Svetac dana

6. PROSINCA

Sveti Nikola – utišao oluju na moru, opremio mirazom tri nevoljne djevojke, oživio jednog dječaka… Bio je poznat po mudrosti i plemenitosti, a iz ljubavi prema ljudima prodao je sav svoj imetak i podijelio novac siromasima...

Sveti Nikola – zaštitnik djece, mladeži, pomoraca i putnika

Danas slavimo omiljenog zaštitnika, svetog Nikolu biskupa!

Utišao oluju na moru, opremio mirazom tri nevoljne djevojke, spašavao djecu, oživio jednog dječaka…

Rodio se oko 270. u Patari, na jugozapadnoj obali Licije (Mala Azija, danas Antalya, Turska). Grk, biskup Mire u Liciji, sudjelovao je 325. godine na I. ekumenskom saboru u Nikeji. Bio je poznat po mudrosti i plemenitosti, a iz ljubavi prema ljudima prodao je sav svoj imetak i podijelio novac siromasima. O njegovu životu i radu predaje donose mnoštvo podataka: utišao je oluju na moru, spasio hodočasnike tijekom brodoloma, opremio mirazom tri nevoljne djevojke, darivao novac, spašavao djecu, oživio jednog dječaka… Među tim anegdotama i pričama zacijelo su mnoge zasnovane na istinitim događajima. Preminuo je na današnji dan, 6. prosinca oko 350. godine u Miri (Licija, danas Demre u Turskoj). Njegovo tijelo preneseno je 1087. godine zbog turskih osvajanja iz Mire u talijanski grad Bari, gdje se nalazi njegovo veliko svetište.

Njegovo tijelo preneseno je 1087. godine u talijanski grad Bari, gdje se nalazi njegovo veliko svetište

Posebno je štovan na kršćanskom Istoku. Zaštitnik je Rusije, Grčke, Sicilije, djece, pomoraca, ribara, trgovaca, pekara, ljekarnika, farmaceuta, putnika, zatvorenika, zarobljenika, lučkih radnika, strijelaca, lađara, pivara, sudaca, konjušara, mladenaca, vlasnika zalagaonica, trgovaca i proizvođača parfema, hodočasnika, radijskih i televizijskih djelatnika, studenata te mnogih zemalja, biskupija, gradova, naselja, župa, crkava i kapela diljem svijeta, te hrvatskih krajeva.

Molitva svetom Nikoli

Bože, Oče naš, koji po zagovoru sv. Nikole
trajno čuvaš, štitiš, pomažeš našu djecu,
mladež, pomorce i putnike,
i danas štiti našu djecu.
Pomozi im da sigurni u ljubavi odrastaju.
Mlade ojačaj svojim duhom da odole lošim izazovima
i da u radosti budu tvoji.
Pomorcima i putnicimae pomozi u olujama i svakoj opasnosti,
i daj da se domu vrate živi, zdravi i sretni.
Svim tvojim vjernima daruj zahvalno srce.
Po Kristu, Gospodinu našemu.

Amen.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko; Book.hr

Priredio Danijel Katanović

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh