Duhovnost

SVEĆENIK ODGOVARA

Trebamo li i danas davati desetinu? Govor o davanju desetine trebalo bi preoblikovati i reći da se radi o vraćanju onoga, što smo primili od Boga…

Trebamo li i danas davati desetinu?

Foto: Shutterstock

 

Hvaljen Isus i Marija!

Poštovani fra Tomislave, kakav je stav Katoličke Crkve o davanju desetine? Daje li se desetina mjesečno ili godišnje? Ako već nekome novčano pomažemo, da li smo i tada obvezni davati desetinu?

Unaprijed hvala na Vašem odgovoru!

Odgovor:

Poštovani,

Govor o davanju desetine trebalo bi preoblikovati i reći da se radi o vraćanju onoga, što smo primili od Boga. Ako vjerujemo i držimo da sve primamo od Boga, a desetinu mu trebamo vratiti, onda ćemo reći da je to partnerski odnos. U tom partnerstvu Bog učestvuje s 90%, a mi sa svega 10 %. Kada se dijeli dobit, Bog mijenja ulogu i traži da mu vratimo 10%, a sebi da zadržimo 90%.

Događa se da nakon takve ‘transakcije’ mi zakinemo Boga s onih 10% i onda očekujemo da Bog to ne zna i da nastavi s blagoslovima kao da se ništa nije dogodilo. Nije li to nelogično? Ne govori li nam to zašto nam u životu teško ide?

Naime, govor o desetini spominje se u Starom Zavjetu, i nakon što je desetina bila institucionalizirana, nakana je bila da ne zaboravimo da ono što imamo je Božje. Bog je, naime, preko proroka, a posebno se tu isticao prorok Malahija, oštro ukorio Izraelce kada su uskratili davanje desetine. Malahija u nedavanju desetine vidi problem i prokletstvo koje se nadvilo nad cijeli narod zbog pomanjkanja blagoslova (Mal 3, 81-12). Sasvim se jednostavno možemo pitati: kako očekivati blagoslov od Onoga koga okradamo ili ga zakidamo?

Ispravni vjernički stav nije u ispunjavanju pobožnih rituala, izgovaranju molitava, već u ispravnom ponašanju i odnosu Boga i čovjeka, prema mjeri objavljene Riječi – Svetoga pisma. Na konkretno pitanje, kome i kako dati, treba reći da je desetina prvotno bila namijenjena službenicima Hrama i svećenicima, potomcima Levijevim (svećenički rod).

Analogijom desetina se daje od cjelokupnog prihoda i svejedno je kako ju dajemo (mjesečno ili godišnje), ako ju već želimo dati. Ukoliko želite ispuniti taj Božji zahtjev i imate povjerenja u svoju župu, bilo bi ju dobro namijeniti za nju, jer je ona mjesto širenja Kristova kraljevstva i navještaja Riječi Gospodnje. To je konkretna zadaća svih vjernika. No, ako uviđate i smatrate da novac možete djelatnije namijeniti za siromašne, potrebne ili druga djela, koja će preko vašeg dara osjetiti kršćansko milosrđe, učinite tako.

fra Tomislav Glavnik

Izvor:  Laudato.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh