Aktualnosti

OD 3. DO 5. SVIBNJA

Sudjelovali smo na drugoj Međunarodnoj konferenciji za život u Zagrebu: Poticajna predavanja i dirljiva svjedočanstva nikoga nisu ostavili ravnodušnim

Bili smo na drugoj međunarodnoj konferenciji za život u Zagrebu: Poticajna predavanja i dirljiva svjedočanstva nikoga nisu ostavili ravnodušnima

Foto: 40 dana za život

 

U Zagrebu je, u hotelu Westin, od 3. do 5. svibnja održana druga po redu Međunarodna konferencija za život, na kojoj su sudjelovali brojni govornici iz Hrvatske i svijeta.

Konferenciju je otvorio don Josip Mužić, profesor na KFB-u u Splitu, s predavanjem na temu „Rat protiv čovjeka“, prema njegovoj istoimenoj knjizi. Don Josip je u svome predavanju iznio zastrašujuće podatke koje je prikupio istražujući tematiku abortusa, naglasivši da se radi o najmračnijem razdoblju u povijesti čovječanstva – „globalnom holokaustu“. Don Mužić citirao je prof. Israelija koji je rekao da „griješi onaj tko pobačaj smatra pojedinačnom odukom“.

Među predavačima bila je i Kristina Pavlović koja je predstavila program „Teen star“. Program je namijenjen mladima, posebno krizmanicima, koje se poučava o njihovoj spolnosti, i tome zašto čuvati čistoću prije braka. Program provode po župama, a najčešće pitanje koje mladi postavljaju je, kako kaže – „Zašto nam to nitko nije rekao prije?“

Foto: Sisters of Life (eng. Sestre života)

 

O ljepoti života i borbi za njega govorile su i „Sisters of life“ (eng. Sestre života) iz New Yorka. Sestra Grace, predstavila je apostolat sestara koje su posvećene radu s trudnicama, osobama koje se bore s post-abortivnim sindromom i djecom koja su u opasnosti da budu pobačena. Na kraju svoga predavanja s. Grace izrekla je jednu snažnu rečenicu: „Ljubav se ne boji križa.“ Među gostima iz Sjedinjenih Američkih Država bile su i Rebecca Kiessling te Sue Thayer.

Rebecca, koja je začeta silovanjem, posvjedočila je o tome kako je s gotovo 18 godina saznala tu istinu koja ju je potresla. Ipak, njezina se je majka odlučila za život, a Rebecca se danas bori za nerođene. O industriji pobačaja govorila je Sue Thayer koja je 18 godina radila u „Planned Paretnhoodu“ (cijeli intervju sa Sue možete pročitati ovdje). Sue se je potom uključila u inicijativu „40 dana za život“, a nakon 480 sati molitve, kako svjedoči, ustanova u kojoj je radila zatvorena je. Mlada Kolumbijka, Pamela Delgado, posvjedočila je o radu i plodovima inicijative „40 dana za život“ u Kolumbiji, posebno u glavom gradu Bogoti. Ondje, kako je rekla, postoji naselje sa 34 ustanove u kojima se vrše pobačaji. No, čak 40 gradova u Kolumbiji uključeno je u molitvu za nerođene pred bolnicama i drugim zdravstvenim ustanovama, što budi nadu.

Foto: Ante Čaljkušić, voditelj međunarodne inicijative „40 dana za život“ u Hrvatskoj

 

Među ostalim govornicima bila je Iva Grgurinović koja je predstavila rad udruge „Betlehem“, Svetlana Jovanova koja je prestavila program „Lydia – srce koje kuca“, te Katarina Grgić koja je predstavila „Fertility Care“ program; Zvonimir Kvesić govorio je o „Vikendu srca Marijina“ za parove koji ne mogu imati djecu, a Sonja i Chris Horswell predstavili su program „Save One Europe“. Poticajan govor održao je Ante Čaljkušić koji je okupljenima ispričao kako je rođena inicijativa „40 dana za život“, kako je on prepoznao svoj poziv i odlučio odazvati se. Ante je na kraju sve prisutne pozvao da se oduševe za život i uključe u borbu za njega.

Osim predavanja, dio konferencije bio je namijenjen svjedočanstvima; nekoliko je obitelji posvjedočile o svome putu, ulasku u brak odluci za život, no među njima bio je par s nešto drugačijom pričom. Njihovo je svjedočanstvo nazvano „Blagoslov neplodnosti“; iako ne mogu imati biološku djecu, Gospodin ih je blagoslovio predivnim dječakom kojeg su posvojili.

Foto: David Arboix, Ante Čaljkušić, Rebecca Kiessling, Pamela Delgado (s lijeva na desno)

 

Na konferenciji su dodijeljena priznanja i zahvale pro-life seniorima, za ustrajno i marljivo zalaganje za zaštitu i promicanje kulture života u Hrvatskoj. Priznanja su dodijeljena dr. Antunu Lisecu, dr. Ružici Ćavar, dr. Danijeli De Micheli Vitturi, Bosiljki Bačuri, dipl. iur., bračnom paru Mariju i Darki Živković te vlč. Ivici Berdiku kojima su uručene i posebne zahvalnice.

Druga Međunarodna konferencija za život događaj je koji je obogatio sve sudionike – intelektualno i duhovno. Uz to, važna je i zbog poruke sadržane u njezinu nazivu „Život, dakle, biraj!“ Kako je rekla Sue Thayer, bivša djelatnica klinike za pobačaje – nikada joj nitko nije rekao da je požalio jer je izabrao život. To je snažna poruka koja treba doprijeti do što većeg broja ljudi, a konferencije poput ove to imaju i za zadatak.

 

Više fotografija s konferencije možete pogledati ovdje:

Gabriela Jurković; Book.hr

Foto: 40 dana za život

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh