Razmišljamo o evanđelju

OTAC LORENZO:

Broj spašenih u župama u kojima sam bio župnik rastao je zahvaljujući onima koji su imali strast evangelizacije Želim da i ti kažeš: „Dođi i vidi“

Želim da i ti kažeš: „Dođi i vidi“

Foto: Unsplash, Melissa Askew 

 

„Dođi i vidi“, kaže Filip Natanaelu koji je čekao Mesiju. Možeš li i ti reći onomu koji traži Isusa Krista: „Dođi u moju župnu (ili redovničku) zajednicu i vidjet ćeš Isusa?“.

Broj spašenih u župama u kojima sam bio župnik rastao je zahvaljujući onima koji su imali strast evangelizacije

Kad sam bio župnik veoma sam se radovao onih dana kad bi braća i sestre dovodili kojeg rođaka ili prijatelja koji bi htjeli započeti put vjere kako bi susreli i upoznali Isusa Krista. Broj spašenih u župama u kojima sam bio župnik rastao je zahvaljujući onima koji su imali strast evangelizacije.
S ovim ne želim uopće reći da su moje župne zajednice bile savršene. Nipošto. Zajednice se mogu poboljšati. Proces neprestanog obraćenja ovisi i o pastiru koji, bdijući i moleći, ne dopušta da vukovi uđu i rastrgnu ovce. Nažalost, često se događa da se vukovi preobuku u janjad.

nedostaje onih koji su, kao Filip, nemirni od želje da pozivaju mlade da se posvete redovničkom životu, kako bi bili ljubljeni učenici Gospodnji

Vidimo kako se zadnjih desetljeća vjerske kuće, samostani i manastiri prazne. Zašto? Razloga je više. Prije svega, nedostaje onih koji su, kao Filip, nemirni od želje da pozivaju mlade da se posvete redovničkom životu, kako bi bili ljubljeni učenici Gospodnji. Naravno da poziv na posvećeni život ne dolazi samo preko riječi, već iznad svega preko primjera stila života koji je u skladu s Kristovim. Prije nekoliko dana razgovarao sam s jednim mladićem iz regije Veneto koji je izašao iz samostana jer u maloj zajednici nije susreo Isusa; rekao je da je redovnička zajednica pogođena duhom individualizma.

„Ne shvaćam kako neki poglavari u samostane primaju određene subjekte koji kasnije postanu križ zajednice“

Prije nekog vremena rektor jednog sjemeništa mi je rekao: „Mnogi mladi ulaze u sjemeništa i redovničke kuće bez poziva. Osjećaju se neprilagođeni u svijetu, pa misle da će prihvaćanje pronaći u sjemeništu ili redovničkoj kući. Ako ovi kasnije postanu svećenici ili redovnici, bit će križ Župe i vjerske zajednice. Zato je Crkva danas pogođena seksualno poremećenim subjektima“. Razgovor s ovim Svetim svećenikom me podsjetio na ono što Sveta Faustina kaže u svom Dnevniku: „Ne shvaćam kako neki poglavari u samostane primaju određene subjekte koji kasnije postanu križ zajednice“.

Papa Franjo često govori biskupima i poglavarima da se ne brinu o kvantiteti subjekata, već o kvaliteti. Amen. Želim da i ti kažeš: „Dođi i vidi“. Amen. Aleluja.

O. Lorenzo Montecalvo od Družbe Otaca Božanskog Poziva

Izvor: Sjeme

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh