Intervju

INTERVJU S VODITELJICOM PROJEKTA ZA SURADNJU S KUĆOM SV. TEREZIJE OD MALOG ISUSA

ANA PALAVERSA Zajedništvo i povjerenje temelj su za izgradnju pozitivnih promjena Financijska sredstva potrebna za obnovu Kuće su prikupljena, a početak prvih radova očekuje se kroz nekoliko dana, rekla nam je Ana

Foto: ustupila Ana Palaversa

 

„Nikada ne sumnjaj da mala grupa ljudi može promijeniti svijet. Uistinu, to je jedino što ga je ikada i mijenjalo.“ Margaret Mead

Razgovarali smo s Anom Palaversa, potpredsjednicom organizacije JCI Zagreb i voditeljicom projekta za suradnju s Kućom svete Terezije od Malog Isusa na zagrebačkom Vrhovcu, koja je jako stradala u nedavnom potresu (o tome smo pisali ovdje). U Kući se sestre karmelićanke brinu za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, koja su se nakon potresa morala iseliti. Upravo iz tog razloga, mladi iz organizacije JCI Zagreb pokrenuli su akciju prikupljanja pomoći za obnovu doma njihovih malih prijatelja kako bi se što prije vratili svom svakodnevnom životu.

Organizirali smo preko 20 aktivnosti i druženja s djecom iz Kuće svete Male Terezije: piknik u Maksimiru i posjet Zoološkom vrtu, novogodišnje klizanje u Ledenom parku, posjeti kazalištu Trešnja i Muzeju iluzija, izlet na festival bajke u Ogulinu…

Book.hr: Volonterski rad daje duhovnu snagu i neprocjenjivu vrijednost. U nekoliko potresa, koji su nedavno pogodili Zagreb, značajno je oštećena i Kuća svete Male Terezije na Vrhovcu. U JCI-u ste pokrenuli akciju za obnovu Kuće. Kako je sve to krenulo?

Ana: Projekt suradnje organizacije JCI Zagreb s Kućom sv. Terezije od Malog Isusa započeo je prije dvije godine (u travnju 2018.), a glavni cilj je unapređenje kvalitete života i integracije djece i mladih u društvenu zajednicu kroz organizaciju različitih aktivnosti. Željeli smo djeci i mladima omogućiti socijalizaciju izvan njihova svakodnevnog stambenog prostora te ponuditi zanimljive edukativne programe. Od početka projekta do danas organizirali smo preko 20 aktivnosti i druženja kao što su: piknik u Maksimiru i posjet Zoološkom vrtu, novogodišnje klizanje u Ledenom parku, posjeti kazalištu Trešnja i Muzeju iluzija, planinarska škola na Samoborskom gorju, izlet na festival bajke u Ogulinu, izlet u Istru i park prirode Rt Kamenjak te brojne druge. Naša posljednja aktivnost, STEM radionice, održane su početkom veljače ove godine. U ovoj godini imali smo u planu nove i zanimljive aktivnosti, ali nažalost to će ipak trebati pričekati neko bolje vrijeme. Trenutno nam se fokus i prioritet zbog izvanredne situacije prebacio na drugačiji oblik pomoći.

Onog jutra 22. ožujka kada je Zagreb zatresao snažan potres, nazvala sam voditeljicu Doma da provjerim kako su. Tada sam saznala da su srećom sva djeca i odgajateljice dobro, ali da je Kuća pretrpjela veliku štetu i da djeca tamo više neće moći boraviti. Odmah smo se aktivirali…

Onog jutra 22. ožujka kada je Zagreb zatresao snažan potres, nazvala sam voditeljicu Doma da provjerim kako su. Tada sam saznala da su srećom sva djeca i odgajateljice dobro, ali da je Kuća pretrpjela veliku štetu i da djeca tamo više neće moći boraviti. Odmah smo se aktivirali i počeli razmišljati kako bismo im mogli pomoći. Željeli smo ponuditi podršku kako bi se sve čim prije vratilo u prvobitno stanje i tako smo došli na ideju da ih podržimo u akciji prikupljanja potrebnih financijskih sredstava za obnovu Kuće.

Vjerujem da zajedno možemo jako puno napraviti za ovu i za sve buduće inicijative.

Book.hr: Kažete da najveća vrijednost leži u ljudskoj osobnosti i da je služenje ljudima najbolje životno djelo. Koliko se je mladih odazvalo ovoj vašoj inicijativi?

Ana: Oko trideset mladih iz organizacije aktivno je podržalo ovu inicijativu, ali stvarni broj puno je veći. Tu su naši prijatelji i poznanici koji su također pokazali interes za doprinos. U organizaciji imamo divan tim vrlo sposobnih i motiviranih mladih ljudi. Vjerujem da zajedno možemo jako puno napraviti za ovu i za sve buduće inicijative.

Financijska sredstva potrebna za obnovu Kuće prikupljena su te je akcija završena, a početak prvih radova očekuje se kroz nekoliko dana. Od srca velika hvala svima koji su bili dio ove lijepe priče i podržali akciju.

U svemu što radim u vjeri pronalazim inspiraciju i snagu pa čak i u najizazovnijim razdobljima života

Book.hr: Vjera daje smisao i svrhu životu. Kako tebi, Ana, ta činjenica pomaže u tvome životu i radu?

Ana: Osobno mi jako puno znači. U svemu što radim u vjeri pronalazim inspiraciju i snagu pa čak i u najizazovnijim razdobljima života.

Zajedništvo, povjerenje i solidarnost temelj su za izgradnju pozitivnih promjena

Book.hr: Što je zapravo organizacija JCI (Junior Chamber International), koja ima velik broj aktivnih članova diljem svijeta? Kako potaknuti ljude na pozitivne promjene?

Ana: JCI Zagreb dio je globalne međunarodne organizacije mladih profesionalaca JCI (Junior Chamber International) partnerske organizacije Ujedinjenih naroda za mlade. Organizacija omogućuje mladima da razviju vlastite sposobnosti vođenja i osjećaj za društvenu odgovornost kroz provedbu i organizaciju raznih društvenih, poslovnih i međunarodnih projekata u svojim lokalnim zajednicama.

Smatram da je put prema pozitivnim promjenama popločen zajedništvom koje prije svega pokreće želja za aktivnim i odgovornim djelovanjem, ali i empatija. Važno je odrediti jasan cilj i smjer djelovanja, koordinirano raditi sa svojim timom, zajedno djelovati, učiti i rasti. Isto tako, važno je osvijestiti da je u redu i pogriješiti, ustati i krenuti dalje. Zajedništvo, povjerenje i solidarnost temelj su za izgradnju pozitivnih promjena.

Vjerujem da se naši članovi zadržavaju zbog zanimljivih projekata, osobnog rasta, ali i prijateljstva koja se stvaraju kroz zajedničko djelovanje

Book.hr: Sherry Anderson je rekla da „volonteri nisu plaćeni, ne zato što su bezvrijedni, već zato što su neprocjenjivi“. Kako vi pronalazite dobre volontere i kako ih uspijevate zadržati?

Ana: Slažem se. Volontiranje je uistinu neprocjenjivo iskustvo koje vas osnažuje i oblikuje kao osobu. To je proces rasta i učenja, preuzimanja odgovornosti te doprinosa lokalnoj zajednici. Nekoliko puta godišnje organiziramo dane otvorenih vrata gdje nam se mogu pridružiti svi zainteresirani i upoznati se s našim radom, glavnim aktivnostima i ključnim područjima djelovanja. Ukoliko se volonter odluči zadržati i aktivno pridonositi, aktivira se postupak kandidature koji traje najčešće do šest mjeseci. U tom periodu, zainteresirani kandidat ima priliku raditi na projektima uz vodstvo iskusnijih članova. Na temelju iskazanog interesa i angažmana kandidata, Uprava lokalne komore odlučuje o primitku u punopravno članstvo. Vjerujem da se naši članovi zadržavaju zbog zanimljivih projekata, osobnog rasta, ali i prijateljstva koja se stvaraju kroz zajedničko djelovanje. Neprocjenjiv je osjećaj korisnosti kad ulažete vrijeme za neki viši cilj.

Book.hr: Što bi poručila za kraj?

Ana: Završila bih rečenicom jednog poznatog JCI člana, točnije američkog predsjednika Johna F. Kennedyja koji je rekao: Harvard gave me an education, but Junior Chamber gave me an education for life.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh