Svetac dana

24. SVIBNJA

Blagdan Marije Pomoćnice Poseban doprinos širenju pobožnosti Marije Pomoćnice dali su salezijanci, Družba svetog Franje Saleškog, koju je utemeljio sveti Ivan Bosco i koja s velikim uspjehom i žarom djeluje i u Hrvatskoj…

Blagdan Marije Pomoćnice

Danas slavimo Mariju Pomoćnicu kršćana. Sveti Ivan Zlatousti prvi je, 345. godine, Mariju nazvao tim imenom. I u Lauretanskim litanijama zazivamo ju kao Pomoćnicu kršćana. Taj zaziv uvršten je u litanije nakon pobjede kršćanske vojske nad Turcima, 7. listopada 1571. godine, u bitki kod Lepanta. Tada su Turci brojem lađa i vojnika bili nadmoćniji, ali kršćani su se zavjetovali Mariji i uspjeli pobijediti. Poslije te bitke uveden je blagdan Marije Pobjednice ili Kraljice svete Krunice. 1683. godine Turci su bili na pragu zauzimanja Beča, no kršćani su pod vodstvom velikog poljskog kralja Jana Sobjeskoga pobijedili nadmoćnijeg neprijatelja. Na stijegu su imali Marijin lik i geslo: „Naprijed, Bog i Marija su naša zaštita“.

Podsjetnik na svečani povratak Pija VII. iz sužanjstva

U spomen na tu pobjedu ustanovljen je blagdan Imena Marijina, 12. rujna. Francuski vladar Napoleon Bonaparte bio je strah i trepet Europe, a poseban trn u oku bili su mu Petrovi nasljednici. Osamdesetgodišnjeg papu Pija VI., koji ga je izopćio iz Crkve, bacio je u tamnicu u kojoj je ostao sve do svoje smrti u francuskom gradu Valenceu, 1799. godine. Zatvorio je 1808. i papu Pija VII., koji se nalazio u njegovom zarobljeništvu šest godina, i iz Savone (Ligurija) se je mogao vratiti u Rim tek na današnji dan, 24. svibnja 1814., nakon Napoleonova poraza kod Leipziga. Putem je u znak zahvalnosti posjetio mnoga Marijina svetišta, a posvuda su ga dobrodošlicom dočekivali razdragani vjernici. Papa se je uzdao u Marijinu pomoć pa Pomoćnicu kršćana slavimo kao podsjetnik na svečani povratak Pija VII. iz sužanjstva.

Marija Pomoćnica zaštitnica je Australije, Novog Zelanda, New Yorka…

Poseban doprinos širenju pobožnosti Marije Pomoćnice dali su salezijanci, Družba svetog Franje Saleškog, koju je utemeljio sveti don Ivan Bosco i koja s velikim uspjehom i žarom djeluje i u Hrvatskoj. Veliki don Bosco svoju je družbu posvetio Mariji Pomoćnici, a prva vjernička udruga Marije Pomoćnice osnovana je u Torinu 1868., s ciljem i željom promicanja autentičnog kršćanskog života po Marijinu primjeru i zagovoru. Marija Pomoćnica zaštitnica je Australije, Novog Zelanda, New Yorka te mnogih naselja, biskupija, župa i crkava diljem svijeta i hrvatskih krajeva.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Najčitanije

Na vrh