Roditelji i djeca

DJECI TREBA S VREMENA NA VRIJEME BITI DOSADNO!

Pet jednostavnih savjeta kako djecu učiniti kreativnijom Psiholozi primjećuju da ne dopuštamo djeci da se dosađuju – na njihovu štetu

Foto: Pixabay

 

Psiholozi i stručnjaci za odgoj preporučuju da primirimo našu roditeljsku uznemirenost i prekomjernu pažnju te dopustimo djeci da sama otkriju što ih zbilja zanima.

Djeci treba s vremena na vrijeme biti – dosadno!

„Normalni odrasli ljudi svoje vrijeme ispunjavaju aktivnostima koje ih usrećuju. Tomu moramo naučiti i djecu”, kaže Lyn Fry, dječja psihologinja iz Londona.

Prema psihoanalitičaru Adamu Phillipsu, „iskustvo nestrpljenja pomaže djetetu da odraste”, kao što mu dosada omogućuje da razmišlja o životu, da gleda oko sebe i počinje se zanimati za razne stvari, umjesto da samo ide iz jedne organizirane aktivnosti u drugu, bez razmišljanja. Djetetu je potrebno slobodno vrijeme – oslobođeno rasporeda i zabave – da bi otkrilo što ga naročito zanima. Dosada je uvjet za to otkriće.

Dr. Cristiana De Ranieri, klinička psihologinja u Bolnici „Dijete Isus” u Rimu kaže: „Djeca često imaju previše ispunjen život raznim aktivnostima. Sama pomisao da ne bi doživjela trenutke dosade i praznine straši suvremene roditelje. Roditelji se boje da bi to bilo zanemarivanje, neispunjavanje dječjih života. Ali ako djeca imaju sve, onda se ne služe vlastitom maštom, željama i znatiželjom te ne mogu postati svjesna onoga što uistinu žele.”

Ona nam predstavlja pet praktičnih savjeta za roditelje.

Evo kako djecu učiniti kreativnijom

1. Recite da dosadi

Ako djeci dopustite da im bude dosadno, to će im pomoći u odrastanju. Ako im ne dopustimo ni jedan trenutak dosade, ona neće moći pronaći što je ono što ih zanima i otkriti što ih veseli. Često takva otkrića uvelike utječu na budućnost djeteta, njegovu naobrazbu, karijeru i hobije. Isto tako djeca postaju kreativnija i njihov um aktivniji.

2. Učinite stvari jednostavnima

Omogućite djeci da se opuste nakon obveza i aktivnosti. Dajte im vrijeme u kojem neće raditi ništa, a onda ih potaknite na jednostavne, obične stvari, poput igre s bakom, crtanja, plesanja, glazbe, igre s igračkama na uvijek nove načine.

3. Ne bojte se slobodnog vremena

Djeca imaju drugačiji osjećaj za vrijeme nego odrasli i ako roditelji vide da ih zanimaju stvari poput školjaka, papirića, slagalica te omoguće djeci dovoljno vremena da se time bave, znatiželja i kreativnost razvit će se same po sebi.

4. Upitajte dijete što bi voljelo raditi umjesto da mu nudite određene aktivnosti

Također je važno poticati dijete da samo odlučuje što želi raditi u slobodnom vremenu. To ga ohrabruje da kaže što misli, da predlaže aktivnosti neovisno o roditeljima. Na taj način ćemo izbjeći da dijete da odgovor koji će zadovoljiti roditelje.

5. Radite nešto zajedno

Svaki roditelj je doživio da je kupio djetetu igračku, a njega je zanimala jedino kutija u kojoj je igračka bila spakirana. Prihvatimo to. Potaknimo dijete da kutiju pretvore u svemirski bord, ili dvoje stolice prekrivene plahtom u skrovište i što god dijete želi, ako i napravi nered u sobi. Pomozite koliko morate, a onda prepustite kontrolu djetetu. Tako će druženje i igra roditelja s djecom biti opušteni, ugodni i slobodni, bez pravoga i krivog načina kako se može igrati.

Inteligencija i poticanje

Hoće li dijete čiji je um na taj način slobodan postati pametnije od ostale djece? De Ranieri tvrdi: „Ne radi se o ‘količini’ inteligencije koju će dijete razviti, već o umnoj aktivnosti, kako se dijete odnosi prema vremenu i alatima koji su mu na raspolaganju. Um se uvježbava za traženje novih stvari različitim intelektualnim aktivnostima i igrom te na taj način razvija fleksibilnost i veoma primjetnu ‘aktivnu’ inteligenciju.”

Ne možemo samo cijelo vrijeme djecu prepustiti sebi i ne raditi s njima ništa ili samo ono što ih veseli. Ključ je u ravnoteži. Roditelji će pružiti djeci širok raspon odgojnih i ispunjavajućih aktivnosti, od tjelesnih aktivnosti, športova, zajedničkoga obiteljskog vremena i interakcije s drugom djecom, starcima, prirodom i duhovnošću. Važno je poticati znatiželju i mentalnu stimulaciju bez „gušenja”, ali istodobno dovoljno snažno da dječji um može naći vremena i prostora za istraživanje.

Autor: Gelsomino Del Guercio (Aleteia.org)

Prijevod: Josip Sinjeri (Book.hr)

Najčitanije

Na vrh