Duhovnost

VALOVI MILOSTI

Djetinjstvo je proveo u siromaštvu, ali kaže: ‘Živio sam u boljim uvjetima od Malog Isusa’ Sjećam se svoje rodne kuće, njezine skromnosti i uspoređujem uvjete u kojima sam živio s onim što je napisano o Mariji i Josipu i o onome s čime su raspolagali. Proveo sam djetinjstvo u siromaštvu, ali sam unatoč tomu živio u boljim uvjetima od Malog Isusa. I on je sve to preuzeo na svoja pleća, ne bi li bio s nama

Pater Pelanowski: Proveo sam djetinjstvo u siromaštvu, ali sam unatoč tomu živio u boljim uvjetima od Malog Isusa

Foto: Gino Santa Maria, Shutterstock

 

Marija i Josip živjeli su u groznim prilikama da bi još hranili i dijete, a ipak su ga dobili i Bog im je dao bolje uvjete i ništa im nije nedostajalo

Bog poštuje svako dijete, a i sam je postao čovjekom

Prvi ljudi koji su vidjeli i slavili Isusa bijahu pastiri. Pojavljuju se odmah nakon anđela, jer trebaju biti anđeli ovog svijeta – moraju objavljivati ono što vide, o čemu kontempliraju, moraju objavljivati na krovovima ono što su čuli u tajnosti kapele i u skrivenim tekstovima Biblije, ono što ugledaju na oltaru u „povojima“ kaležnog korporala. Moraju se zagledati u Svetu obitelj i pronaći u njoj uzorak ljubavi koju će prenijeti svojim ovčicama. Što su takvo vidjeli pastiri? Vidjeli su kako Bog poštuje svako dijete, jer je i sam postao djetetom!

Bog im je dao bolje uvjete i ništa im nije nedostajalo

Kako nam mnogo toga kazuje, Sin Božji nije došao kao odrastao čovjek, nego kao dijete! Što nam je time htio poručiti? Upravo to da Bog strogo pazi na svako dijete i da mu je veoma stalo do svakog djeteta i da se u svakome skriva on! Opomenut će nas za svaku nepravdu koju ćemo nanijeti djetetu, ali i tisuću nam se puta odužiti za svaku dobru riječ upućenu djetetu i za pruženu mu pomoć i ljubav. Ali prije svega bit će blagoslovljena i pod zaštitom anđela ona obitelj u kojoj se djeci ne uskraćuje pravo na život. Marija i Josip živjeli su u groznim prilikama da bi još hranili i dijete, a ipak su ga dobili i Bog im je dao bolje uvjete i ništa im nije nedostajalo. Na početku su – priznajte – uvjeti bili potpuno neadekvatni rođenju djeteta!

Čak i onaj život koji leži u jaslama jest svet, jer se ni Najsvetiji nije pokolebao biti najmanjim djetetom u najgoroj situaciji. Ali jesu li jasle dostojno mjesto čak i za najgore dijete?

Najsvetiji se nije pokolebao biti najmanjim djetetom u najgoroj situaciji

Čak i onaj život koji leži u jaslama jest svet, jer se ni Najsvetiji nije pokolebao biti najmanjim djetetom u najgoroj situaciji. Ali jesu li jasle dostojno mjesto čak i za najgore dijete? To je gore od jadnih materijalnih prilika koje nisu prikladne za rođenje djeteta! Sjećam se svoje rodne kuće, njezine skromnosti i uspoređujem uvjete u kojima sam živio s onim što je napisano o Mariji i Josipu i o onome s čime su raspolagali. Proveo sam djetinjstvo u siromaštvu, ali sam unatoč tomu živio u boljim uvjetima od Malog Isusa. I on je sve to preuzeo na svoja pleća, ne bi li bio s nama. A želio je biti s nama da bi nam otvorio oči za vječni život u Bogu nakon što nadvladamo Sotonu, grijeh i smrt. (…)

Iz knjige „Valovi milosti“ autora p. Augustyna Pelanowskog. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Za Book.hr priredila I. A., odabrala A. P.

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

 

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA :

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

 

❤️

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh