Osobni razvoj

ALKEMIJA I ČETIRI TEMELJNA PRAPOČELA Priča o Aladinovoj svjetiljci zapravo je ‘alkemijska priča’ – evo što to znači „Priča o Aladinovoj svjetiljci, naraštajima tako omiljena, zapravo je alkemijska priča…“

Priča o Aladinovoj svjetiljci zapravo je 'alkemijska priča' – evo što to znači

Foto: Shutterstock

 

Alkemija je drevna znanost, mnogo starija od židovskoga naroda. U kasnije su doba alkemičari – jer su ih kršćani, a i drugi, progonili – svoje stvarne ciljeve skrivali iza traganja za takozvanim „četirima prapočelima“. Za:

  1. pretvaranjem osnovnih metala u zlato;
  2. univerzalnim otapalom (kiselinom koja bi bila u stanju sve otopiti);
  3. eliksirom mladosti (napitkom za koji se smatralo da će onomu koji ga uzima podariti vječnu mladost). Neki povjesničari smatraju da je Ponce de León tragao upravo za tim eliksirom kada se ubrojio među one koji su otkrili Floridu;
  4. strojem u neprestanu kretanju (perpetuum mobile).

U čemu se krije grijeh alkemičara?

Budući da su stvari za kojima su tragali bile nemoguće, alkemičare su smatrali ludama. Štoviše, konični šeširi koje su djeca svojedobno morala nositi u školi u vrijeme kada su se dodjeljivale ocjene (oblik stege koji je bio na snazi krajem 19. i početkom 20. stoljeća: djeca su morala sjediti u kutu na tronošcima noseći takozvane „magareće kape“), potjecali su od šešira što su ih alkemičari nosili u srednjemu vijeku. No, alkemičari nisu bili lude u tom smislu, niti je „konično“ upućivalo na „komično“. Bili su, naprotiv, smrtno ozbiljni.

Njihov je grijeh bio ponavljanje prvoga grijeha: pokušaj proučavanja i djelovanja kako bi postali kao Bog i stekli božansku moć. Njihovo je istinsko traganje zapravo išlo za usavršavanjem duše.

Priča o Aladinovoj svjetiljci i alkemija

Alkemija je u tom smislu gnostika te prihvaća krivovjerje prema kojemu je moguće spasiti se posjedovanjem odgovarajućega znanja. Na djelu je i krivovjerje pelagijanizma, prema kojemu se čovjek može usavršiti i bez prihvaćanja Isusa Krista kao Gospodina i Spasitelja.

Priča o Aladinovoj svjetiljci, naraštajima tako omiljena, zapravo je alkemijska priča. Aladin je tragao u tri susljedne duboke pećine. (Alkemičari spominju „tajanstvenu, ezoterijsku potragu“ kroz tri susljedne unutarnje pećine bića: um, srce i duh. Alkemičari su smatrali kako će duboko unutar ljudskoga duha pronaći čudesno znanje.)

U najdubljoj je pećini Aladin pronašao čarobnu svjetiljku – univerzalni simbol znanja. Kada je protrljao svjetiljku, pojavio se duh, spreman učiniti što god Aladin zatraži. Trljanje stvara toplinu putem koeficijenata trenja. Alkemičari su pisali o „srebru ognja“, pri čemu su mislili na zlaćanu toplinu vatre koja je imala pobuditi duh i osposobiti ga da čini čudesne stvari, već prema volji alkemičara.

Ulomak iz knjige Johna Lorena Standforda i Marka Standforda Oslobođenje i unutarnje ozdravljenje. Više o knjizi možete saznati OVDJE. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

O knjizi „Oslobođenje i unutarnje ozdravljenje“

Nema nikakve dvojbe da je svijet načet; narodi, obitelji, i pojedinci – svi redom imaju iskustvo slomljena i pala svijeta u kojemu Sotona ima svoja uporišta moći. No, vjernici trebaju postati slobodni, cjeloviti i zreli u Kristu. Kako to postići?

Odgovor daju sin i otac Sandford. U knjizi ćete naučiti kako ozdraviti čitavu osobu, u emocionalnom, tjelesnom i duhovnom smislu, te kako se djelotvorno služiti oslobođenjem i unutarnjim ozdravljenjem. Upute se temelje na biblijskoj istini te na iskustvu autorâ, koje je plod njihova dugogodišnjega bavljenja ovim službama.

Želite kupiti knjigu ili se informirati o cijeni?

Ako naručujete iz Hrvatske, kliknite na gumb „Kupi knjigu”.

Ako naručujete iz inozemstva, kliknite na gumb „Kupi knjigu iz inozemstva”.

Ako želite pročitati više o samoj knjizi, ili ste je već pročitali pa je želite ocijeniti, molimo Vas da kliknite na gumb „Recenzija”. (Molimo Vas da ocjenjujete samo ako ste knjigu doista pročitali!)

Priredila Gabriela Jurković; Book.hr

Najčitanije

Na vrh