Svjedočanstva

DAVANJE DESETINE

Nakon što je počela davati desetinu, blagoslovi su potekli „Tako sam Mu obećala u crkvi, sklopila sam s Njim savez; kad god budem imala novaca, dat ću Mu desetinu”. A onda je u utorak njezin muž dobio poruku: „Dođi, šef ti je ostavio novac”…

Foto: Shutterstock

Baš sam danas pomislila da više neću imati o čemu pisati jer mi je preostalo samo još nekoliko čuda iz prošlosti, ali onda je došla ta osoba. Hvala Bogu! Nazvat ću je Ana jer želi ostati anonimna.

Ona i njezina obitelj žive samo od muževljeve plaće, koja je jako mala. Već su u debelom minusu na računu. Ana ponekad dobije nešto džeparca od jedne dobre osobe ili ponekad koju kunu od muža

Ana nema nikakvih osobnih primanja i ona i njezina obitelj žive samo od muževljeve plaće, koja je jako mala. Već su u debelom minusu na računu. Ana ponekad dobije nešto džeparca od jedne dobre osobe ili ponekad koju kunu od muža. Prije otprilike dva mjeseca dobila je 200 kuna, i tada je odlučila da će svaki tjedan davati Bogu desetinu od novca koji u tom trenutku ima. „E”, kaže ona, „tako sam Mu obećala u crkvi, sklopila sam s Njim savez; kad god budem imala novaca, svakog ću Mu tjedna dati desetinu”. Nekad mu je davala za crkvu, ali u skrovitosti, ponekad za misije, ponekad za lemuzinu, ponekad za siromašne. Nije cjepidlačila, uvijek je zaokružila na malo više ako se slučajno broj nije podudarao s deset posto. Ispočetka je to išlo stvarno dobro, pa je Ana jednom prilikom za „džeparac” odjednom dobila 600 kuna. Naravno, nastavila je svaki tjedan odvajati desetinu. Međutim, kako su tjedni prolazili, svota koju je imala drastično se smanjila tako da je Ana jedne nedjelje ostala bez kune.

Sjetila se je svih rasipanja iz mladosti i dana kad je imala novaca. I onda je bila osjetljiva na siromahe, ali nije davala za Crkvu i trošila je na mnoge gluposti

Na putu prema crkvi u sebi je zamrmljala: „Eto, Bože, sve Ti dajem, a Ti ništa…” Tad je shvatila što je pomislila i pokajala se je. Sjetila se je svih rasipanja iz mladosti i dana kad je imala novaca. I onda je bila osjetljiva na siromahe, ali nije davala za Crkvu i trošila je na mnoge gluposti. Sjetila se da ništa nije njezino i da joj je Bog sve dao. Pa što mu onda ima prigovarati? Jer, koliko ju je puta samo izvukao iz bijede… Zašutjela je, jer je znala da nema pravo uputiti mu nijednu prijekornu misao.

A onda je u utorak njezin muž dobio poruku: „Dođi, šef ti je ostavio novac”. „Što??? Zašto???” „Tek tako, 5 000 kn…” Da napišem riječima: pet tisuća kuna. „Tek tako, bez razloga???”

A onda je u utorak njezin muž dobio poruku: „Dođi, šef ti je ostavio novac”. „Što??? Zašto???” „Tek tako, 5 000 kn…” Da napišem riječima: pet tisuća kuna. „Tek tako, bez razloga???”

Tada je ispričala mužu svoje iskustvo s desetinom, ali je odlučila da ga neće tjerati na to jer još nije za to spreman. Bitno je da ona zna kako: opet će dobiti neku kunu i dat će desetinu. Jer njezin poslodavac je najbolji poslodavac na svijetu i uvijek vraća stostruko.

Ovdje možete pročitati odgovor fra Tomislava Glavnika na pitanje „Trebamo li danas davati desetinu”.

Izvor: Facebook (Put u Božjoj milosti), Ivankovo

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh