Roditelji i djeca

PRESTANITE KRIVITI SEBE

Da bi molitva za vaše odraslo dijete bila učinkovita, morate ovo nadići Molite Gospodina neka Vam pomogne da se prestanete okrivljavati za nešto što ste već učinili. Recite: „Gospodine, ne mogu promijeniti ono što se već dogodilo. Pomozi mi da sada, po molitvi, učinim velike stvari za svoju odraslu djecu. Pomozi mi da se prestanem kriviti za sve ono što vidim da u njihovim životima nije kako treba. Oduzmi od mene svako obeshrabrenje.”

Foto: Unsplash,  Suzi Kim 

 

Budimo realni. Od trenutka kada nam se dijete rodi, prati nas grižnja savjesti. Pitamo se: hranim li ga dovoljno? Ili možda premalo? Trudim li se previše? Možda se ne trudim dovoljno? Dajem li previše? Ili možda premalo? Sve to još više usložnjava činjenica što je svako dijete drukčije. Stoga ono što je vrijedilo za prvo dijete, možda se neće pokazati dobrim za drugo.

Djeca su različita

Naš se prvorođenac Christopher od početka odlikovao snažnom voljom. Od trenutka kada je mogao stajati u kolijevci, znao je točno što želi i kada to želi te se nimalo nije obazirao na želje svojih roditelja. Bila je potrebna velika i dosljedna stega da bi uvidio kako je ipak mudro poslušati mamu i tatu. Naše je drugo dijete bilo posve drukčije. Bilo je dovoljno pogledati strogo našu kćer Amandu ako je činila nešto što ne treba i ona bi se jednostavno raspala. Stroga bi stega za nju bila jednako pogubna, kao što bi za našega sina bio poguban nedostatak iste. Neprestano nas je morila krivnja jesmo li možda prema njemu prestrogi, a prema njoj odveć popustljivi. Ili možda obrnuto?

Svakoga smo dana molili za Božju mudrost

Dakako, to ne znači da nismo činili pogreške i kod jednoga i kod drugoga. Ponekad bismo prema oboje bili prestrogi ili preblagi. Tada bismo se itekako suočavali s posljedicama. Svakoga smo dana molili za Božju mudrost. Osobno sam i dalje osjećala krivnju: radi onoga što sam trebala učiniti ili reći, kao i radi onoga što nisam trebala.

Krivnja je pogubna

Krivnja je pogubna. Kao roditelje mori nas krivnja svaki put kada se nekom od naše djece dogodi nešto loše jer uviđamo da smo mogli drukčije postupiti i – možda – spriječiti to. Primjerice, dobije li dijete lošu ocjenu u školi, krivimo sebe. Ima li problema s prijateljima, opet smatramo kako smo mi za to na neki način krivi.

Kada uvidimo kako naše odraslo dijete ne postupa dobro ili postupa protivno onome kako smo ga odgojili, pitamo se u čemu smo pogriješili? Kada u njemu prepoznamo neku slabost, opet strahujemo kako je to naša krivnja

Povrijedi li se ili se razboli, predbacujemo si kako smo to trebali spriječiti. Kada nam djeca odrastu, to se samo umnaža. Kada uvidimo kako naše odraslo dijete ne postupa dobro ili postupa protivno onome kako smo ga odgojili, pitamo se u čemu smo pogriješili? Kada u njemu prepoznamo neku slabost, opet strahujemo kako je to naša krivnja.

Morate to jednostavno nadići, a to je moguće jedino silom Duha Svetoga

Čak i ako ste stvarno učinili nešto što je negativno utjecalo na Vaše dijete, morate to nadići. Možda si predbacujete što niste s njime provodili dovoljno vremena dok je odrastalo. Možda ste propustili neke važne događaje u njegovu životu. Možda smatrate da ste bili odveć popustljivi. Možda ste rekli nešto što ste požalili ili ste propustili učiniti nešto što ste trebali. Nikako to više ne možete izmijeniti, niti izbrisati. Morate to jednostavno nadići, a to je moguće jedino silom Duha Svetoga.
Stoga je Vaša prva zadaća, dok čitate ovu knjigu, u potpunosti se osloboditi svake krivnje!

Da bi molitva koju upućujete za svoje odraslo dijete bila učinkovita, morate se prestati kriviti za sve što je pošlo po zlu. Pouzdajte se u Gospodina. Ako ste činili pogreške, priznajte ih Gospodinu, kao i svojemu odraslom djetetu – ako je potrebno i to će Vam donijeti ozdravljenje, kako biste mogli iskusiti slobodu koju sa sobom donosi Božji oprost. Upitajte se: „Mogu li išta više sada promijeniti u svezi s time?” Možete li, učinite to. Ako ne, predajte to Gospodinu i zamolite Ga neka On otkupi tu situaciju, a Vama podari ozdravljenje.

Uspostavljen vlastiti odnos s Gospodinom

Naravno, pretpostavka za ovo jest da imate uspostavljen odnos s Gospodinom. Niste li još Isusa priznali svojim osobnim Spasiteljem, pozovite Ga u svoje srce, zamolite neka Vam oprosti sve grijehe i prijestupe i ispuni Vas svojim Duhom Svetim. Zahvalite Mu što je za Vas umro na Križu, da biste uživali oproštenje grijeha i vječni život s Njime. Potom Ga zamolite neka Vas očisti od svih prethodnih neuspjeha i krivnji te Vam pomogne odsada živjeti po Njegovu. Zamolite Ga neka Vas oslobodi svakoga osjećaja krivnje.

>>>KOD MOLITVE ZA ODRASLU DJECU 5 stvari u koje morate vjerovati bez trunka sumnje 

Samo su dva načina na koji, kao roditelj, možete izbjeći krivnju. Prvi je da umrete neposredno nakon rođenja svojega prvog djeteta. Drugi je da svakoga dana koračate s Gospodinom i u svemu molite za Njegovu Mudrost. Vjerujem da ćete se složiti sa mnom kako je ovo drugo rješenje daleko bolje. Kada koračate s Gospodinom, možete Ga moliti, ne samo neka Vas vodi već i oslobodi od svakoga osjećaja krivnje što ga imate kao roditelj.

Iz knjige „Kako moliti za svoju odraslu djecu“ Stormie Omartian. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh