Ljubav i poštovanje

PET MINUTA ZA BRAK I OBITELJ

Božji dar svim obiteljima koje žele rasti u međusobnoj ljubavi Moleći za one koji nam nisu dragi, dajemo najbolji dokaz da stvarno ljubimo Isusa, ne samo riječima nego i djelom. Hoće li ta molitva njih promijeniti? Ne znamo. Ali znamo da nas hoće. Hoće li nas, našu obitelj promijeniti ako svaki dan odvojimo 5 minuta da razmislimo o našoj obitelji i pomolimo se, srcem Gospodinu za nju, svim svojim srcem vjerujem da hoće

Foto: Olessya, Pixabay

Foto: Olessya, Pixabay

Donosimo vam svjedočanstvo čitatelja koji je na portalu duže vrijeme čitao meditacije „Pet minuta za brak i obitelj“. Razveselio se i tome što je izdana knjiga Danijela i Ivane Katanović “Pet minuta za brak i obitelj”. Navodi kako osjeća da je knjiga Božji dar svim obiteljima koje žele rasti u međusobnoj ljubavi, razumijevanju i poštovanju.

Meditacije Pet minuta za brak

Već duže vrijeme, na portalu Book.hr, čitam meditacije „Pet minuta za brak i obitelj” i baš me obradovalo kad je izašla i knjiga. Zaista, osjećam da je ta knjiga Božji dar svim obiteljima koje žele rasti u međusobnoj ljubavi, razumijevanju i poštovanju. Odlučio sam podijeliti svoje oduševljenje knjigom s članovima zajednice. Tada sam se sjetio da su neki/neke od njih rastavljeni, neki/neke doživjeli teške traume. Trebaju li i takvi moliti za svoje bračne drugove? Što njima reći? Nije li previše tražiti od osobe koja je, nakon teškog zlostavljanja, uspjela oprostiti svome mužu, da sada još i s ljubavlju moli za njega?

Što nakon susreta sa živim Bogom?

Kad netko uistinu doživi milost susreta sa živim Bogom i preda se u Božje Ruke, dolazi mu u srce pitanje, što i kako dalje? Naučimo tada da je Bog dao svojih 10 zapovijedi da nam budu putokaz kako dalje. Znali smo zapovijedi i prije iz vjeronauka, ali ih je naše buntovno srce shvaćalo kao zapreke i teret koji krade našu slobodu i želju da sami stvaramo svoju sreću. Naravno, nakon što smo shvatili da ipak ne možemo biti istinski sretni bez Tvorca sreće, naš pogled se počeo mijenjati. Duh Sveti nas poučava da je dobro prije svake zapovijedi staviti riječ AKO. Ako želiš biti sretan i blagoslovljen, neka ti Bog, i ono što njemu treba dati, bude na prvom mjestu.

Bog želi da rastemo u spoznanju i ljubavi

Ako želiš biti sretan i blagoslovljen, poštuj oca i majku, ne kradi , ne laži, ne griješi bludno… jer zaista, lako se možemo složiti da su osobe koje poštuju, ljube i prihvaćaju druge takve kakve jesu, one koje želimo u svojem društvu. Također se možemo složiti da nije lijepo i dobro kad NAS netko ogovara, mrzi, vara, krade… Dobro je vršiti sve zapovjedi, ali teško. No, Bogu je neizmjerno stalo do nas i ne ostavlja nas bez svoje pomoći i svoga vodstva. On želi da mi kroz Crkvu, sakramente, Božju riječ, molitvu rastemo u spoznanju i ljubavi. To je onaj minimum vjere i djela koji nam je potreban da možemo reći sami sebi da pripadamo Bogu. Isus nam u Ivanovu evanđelju daje obećanje da će, ako ćemo Ga ljubiti i vršiti njegovu riječ, doći s Ocem i nastaniti se u našim srcima.

Najsigurniji znak da Isus živi u tebi jest da s ljubavlju moliš za svog supružnika, iako on/ona to ni na koji način ne zaslužuje. „Divno je to reći, ali kad god pokušam moliti za bivšeg supruga, sve se u meni buni, kao da mi se opet otvaraju rane, iako sam mu sve oprostila.”

Nazvala me je jedna članica zajednice drugi dan i to mi rekla. Poznajem ju dugo vremena i vjerujem da je dobra osoba, vjerna Kristu i Crkvi i da jako ljubi Isusa. Pokušao sam joj pojasniti zašto bi bilo dobro ipak moliti za bivšeg muža. Imati Boga u srcu je imati sigurnost da me Bog ljubi i da će mi dati sve što mi je potrebno da hodim Njegovim putem i dođem, na kraju zemaljskih dana, do Neba.

Majka dvoje djece

On se brine za mene, zanimaju Ga moje potrebe. Zanimaju li mene Njegove? Tad mi je u misli došla ova priča. Ona ima dvoje odrasle djece. Rekao sam joj, zamislite si da jedno vaše dijete toliko povrijedi drugo da se zamrze i prestanu komunicirati. Sigurno bi vas srce boljelo zbog toga i probali bi sve pokušati da ih izmirite. Nakon nekog vremena, stariji koji je bio povrijeđen, iz ljubavi prema mami koju gleda kako trpi, oprosti bratu. Koja radost da se nešto pokrenulo na bolje. Još bi ga više ljubili i poticali da proba napraviti sljedeći korak i počne moliti za brata da i on shvati da je bolja ljubav i zajedništvo od mržnje, da se izmire. Kad bi vam mlađi brat rekao da ne može jer se sve u njemu buni zbog brata koji ne mari, što bi mu vi rekli? Sine, ja sam tu stalno uz tebe. Dala bi vam, i jednome i drugome, i svoje srce koliko vas ljubim. Moja sreća je gledati vas kako se međusobno ljubite. Kad se nešto buni u tebi protiv molitve za brata, samo reci u sebi – sad molim maminim srcem. Želim da i ona koja mi je sve dala bude uistinu sretna..

Odmah je shvatila bit i rekla da joj od sada neće biti problem moliti, jer zna da moleći za muža zlostavljača, ispunjuje želju Isusova srca koji želi da se svi ljudi spase.

Nadam se da smo shvatili da ljubeći i moleći za one koji nam nisu dragi, dajemo najbolji dokaz da stvarno ljubimo Isusa, ne samo riječima nego i djelom. Hoće li ta molitva njih promijeniti? Ne znamo. Ali znamo da nas hoće. Hoće li nas, našu obitelj promijeniti ako svaki dan odvojimo 5 minuta da razmislimo o našoj obitelji i pomolimo se, srcem Gospodinu za nju, svim svojim srcem vjerujem da hoće.

Neka vam uistinu bude na blagoslov čitanje ove knjige!

Za Book.hr priredila A. P.

Svoje svjedočanstvo podijelio N. N. (podaci poznati redakciji)

Kratka dnevna molitva i poticaj

Na Facebooku i Instagramu (stranica „Ljubav i poštovanje“) svaki dan možete pronaći kratku molitvu i poticaj koji vam može poslužiti kao izvrsno „oružje“ za obranu vaše obitelji i za vaše osobno posvećenje. Ovdje se možete prijaviti ako želite svakodnevnu molitvu i poticaj primati na e-mail adresu.

Uz svakodnevno usmjerenje, kratku molitvu i poticaje, saznat ćete o braku i svome supružniku, ali i sebi puno toga što će Vam koristiti da obnovite ili čak spasite brak. Za sve to treba vam svega pet minuta. Potičemo vas, naravno, da odvojite i koju minutu više za sebe i svoju obitelj.

Također, preporučujemo knjigu „5 minuta za brak, vezu i obitelj” koju možete nabaviti putem webshopa naše Biblioteke Figulus ovdje.

Prođite i „15-dnevni plan za brak“. Više o njemu možete saznati ovdje.

Donosimo vam i „Molitvu za obnovu i iscjeljenje braka i obitelji” po kojoj možete, povremeno ili često, donositi pred Gospodina sebe, svoj brak, svoju djecu i moliti za obnovu i iscjeljenje. Molitvu pisanu u ženskom rodu možete pročitati ili preuzeti ovdje, a u muškom rodu ovdje.

Sami odlučujemo hoćemo li živjeti u razočaranju, optuživanju, nezadovoljstvu – ili ćemo se aktivirati i početi moliti za svoj brak i obitelj. Odlučimo se i krenimo zajedno.

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

 

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA:

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh