Duhovnost

PRESVETA EUHARISTIJA

Čudo pretvorbe izvršilo se samo za tebe, samo za mene Upravo tamo, blizu Krista, promišljamo o njegovoj snazi i ljubavi za nas, da se naše poteškoće mogu obuzdati, da se olakša teret naših razočaranja, da povratimo mir naše duše i da budemo uvjereni kako su sve okolnosti naše duše čvrsto u Božjim očinskim rukama.

Čudo pretvorbe izvršilo se samo za tebe, samo za mene

Foto: Shutterstock

 

Liječnik koji liječi rane naše duše

Isus Krist dolazi nam u presvetoj euharistiji kao Liječnik koji liječi rane naše duše uzrokovane grijehom i požudom. Prije pričesti svećenik se okrene vjernicima govoreći: „Evo Jaganjca Božjeg, evo onoga koji oduzima grijehe svijeta. Blago onima koji su pozvani na gozbu Jaganjčevu.“ Prvi dio ovog teksta preuzet je iz Ivanova evanđelja u kojem Ivan Krstitelj dvojici svojih učenika, Andriji i apostolu Ivanu, pokazuje Isusa. Naš odgovor: „Gospodine, nisam dostojan da uniđeš pod krov moj, nego samo reci riječ i ozdravit će duša moja“, odjek je riječi satnika koji je molio Isusa da mu ozdravi slugu. Satnik je spoznao da je Isus Bog i smatrao se nedostojnim da Isus dođe u njegovu kuću, ali je vjerovao da Isus može samo naredbom ozdraviti njegova slugu. Zbog satnikove vjere Isus je na daljinu ozdravio slugu. Međutim, Krist nam uvijek dolazi u svetoj pričesti, iako naše duše nisu dovoljno dostojne da ga prime.

Bez pomoćnog izvršitelja, bez posrednika, priopćit će nam djelovanje koje trebaju naše duše, on će nam sam doći. Koliko li nas voli kad to želi učiniti!

Ronald Knox kaže:

Trebamo se dobro zamisliti nad činjenicom da se čudo pretvorbe izvršilo samo za tebe, samo za mene. Došao je i obitavao tamo samo za tebe… Bez pomoćnog izvršitelja, bez posrednika, priopćit će nam djelovanje koje trebaju naše duše, on će nam sam doći. Koliko li nas voli kad to želi učiniti! Koliko mora biti nepokolebljiv da ništa na njegovoj strani nije u nedostatku, da ne smijemo dobiti nikakav izgovor za odbijanje onog što on prinosi kad to on sam donosi! A mi smo tako slijepi, tako neodlučni, tako nemarni, tako se opiremo da mu se potpuno predamo, njemu koji se nama daje u potpunosti![1]

Ispred Presvetog sakramenta, ove riječi dobivaju najdublje značenje: „Dođite k meni svi vi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti“ (Mt 11,28). Upravo tamo, blizu Krista, promišljamo o njegovoj snazi i ljubavi za nas, da se naše poteškoće mogu obuzdati, da se olakša teret naših razočaranja, da povratimo mir naše duše i da budemo uvjereni kako su sve okolnosti naše duše čvrsto u Božjim očinskim rukama.

 

[1] Ronald Knox, Pastoral Sermons (Pastoralne propovijedi), (London: Burns and Oates, 1960.), 306.

Iz knjige „Presveta euharistija“ o. Thomasa J. McGoverna. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh