Roditelji i djeca

OČEVIMA

Dijelite li životne pouke iz djetinjstva sa svojom djecom? Danas je ključno svoju djecu naučiti važnosti vjere, morala, kulturnog ponašanja i radne etike

Foto: Pixabay

 

Smatram posebnim blagoslovom to što sam odrastao uz predivne roditelje. Nismo imali mnogo u materijalnom smislu, ali naši su roditelji sestri i meni pružali mnogo ljubavi, odgajali nas u disciplini, vjeri, prenoseći nam plemenite vrijednosti, uključujući važnost marljiva rada.

Moja je majka igrala ključnu ulogu u obitelji, kako to majke obično i čine, ali što sam stariji, vidim da sam sve više poput svog oca. Mnoge stvari koje sam naučio od njega danas prenosim svojoj djeci, a on je i dalje moj uzor mudrog čovjeka.

Naša će djeca jednoga dana svojoj djeci prenositi ono što su naučili od nas

Kako su vas roditelji odgajali? Kakvu je ulogu u obitelji imao vaš otac? Tko je bio vaš uzor u djetinjstvu? Naša će djeca jednoga dana svojoj djeci prenositi ono što su naučili od nas. U svakom slučaju, djeca nas roditelje uvijek promatraju, a sami trebamo odlučiti hoćemo li im pružati dobar primjer ili svoje očinske odgovornosti prepustiti lošim društvenim utjecajima.

Ljeto s ocem

Prošlo smo ljeto proveli s mojim sedamdesetčetverogodišnjim ocem, uživajući u njegovu društvu. Nakon duge bolesti, moja je majka preminula 2010. godine te mojemu ocu ona i dalje silno nedostaje. U braku su živjeli gotovo pola stoljeća, a ona mu je uistinu bila najbolja prijateljica. Njih su dvoje uvijek sve radili zajedno. Ona je bila posebna žena, koja je nadahnjivala sve koji su je poznavali.

Moji su mi roditelji uvijek pristupali na taj način, učeći me kako živjeti, a ja sam uvijek znao da sam voljen

Prigodom tog posjeta mojeg oca razgovarali smo o osjećaju gubitka, ali naš se razgovor prelio u prisjećanje prošlih događaja. Obojici su nam navrle neke stare uspomene. Tata mi je također pričao o nekim teškim odlukama koje su on i mama morali donijeti tijekom našeg odrastanja. U tom sam trenutku bio veoma zahvalan na tome što moj tata nikada nije propuštao prigodu da me nauči nešto što mi je kasnije u životu pomoglo da budem bolji otac, muž i muškarac. Moji su mi roditelji uvijek pristupali na taj način, učeći me kako živjeti, a ja sam uvijek znao da sam voljen.

…podsjetite li sami sebe na svoje roditelje ili djeda i baku?

Upravo su mi takvi razgovori tijekom svih ovih godina dobro poslužili da bolje sagledam svoj život i živote moje djece. Znam da moji roditelji nastavljaju živjeti po meni te da se njihov utjecaj očituje u tome kakav sam ja otac svojoj djeci, kakav sam muž svojoj ženi, kakav sam prijatelj… Ne događa li se to u životu svakoga od nas? Sada, u odrasloj dobi, podsjetite li sami sebe na svoje roditelje ili djeda i baku? Čujete li ponekada samog sebe kako izgovarate iste riječi koje su oni nekada znali uputiti vama?

Njihova me vjera uopće nije zanimala, a od bilo kakve crkve sam bježao otkad sam bio tinejdžer pa sve do svog obraćenja na katoličku vjeru 2005. godine, nakon dvadeset godina duhovne divljine

Priznajem da je to kod mene često slučaj, ali nije to uvijek bilo tako. U tinejdžerskoj sam dobi prolazio tipičnu buntovničku fazu, misleći da sve znam i da mogu bolje od svojih roditelja. Uopće nisam doživljavao životnu mudrost koju su mi nastojali prenijeti. Njihovu sam ljubav uzimao zdravo za gotovo. Tako nezreo, njihov sam način razmišljanja doživljavao kao nešto nazadno i staromodno. Nisam pokazivao nikakvo poštovanje prema njihovu trudu i radnoj etici, kojom su prilazili svakomu poslu. Njihova me vjera uopće nije zanimala, a od bilo kakve crkve sam bježao otkad sam bio tinejdžer pa sve do svog obraćenja na katoličku vjeru 2005. godine, nakon dvadeset godina duhovne divljine. Za sve to vrijeme moji roditelji nisu prestali moliti za mene. Njihova je ljubav prema meni uvijek bila bezuvjetna i uistinu sam blagoslovljen što imam takve roditelje.

Plod odgoja

Kad sam napokon došao k sebi u drugoj polovici svojih dvadesetih, vidio sam da ono što su moji roditelji u mene sijali, sada konačno donosi plod. Da se poslužim parafrazom poznatih riječi Marka Twaina: odjednom sam bio iznenađen kako su se moji roditelji opametili otkad sam se odselio od njih! Na samom sam početku svoje karijere nailazio na brojne prepreke, ali uvijek su mi u glavi odzvanjale mudre riječi mojeg oca, poput: „Uvijek čini pravi stvar“, „Marljivo radi i pusti da rezultati govore sami a sebe“, „Ponašaj se prema drugima onako kako bi htio da se oni ponašaju prema tebi“, „Neka ti dobro drugoga bude važnije od vlastitoga.“

Moja je majka bila žena puna ljubavi i vjere, koja je bi mi sve rekla svojim osmijehom i toplim zagrljajem, dok je moj otac bio onaj pravi učitelj i vođa naše obitelji. Sretan sam što dio njegove mudrosti življenja danas mogu dijeliti sa svojom djecom. Općenito sam veoma zahvalan svojim roditeljima što su mi tijekom odrastanja pružili čvrste temelje.

Danas nam je nužno potrebno vratiti se onim vrijednostima koje su njegovale prošle generacije, a na nama očevima je da ih ponovno oživimo

Prisjetite li se ponekada nečega što ste naučili dok ste još bili dijete? Dijelite li te životne pouke sa svojom djecom? Danas nam je nužno potrebno vratiti se onim vrijednostima koje su njegovale prošle generacije, a na nama očevima je da ih ponovno oživimo. U današnjem društvu dominira filozofija „sve je normalno i sve se tolerira“.

Velika je stvar pustiti svoju djecu da budu djeca, a ne ih već u ranoj dobi pustiti u ralje sumanutom konzumizmu i ovisnosti o tehnologiji. Danas je ključno svoju djecu naučiti važnosti vjere, morala, kulturnog ponašanja i radne etike. U tome smislu na roditeljima je velika odgovornost. Što će se dogoditi ako iz ruku djeteta uzmemo sve te moderne uređaje i pošaljemo ga da se poigra vani? Ja sam odrastao na biciklu, knjigama i mašti. Igranje izvan kuće i čitanje knjiga bile su moje glavne i najdraže zanimacije tijekom djetinjstva. Nisu li ni vaša sjećanja na djetinjstvo nalik mojima? Nismo li odgovorni takve vrijednosti prenijeti svojoj djeci?

Nastavak teksta možete pročitati u knjizi „Putokaz za nebo autora Randyja Haina. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete kupiti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh