Svetac dana

29. PROSINCA

Sveti Toma Becket – simbol borbe za slobodu Crkve i zaštitnik svećenika Zaređen za svećenika 2. lipnja 1162. godine, a nakon imenovanja za nadbiskupa u Canterburyju, sljedećeg dana iste godine, postao je strogi asketa i borac za prava Crkve. Odlučno je branio crkvene interese i odupro se kraljevim nastojanjima da potisne Crkvu…

Sveti Toma Becket – simbol borbe za slobodu Crkve i zaštitnik svećenika

Osnovni podaci

Rođen 1118. u Londonu
Preminuo 1170. u Canterburyju
Svetim ga je 1173. proglasio papa Aleksandar III.

Današnji je sveti zaštitnik Toma (Thomas) Becket, engleski državnik, mučenik i canterburyjski nadbiskup. Normanskog podrijetla, rođen je oko 1118. godine u londonskoj ulici Cheapside. Bio je sposoban vitez, vrstan pravnik, školovan na mnogim glasovitim sveučilištima (Oxford, Pariz, Bologna), obavljao je različite diplomatske misije. Od 1155. bio je kancelar engleskog kralja Henrika II., njegov poslušni dvorjanin, pristaša kraljevskog apsolutizma i prijatelj raskoši. Podržavao je Henrikove ratove i pristao na oporezivanje crkvene imovine za državne potrebe. Zaređen za svećenika 2. lipnja 1162. godine, a nakon imenovanja za nadbiskupa u Canterburyju, sljedećeg dana iste godine, postao je strogi asketa i borac za prava Crkve. Odlučno je branio crkvene interese i odupro se kraljevim nastojanjima da potisne Crkvu, posebno odredbama da kraljevski suci imaju sudske ovlasti nad osobama u duhovnom staležu. 

Zaštitnik svećenika

Pobjegao je 1164. u Francusku i nagovorio papu Aleksandra III. da poništi imenovanja biskupa koje je obavio Henrik II. u njegovoj odsutnosti. Nakon Henrikova popuštanja i pristajanja na njegove zahtjeve, Thomas Becket vratio se je 1170. godine u Englesku. Četiri normanska viteza, kraljevi pristaše, provalili su u katedralu i oduzeli mu život na današnji dan, 29. prosinca 1170., u Canterburyju. Papa Aleksandar III. proglasio ga je svetim već 1173. godine. Kako bi ublažio bijes naroda, kralj Henrik je 1174. hodočastio na Becketov grob i tamo se podvrgao kazni javnog bičevanja. Thomas Becket, čiji je lik tijekom stoljeća urastao u mnoge legende, smatra se simbolom borbe za slobodu Crkve i ovjekovječen je u brojnim umjetničkim djelima. Zaštitnik je svećenika, posebno svjetovnog klera i mnogih naselja, župa i crkava širom svijeta.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko; Book.hr

Priredio Danijel Katanović

Uključite se u našu Viber zajednicu.

 

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

 

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA:

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh