Brak i odnosi

LJUBAV NIJE OSJEĆAJ – LJUBAV JE ODLUKA

Zašto je mnogim ženama teško poštovati svoje muževe? Poštovanje neće spriječiti povremene razmirice, nego nas ono poziva disciplinirati srca da budu postojana u stavovima koji će na svaki mogući način učvrstiti našeg supružnika – kao i disciplinirati i svoja djela i riječi da izgrađuju, a ne da potkopavaju ili uništavaju drugoga...

Zašto je mnogim ženama teško poštovati svoje muževe?

Foto: Shutterstock

 

Ljubav nije samo romantičan osjećaj. To je odabir da volimo i brinemo se za bračnog druga, i to bezuvjetno, kako bi on/ona mogli rasti u posvećenju sve do punine. Upravo u trenucima kad najmanje zaslužujem suprugovu pažnju najviše trebam njegovu ljubav, a svakako i njegovu brigu. Rekla sam Johnu više no jedanput: „Uzrujana sam. Koma sam. U ovom trenutku ne želim i ne trebam tvoje analize, tvoj savjet ili tvoj prijekor. Samo trebam tvoj zagrljaj!“ I kada se on prestane čuditi i čvrsto zagrli svoju „nevrijednu“ ženu, ja dobivam snagu za daljnje suočavanje sa svim stvarima koje mi želi reći. On isto takvo razumijevanje treba od mene.

(…) a žena neka poštuje svoga muža. (Ef 5,33)

Poštovati drugog nije isto što i slagati se s njime

Mnogim ženama teško je poštovati svoje muževe jer bi posve lako mogle sastaviti dugačak popis njihovih pogrešaka i propusta. No, poštovanje je nešto puno više od pukog priznanja muževljevih sposobnosti. Pozvana sam da poštujem ulogu svoga muža – ne da mu glumim majku, da ga polako uništavam ili da umanjujem njegovu muževnost. Pozvana sam da ga poštujem kao osobu, ne samo zbog njegovih divljenja vrijednih kvaliteta nego i kao osobu s problemima i osjećajima, koji trebaju potporu u skladu s Kristovom naravi u meni. Ako poštujem činjenicu da moj muž ima drugačija iskustva i stavove o mnogim stvarima te ako budem svjesna da i ja mogu pogriješiti u svojim shvaćanjima, tada ćemo oboje biti na dobitku.

Poštovati drugog nije isto što i slagati se s njime. Poštovanje neće spriječiti povremene razmirice, nego nas ono poziva disciplinirati srca da budu postojana u stavovima koji će na svaki mogući način učvrstiti našeg supružnika – kao i disciplinirati i svoja djela i riječi da izgrađuju, a ne da potkopavaju ili uništavaju drugoga.

U Poslanici Efežanima (4,15-32) Sveti Pavao naglašava važnost pripadanja Tijelu (Kristovu (op. prev.)) u vjeri i životu kršćana te daje upute za rast u njemu:

– Sa sebe skinite i odložite starog čovjeka (r. 22).

– Da se iz dana u dan obnavljate duhom u kojem mislite (r. 23).

– I da se obučete u novoga čovjeka (r. 24).

– Zato odbacite laž (r. 25).

– Ako se ljutite, ne griješite (r. 26).

– I ne dajte mjesta đavlu (r. 27).

– Nikakva ružna riječ neka ne izlazi iz vaših usta (r. 29).

– Neka se ukloni od vas svaka vrsta gorčine, gnjeva, srdžbe, vike i psovke, sa svakom vrstom zloće (r. 31).

– Mjesto toga, budite jedan prema drugom prijazni, puni milosrđa! Opraštajte jedan drugome, kao što je i Bog vama oprostio u Kristu (r. 32)

Ulomak iz knjige „Iscjeljenje ženinih emocija” autorice Paule Sandford.  Više o knjizi možete saznati ovdje. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Tijekom travnja knjigu možete nabaviti po cijeni sniženoj za 30%! Popust je moguće ostvariti isključivo telefonskim putem na broj: 048/210-104 ili 095/206-5421 (10 – 16 sati).

Posebna pogodnost za sve naše kupcepoštarina za narudžbu u vrijednosti do 200 kn iznosi svega 10 kn dok je za narudžbu iznad 200 kn besplatna!

O knjizi „Iscjeljenje ženinih emocija“

Vrijeme je da zavolite sebe… onako kako vas Bog voli.

Možda ste već mnogo puta čuli: „Preboli to!”, no to je lakše reći negoli učiniti. Nitko to ne može posvjedočiti bolje od dušebrižnice, učiteljice i spisateljice Paule Sandford, koja već godinama pomaže ženama (i muškarcima koji ih vole) da zavladaju emocijama i ostvare pobjedu na tom području.

Želite kupiti knjigu ili se informirati o cijeni?

Ako naručujete iz Hrvatske, kliknite na gumb „Kupi knjigu”.

Ako naručujete iz inozemstva, kliknite na gumb „Kupi knjigu iz inozemstva”.

Ako želite pročitati više o samoj knjizi, ili ste je već pročitali pa je želite ocijeniti, molimo Vas da kliknite na gumb „Recenzija”. (Molimo Vas da ocjenjujete samo ako ste knjigu doista pročitali!)

Najčitanije

Na vrh