Duhovnost

ČUTI BOGA U SNOVIMA Bog čini čuda i donosi nebo na zemlju, ali to čini s nama. Evo kako! Sjećamo se kako je Jakov slušao svoje snove i tako dobio ogroman financijski blagoslov? Pogledajmo kako to djeluje! : )

Bog čini čuda i donosi nebo na zemlju, ali to čini s nama. Evo kako!

Foto: Wikimedia, Jose de Ribera

Sustvaranje s Bogom: Bog čini čuda i donosi nebo na zemlju, ali to čini s nama!

„Nebo je nebo Jahvino, a zemlju dade sinovima čovječjim.“ (Ps 115, 16) A to smo mi. Ovo je naša zemlja, koju moramo učiniti sličnom nebu. U svojoj knjizi Ponovo otkrivanje kraljevstva dr. Myles Munroe govori o tome da Bog želi „kolonizirati zemlju nebom“

[1]

. Mi smo predstavnici i sustvaratelji Božji na zemlji. Mi smo promatrači i svjedoci. Bog nam je dao značajnu ulogu. On radi sav posao. Čini čuda i donosi nebo na zemlju, ali to čini s nama. U nama. Po nama.

Sanjanje Božjih snova i gledanje njegovih viđenja, i danju i noću, ključ je djelovanja neba na zemlji.

Promatranje ima ključnu ulogu u dovođenju nebeskog kraljevstva na zemlju

Promatranje ima ključnu ulogu u dovođenju nebeskog kraljevstva na zemlju. Jednom kada naučimo kako vidjeti ono što Isus vidi, moći ćemo premostiti procjep između dvaju svjetova.

Bill Johnson, pastor crkve Bethel u Reddingu, Kalifornija, smatra da očitujemo sve čega smo svjesni. Prema njemu, mi uvijek očitujemo realnost onog svijeta kojeg smo najsvjesniji. Dakle ako poznajemo kako izgleda nebo i mir Božje nazočnosti te samog Krista, možemo ga i očitovati. Tada možemo zračiti njegov život i emanirati njegovu snagu u naš svijet.

Primjer koji nam pokazuje da moramo slušati svoje snove i djelovati po njima

Fascinantna saga iz Starog zavjeta priča nam o snu ispunjenu obećanjem. Sjećate li se događaja s Jakovom i njegovim šarenim kozama i crnim ovcama? Jakovljev tast Laban iskorištavao je Jakova i uskraćivao mu plaću. Bog mu se je javio u snu i rekao mu što da učini. Postanak 30 i 31 govori nam kako je Bog uputio Jakova da, kad se najjače i najzdravije životinje budu parile, stavi prugaste grančice u vodu u njihovim koritima.

Jakov je djelovao onako kao je bio upućen u snu. Iznenađujući rezultat bio je taj da su ovce i koze, gledajući u prugasto pruće, donosile na svijet prugastu i pjegavu janjad i jarad. Tako su najbolje životinje postale prugaste poput granja koje su gledale. Laban je pristao da Jakov može odvojiti i povesti sa sobom sve prugaste i šarene životinje te je Bog omogućio Jakovu snažno i zdravo stado (usp. Post 30, 31 – 31, 17).

U snu je Bog dao Jakovu prosperitetnu poslovnu ideju, koja mu je donijela materijalni uspjeh i financijski blagoslov te se je „silno obogatio“ (Post 30, 43). Taj primjer nam pokazuje da moramo slušati svoje snove i djelovati po njima!

„Na što se usredotočite, to i postajete”

Ta me je priča pomalo zbunjivala sve dok nisam čuo propovijed o reflektiranju (zrcaljenju) na površini vode, zbog čega je voda mjesto refleksije (promišljanja) i meditacije. To je slika onoga kako bismo trebali razmatrati Božju riječ i po njoj se mijenjati (usp. Jak 1, 23 – 25). Sličan je primjer kad je Gospodin rekao mojemu ocu sljedeće dok je vodio svoj dnevnik prije nekoliko godina: „Na što se usredotočite, to raste u vama, a što raste u vama, to postanete.“

To nam želi reći ta starozavjetna pripovijest: na što se usredotočite, to i postajete. Isto nam otkriva sv. Pavao u svojoj poslanici: na svojem licu odražavamo Božju slavu i pritom se preobražavamo u tu istu sliku (usp. 2 Kor 3, 18). (…)

Iz knjige Kako čuti Boga u snovima – kako razumjeti jezik kojim nam Bog govori noću autorâ dr. Marka Virklera i dr. Charity Virkler Kayembe

[POZIVAMO] Mali tečaj kršćanskog tumačenja snova u Zagrebu (27. i 28. studenog) i Puli (29. i 30. studenog)!

Voditelji tečaja autori su knjige „Kako čuti Boga u snovima”.
Tečaj organizira Ustanova Kristofori.

Priredila Martina Vidaković; Book.hr

Najčitanije

Na vrh