Osobni razvoj

ODLASCI

Zašto smo nezadovoljni i kada dobijemo ono što smo željeli?

Zašto smo nezadovoljni i kada dobijemo ono što smo željeli?

Foto: Shutterstock

 

Sigurno su milijuni ljudi pogledali glasoviti film Matrix. U odlučujućem trenutku junak filma, Neo, prestaje vidjeti oblike i boje, ljude i kuće, već jedino percipira lanac riječi i brojeva. Vidi riječi koje čine stvarnost. Vidi svijet iznutra. Taj trenutak donosi prevrat, u kojem glavni junak pobjeđuje. Fizičari stvarajući formule koje objašnjavanju zakonitosti koje upravljaju materijalnim svijetom, ispisuju ih simbolima, brojevima i slovima. Baš kao u Bibliji! Nevolja je u tome da je ono vidljivo, cijeli ovaj svijet, za nas jedini svijet. Filter smo zamijenili za sunce. Bogat sadržaj zamijenili smo običnim pakiranjem! Nevolja je u tome što su mnogi od nas više zagledani u drugog čovjeka, nego u Boga, i radije slušaju ljudska uvjeravanja o ljubavi nego Božja!

Kada postignemo ono što smo priželjkivali…

No, ispunjava li nas to uistinu? Pretpostavimo da se sve što smo htjeli ostvariti ispuni. „Gledali smo na sebe kao na sređene ljude koji izazivaju divljenje među prijateljima i voljenima – možda upravo prije svega među voljenima. No kada smo sazreli, s čuđenjem smo shvatili da nas sve to o čemu smo sanjali – razočarava. Uspjeh, prihvaćenost, ljubav, prijateljstvo, brak – sve su to istinska zadovoljstva, pa ipak ne pružaju zadovoljstvo. Stalno u nama čuči ona neka čežnja za nepostignutim…“  Ništa nije toliko razočaravajuće kao ispunjenje snova. Kada postignemo ono što smo priželjkivali, iznenada potpuno bezvoljno pronalazimo manu dotadašnjim snovima. (…)

Iz knjige „Odlasci“ autora p. Augustyna Pelanowskog. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje, a kupiti ju ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh