Duhovnost

ČUTI BOGA U SNOVIMA Nauči komunicirati s Bogom kroz snove pomoću zanimljive igre! „Možemo prigovarati da Bog ne govori u našim snovima onim jezikom koji mi razumijemo. Ili možemo prihvatiti to da je on Bog te naučiti taj jezik i tako razumjeti Božji govor. Slike, simboli, prispodobe, priče – Biblija ih je puna. Kao i naši snovi!”

Nauči komunicirati s Bogom kroz snove pomoću zanimljive igre!

Foto: Shutterstock

Govor, kojim nam Bog govori i kroz snove – simbolički je. A umijeće simboličkog komuniciranja možemo naučiti igrajući zanimljivu i popularnu igru – to je Pictionary, zapravo biblijski Pictionary…

Slike i prispodobe: jezik kojim je Isus govorio

„Sve je to Isus mnoštvu zborio u prispodobama. I ništa im nije zborio bez prispodoba – da se ispuni što je rečeno po proroku: Otvorit ću u prispodobama usta svoja, iznijet ću što je sakriveno od postanka svijeta.“

(Mt 13, 34 – 35)

U našoj kulturi prevladava racionalno razumijevanje i sa svojom bismo razvijenom lijevom stranom mozga uistinu voljeli propovijed s konkretnim uputama. „Gospodine, samo nam daj jasne upute u našim snovima i obećajemo da ćemo ih slijediti kad se probudimo.“

Ali Bog nikada nije držao takve govore niti davao takve upute. On više voli koristiti narativnu teologiju, pričati priče i u njima otkrivati životne mudrosti. O vjeri učimo iz priče o Abrahamu, o nadnaravnoj pobjedi Davida nad Golijatom i božanskoj zaštiti i pomoći u pričama o Noinoj arki i Danijelu u lavljoj jami.

Čak i kad je hodao među nama ljudima, Bog se nije potrudio dati nam mnogo eksplicitnih zapovijedi, kako bismo mi možda htjeli.

„Isuse, daj nam pet savjeta za uspješan život!“

„Ispričat ću vam prispodobu o talentima. Bio jednom jedan gospodar koji se je spremao na put…“

„Hej, Isuse, možeš li nam dati popis od sedam načela za posvećenu službu?“
„Dobro, mogu vam ispričati prispodobu o deset mudrih djevica…“

„Isuse, rado bismo čuli konkretan govor o spasenju.“

„Nećete vjerovati, ali upravo sam vam htio ispričati priču o skrivenu blagu. Bio tako dragocjen biser zakopan u polju…“

Isus očito nije bio zainteresiran za komunikaciju na kakvu je naviknuta naša zapadna kultura 21. stoljeća. On je radije govorio u prispodobama koje su bile bliske životu ljudi koji su ga slušali, kao i u slikama koje su oni lako mogli razumjeti. A tako on govori i danas. Jasno, možemo prigovarati da Bog ne govori u našim snovima onim jezikom koji mi razumijemo. Ili možemo prihvatiti to da je on Bog te naučiti taj jezik i tako razumjeti Božji govor. Slike, simboli, prispodobe, priče – Biblija ih je puna. Kao i naši snovi!

Umijeće simboličkog komuniciranja možete naučiti igrajući igru Pictionary, zapravo biblijski Pictionary.

Tko ne bi htio igrati Pictionary s Bogom?!

Pictionary je, ako ne znate, igra u kojoj crtate crtež, a članovi vaše ekipe pokušavaju pogoditi što je to. Veoma volim tu igru, a posebno volim dok pobjeđujem. Dok se igram te igre, veoma sam lukav. Ako je tražena riječ brašno, neću nacrtati mlin ili vreću brašna. To je prezahtjevno. Umjesto toga nacrtat ću kruh i vi ćete u nekoliko pokušaja pogoditi o čem se radi te ćemo osvojiti bod.

Tako i Bog čini s nama. Daje nam slike u snovima te želi da prepoznamo o čemu se radi i pomaže nam da shvatimo poruku. On može nacrtati kruh u našim snovima, ali mi se moramo malo potruditi da bismo otkrili o čemu se zapravo radi. Volim kreativnost snova. K tomu, tko se ne bi htio igrati Pictionary s Bogom? Pokazat ću vam to na primjeru (…)

Iz knjige Kako čuti Boga u snovima – kako razumjeti jezik kojim nam Bog govori noću autorâ dr. Marka Virklera i dr. Charity Virkler Kayembe

[POZIVAMO] Mali tečaj kršćanskog tumačenja snova u Zagrebu (27. i 28. studenog) i Puli (29. i 30. studenog)!

Voditelji tečaja autori su knjige „Kako čuti Boga u snovima”.
Tečaj organizira Ustanova Kristofori.

Mjesto i datum

Zagreb – Zagrebački velesajam, dvorana Brijuni: 27. i 28. studenog 2017., od 18,30 do 21,30 sati

Pula – Hosana Pula, Krležina 39: 29. i 30. studenog, od 18,30 do 21,30 sati

Teme predavanja na tečaju oba su dana iste.

Kotizacija (trošak prijevoza, hotela, dvorane, honorara, prijevoda) u Zagrebu iznosi 100 kn po danu. Zbog ograničenog broja mjesta u dvorani Brijuni (200), karte možete kupiti na našem web shopu, putem e-maila ([email protected]), te pozivom na broj mobitela: 095/206-5421 ili telefona: 048/210-104. U Puli će se sakupljati dobrovoljni prilog.

Vjerujemo da će ono što ćete čuti i naučiti na tečaju biti velik blagoslov, i vama, ali i onima kojima ćete imati priliku pomoći da razumiju svoje snove!

Priredila Martina Vidaković; Book.hr

Najčitanije

Na vrh