Svetac dana

8. RUJNA

Mala Gospa Mala je Gospa svetkovina rođendana Nebeske Kraljice...

Mala Gospa

Niz omiljenih marijanskih blagdana danas nastavljamo Malom Gospom, spomendanom rođenja Blažene Djevice Marije, koji Crkva slavi barem od VI. stoljeća. Marijino rođenje naviješteno je u Starom zavjetu. Nakon pada Adama i Eve u grijeh, Bog im se ukazuje, prekorava ih i tjera iz zemaljskog raja. Bog govori zmiji: „Neprijateljstvo ja zamećem između tebe i žene, između roda tvojeg i roda njezina: on će ti glavu satirati, a ti ćeš mu vrebati petu” (Post 3,15).

Remek-djelo Božje svemoći, mudrosti i ljubavi

Milansku katedralu nazivaju osmim svjetskim čudom. I s pravom! Kakve se sve divote umjetnosti kriju u njezinim najčistijim linijama, u onim ogromnim lukovima, šumi bijelih tornjića, stupova, kapitela! A nad veličanstvenim pročeljem iznad glavnih vrata stoje, u broncu urezane, dvije latinske riječi: »Mariae nascenti« – Marijinu rođenju ili Maloj Gospi u čast.

Istina je da je milanska katedrala čudo ljepote. No ta je katedrala samo blijeda slika jednoga neusporedivo ljepšega, veličanstvenijeg i savršenijega hrama, koji se naziva Marija, te koji je remek-djelo Božje svemoći, mudrosti i ljubavi. Danas slavimo rođendan toga divnoga Božjega hrama, rođendan Bogomajke, presvete Bogorodice, Blažene Djevice Marije.

Rođendan Nebeske Kraljice

Mariju naviješta prorok Izaija kad govori o znaku Emanuela. „Evo, začet će djevica i roditi sina, i nadjenut će mu ime Emanuel!” (Iz 7,14).

Isto tako prorok Mihej, govoreći o nevolji i slavi doma Davidova, kaže: „Zato će ih Jahve ostaviti dok ne rodi ona koja ima roditi” (Mih 5,2).

Drugi vatikanski sabor uči: „S Marijom, uzvišenom kćeri sionskom, poslije dugog čekanja obećanja, ispunjaju se vremena i ustanovljuje se nova Ekonomija, kad je Sin Božji od nje uzeo ljudsku narav, da otajstvima svoga tijela oslobodi čovjeka od grijeha.”

Marija je Božje remek-djelo, pretkazano unaprijed tolikim slikama, simbolima i usporedbama.

Mala je Gospa svetkovina rođendana Nebeske Kraljice. Svečano bogoslužno slavlje rođenja Kraljice Neba i Zemlje.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Najčitanije

Na vrh