Razno

IZ KNJIGE „UVJERLJIVO ZA ŽIVOT”

7 argumenata koje zagovornici za život ne bi trebali koristiti protiv zakonitog pobačaja Razumijem da se mnogi zagovornici za život koriste ovim argumentima i ne mislim sumnjati u njihovu inteligenciju rekavši da su ti argumenti neučinkoviti. Umjesto toga, nadam se da će ovi zagovornici za život biti jednako otvoreni prema mojoj procjeni ovih argumenata kao što bi željeli da zagovornici za izbor budu prema njihovim argumentima protiv pobačaja

Foto: Pixabay

 

Tijekom terenskog rada u organizaciji Pravde za sve često sam posjećivao punktove studentskih grupa za izbor kako bih saznao koji su njihovi najbolji protuargumenti. Rijetko sam čuo argumente da nerođeni nisu ljudska bića. Umjesto toga, gledao sam nebrojene letke s naslovima poput „Razotkriveni mitovi za život.”

Zagovornici za izbor koje sam susreo mislili su da će njihov argument za zakonit pobačaj biti uspješan sve dok mogu dokazati da je pobačaj siguran za ženu koja ga obavlja

Ti letci tvrde da pobačaj ne uzrokuje depresiju, rak dojke ili bilo kakve druge negativne nuspojave kod žena. Zagovornici za izbor koje sam susreo mislili su da će njihov argument za zakonit pobačaj biti uspješan sve dok mogu dokazati da je pobačaj siguran za ženu koja ga obavlja.

7 argumenata koje zagovornici za život ne bi trebali koristiti protiv zakonitog pobačaja

Međutim, zagovornici za život mogu također biti krivi što su i sami ometači te odvraćaju pažnju od ključnog pitanja „Što su nerođeni?” Evo sedam glavnih argumenata koje zagovornici za život ne bi trebali koristiti kao svoj glavni argument protiv zakonitog pobačaja:

1. „Biste li pobacili Beethovena?”
2. „Što da su Vas pobacili?”
3. „Pobačajem se muče bebe.”
4. „Biblija [ili Crkva] kaže da je pobačaj pogrešan.”
5. „Što je s posvajanjem?”
6. „Pobačaj povređuje društvo.”
7. „Pobačaj povređuje žene.”

Razumijem da se mnogi zagovornici za život koriste ovim argumentima i ne mislim sumnjati u njihovu inteligenciju rekavši da su ti argumenti neučinkoviti. Umjesto toga, nadam se da će ovi zagovornici za život biti jednako otvoreni prema mojoj procjeni ovih argumenata kao što bi željeli da zagovornici za izbor budu prema njihovim argumentima protiv pobačaja. Štoviše, mislim da se mnogi od ovih argumenata mogu rehabilitirati u svrhu za život sve dok služe kao odgovor na pitanje „Što su nerođeni?”

Nastavak pročitaj u novoj knjizi „Uvjerljivo za život. Kako razgovarati o najtežem pitanju našega društva“, autora Trenta Horna. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr. 

Knjigu možete kupiti ovdje.

Izdavač: Kyrios  

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh