng. Oblik vode), fantastični romantični film koji govori o ljubavi između mlade nijeme čistačice i misterioznog stvorenja. Od ukupno 13 nominacija, ovaj je film osvojio četiri Oscara, uključujući onaj za najbolju režiju. Time je Guillermo del Toro postao treći meksički redatelj koji je osvojio ovu prestižnu nagradu.

Oscara za najboljeg glumca osvojio je Gary Oldman, za ulogu u filmu Darkest Hour (Najmračniji sat) dok je Oscara za najbolju glumicu dobila Frances McDormand, za ulogu u drami Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (Tri plakata izvan grada). Za najbolje sporedne uloge Oscara su dobili Sam Rockwell (Three Billboards…) i Allison Janney (I, Tonya).

Kratki film o solidarnosti između muslimana i kršćana

Treba spomenuti kratkometražni igrani film Watu Wote: All Of Us (Mi svi. Watu Wote) (https://www.youtube.com/watch?v=KYGUQQJqKjI) koji je bio nominiran u istoimenoj kategoriji (pobjedu je odnio film The Silent Child (Tiho dijete).

Watu Wote, uradak njemačko-kenijske produkcije u trajanju od dvadeset i dvije minute, prikazuje poznati događaj iz prosinca 2015. kada su muslimani zaštitili kršćane od napada džihadističke skupine al Shabaab. Militanti ove skupine napali su autobus koji je vozio prema Manderi, malom gradu u sjeveroistočnoj Keniji na granici sa Somalijom, te su muslimanima zapovjedili da se odvoje od kršćana kako bi ih ubili, ali nitko se nije ni pomaknuo. Štoviše, kako govore svjedoci, putnici su odgovorili: „Ili nas sve ubijte ili nas ostavite na miru”. Kenija je gotovo cijelo jedno desetljeće izložena terorističkim napadima i zato tjeskoba i nepovjerenje između muslimana i kršćana raste. Toga prosinca 2015. ovi su muslimanski putnici pokazali da solidarnost može prevladati.

Iako nije osvojio prestižni kipić, ovaj je film samom nominacijom približio svjetskoj javnosti mučnu kenijsku svakodnevicu.

Priredila Martina Vidaković

Najčitanije

Na vrh