Svetac dana

26. LISTOPADA

Blaženi Bonaventura iz Potenze – talijanski franjevac i mistik Pripisuju mu se mnoga čudesa, a imao je dar proroštva, poniranja u srce, levitacija i ekstaza…

Blaženi Bonaventura iz Potenze, talijanski svećenik, franjevac konventualac, rođen je kao Carlo Antonio Gerardo Lavanga, 4. siječnja 1651. u Potenzi, glavnom gradu talijanske regije Basilicate. Dijete siromašne i pobožne obitelji, prvih petnaest godina života proveo je igrajući se ali i u vjerskom žaru, koji ga je obuzimao već u ranoj mladosti. U redove franjevaca konventualaca ušao je 1666. godine, u gradu Nocera Inferiore (provincija Salerno, Campania), a za svećenika je zaređen 1675. u katedrali grada Amalfija (provincija Salerno). Bio je glasoviti misionar na području Campanije (južna Italija) i boravio u mnogim campanijskim samostanima (Aversa, Maddaloni, Amalfi, Ischia, Sorrento, Napulj). Odbijao je visoke službe i položaje, a 1703. prihvatio je mjesto učitelja franjevačkih novaka u Noceri. Premješten je 1709. u Ravello (provincija Salerno), gdje je preuzeo duhovno vodstvo u tamošnjem samostanu. Kada bi dočuo da je u nekom mjestu izbila pošast kuge, odmah bi pohitio tamo i revno dvorio bolesnike.

Pripisuju mu se mnoga čudesa

Bio je štovatelj Blažene Djevice Marije, naročito njezinog Bezgrešnog začeća. Bio je pravi sin svetog Franje jer je nasljedovao njegovo siromaštvo, ljubav, čistoću i duh svladavanja. Njegova naročita vrlina bila je poniznost i poslušnost pa su ga i nazvali “svecem poslušnosti”. Pripisuju mu se mnoga čudesa, a imao je dar proroštva, poniranja u srce, levitacija i ekstaza. Mistik, preminuo je u Ravellu od posljedica gangrene, na današnji dan 1711., pjevajući psalme. Prije nego su ga pokopali u crkvi svetog Franje, pronijeli su njegovo tijelo u procesiji gradskim ulicama. Blaženim ga je 1755. proglasio papa Pio VI. Njegove relikvije nalaze se u Ravellu. U nadbiskupiji Amalfi-Cava de’ Tirreni svečano je, 2011. godine, proslavljena 300. obljetnica Bonaventurine smrti.

Najčitanije

Na vrh