Dnevna misna čitanja

KORIZMENO VRIJEME

MISNA ČITANJA, subota 24. veljače: Oprošteni su joj grijesi mnogi jer ljubljaše mnogo Oče, ispuni me svojim Duhom Svetim jer bez njega sam samo ograničeno, prazno, isprazno stvorenje bez smisla i cilja. Zato te molim u Ime Isusovo da ne uzmeš od mene svoga svetog Duha. Amen.

ČITANJA

iz Prigodnih i zavjetnih čitanja (str. 190.-203.): Iz 55,6-9; Ps 51,3-6a; Lk 7,36-50

I. korizmeni tjedan, subota, 24. 2. 2024., Bogoslužje kvatri (za obraćenje i pokoru)

Kvatre (‚quattuor tempora”) su osobiti dani u kojima se Crkva od davnine, prateći ciklus godišnjih doba, posvećuje molitvama, djelima pokore i ljubavi na velike nakane Crkve i svijeta. Proljetne kvatre (u prvom korizmenom tjednu) posvećuju se pokori i obraćenju.

IMENDANI

Montan, Goran, Modest, Sinerot

Prvo čitanje

Iz 55,6-9

Neka se vrati Gospodin, jer je velikodušan u opraštanju.

Čitanje Knjige proroka Izaije

Tražite Gospodina dok se može naći,
zovite ga dok je blizu!
Nek bezbožnik put svoj ostavi,
a zlikovac naume svoje.
Nek se vrati Gospodinu koji će mu se smilovati,
k Bogu našem,
jer je velikodušan u praštanju.
Jer moje misli nisu vaše misli,
i puti moji nisu vaši puti –
riječ je Gospodnja.
Visoko je iznad zemlje nebo,
tako su visoko puti moji iznad vaših putova,
i misli moje iznad vaših misli.

Riječ Gospodnja.

Otpjevni psalam

Ps 51,3-6a.12-14.17

Pripjev: Smiluj nam se, Gospodine, jer smo sagriješili!

Smiluj mi se, Bože, po milosrđu svome,
po velikom smilovanju izbriši moje bezakonje!
Operi me svega od moje krivice,
od grijeha me mojeg očisti!

Bezakonje svoje priznajem,
grijeh je moj svagda preda mnom.
Tebi, samom tebi ja sam zgriješio
i učinio što je zlo pred tobom.

Čisto srce stvori mi, Bože,
i duh postojan obnovi u meni!
Ne odbaci me od lica svojega
i svoga svetog duha ne uzmi od mene!

Vrati mi radost svoga spasenja
i učvrsti me duhom spremnim!
Otvori, Gospodine, usne moje,
i usta će moja navješćivati hvalu tvoju.

Evanđelje

Lk 7,36-50

Oprošteni su joj grijesi mnogi, jer ljubljaše mnogo.

Čitanje svetog Evanđelja po Luki

U ono vrijeme: Neki farizej pozva Isusa da bi blagovao s njim. On uđe u kuću farizejevu i priđe k stolu. Kad eto neke žene koja bijaše grešnica u gradu. Dozna da je Isus za stolom u farizejevoj kući pa ponese alabastrenu posudicu pomasti i stade odostrag, kod njegovih nogu. Sva zaplakana poče mu suzama kvasiti noge: kosom ih glave svoje otirala, cjelivala i mazala pomašću.

Kad to vidje farizej koji ga pozva, pomisli: »Kad bi ovaj bio Prorok, znao bi tko i kakva je to žena koja ga se dotiče: da je grešnica.« A Isus, da mu odgovori, reče: »Šimune, imam ti nešto reći.« A on će: »Učitelju, reci!« A on: »Neki vjerovnik imao dva dužnika. Jedan mu dugovaše pet stotina denara, drugi pedeset. Budući da nisu imali odakle vratiti, otpusti obojici. Koji će ga dakle od njih više ljubiti?« Šimun odgovori: »Predmnijevam, onaj kojemu je više otpustio.« Reče mu Isus: »Pravo si prosudio.« I okreut prema ženi reče Šimunu: »Vidiš li ovu ženu? Uđoh ti u kuću, nisi mi vodom noge polio, a ona mi suzama noge oblila i kosom ih svojom otrla. Poljupca mi nisi dao, a ona, otkako uđe, ne presta mi noge cjelivati. Uljem mi glave nisi pomazao, a ona mi pomašću noge pomaza. Stoga, kažem ti, oprošteni su joj grijesi mnogi, jer ljubljaše mnogo. Komu se malo oprašta, malo ljubi.« A ženi reče: »Oprošteni su ti grijesi.«

Sustolnici počeše nato među sobom govoriti: »Tko je ovaj, te i grijehe oprašta?« A on reče ženi: »Vjera te tvoja spasila! Idi u miru!«

Riječ je Gospodnja.

Komentar

…i svoga svetog duha ne uzmi od mene!

Starozavjetni narod nije imao Duha Svetoga, osim pojedinaca poput proroka ili kraljeva. Tako je David bio među rijetkima s tim iskustvom. Danas svaki pojedinac Crkve ima Duha Svetoga, barem ga je primio, ali koliko s njime ima zajedništvo – to je druga stvar. Svećenik u uvodu mise kaže: „I zajedništvo Duha Svetoga sa svima vama“ – možemo reći da je ključ dobrog, plodonosnog, ispravnog odnosa s Bogom zajedništvo s Duhom Svetim. Tko može moliti bez Duha? Tko bez Duha može čitati Pismo? Tko bez Duha može upoznati Boga? Tko bez Duha može primiti Božju ljubav? Tko bez Duha može biti Isusov svjedok? On nije ograničen u vremenu i prostoru, dok mi to jesmo; On je sveznajući, a mi ne znamo ništa; On je mudar, mi nemudri; On zna kako moliti, mi ne znamo; On uvijek ima nešto novo; mi samo ponavljamo naučeno itd.

Molitva

Oče, ako za nečim želim istinski vapiti, to je da me ispuniš svojim Duhom Svetim jer bez njega sam samo ograničeno, prazno, isprazno stvorenje bez smisla i cilja. Zato te molim u Ime Isusovo da ne uzmeš od mene svoga svetog Duha. Amen.

Čitanja prenosimo sa stranice Hrvatskog instituta za liturgijski pastoral hilp.hr

Autor komentara i molitve: Nediljko Jelčić; Book.hr

Foto: Creativa Images; Shutterstock

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh