Svetac dana

2. RUJNA

Sveti Vilhelm iz Roskildea – apostol Danske U svojim propovijedima često je isticao da osobe koje su javno počinile teški grijeh, ne smiju primati sakramente dok se javno i ne pokaju. Povijest ga naročito pamti po njegovu sporu s tadašnjim danskim kraljem Svendom Estridsenom

Sveti Vilhelm iz Roskildea - apostol Danske

Današnji sveti zaštitnik je i Vilhelm (William), apostol Danske. Rođen je oko 1000. godine. Bio je engleski svećenik, dvorski kapelan engleskog i danskog kralja Canutea (Cnuta). Putujući Danskom, shvatio je da u toj zemlji vlada neznanje i praznovjerje te da nema dovoljno svećenika. U Danskoj je proveo ostatak života. Godine 1044. postao je biskup Roskildea, grada na najvećem danskom otoku Sjællandu.

U svojim propovijedima često je isticao da osobe koje su javno počinile teški grijeh, ne smiju primati sakramente dok se javno i ne pokaju. Povijest ga naročito pamti po njegovu sporu s tadašnjim danskim kraljem Svendom Estridsenom. Prigodom jednog banketa na kraljevskom dvoru (dogodilo se to na Staru godinu), pijani su gosti nekim svojim primjedbama uvrijedili kralja Svenda. Otišli su zatim na večernju misu u obližnju katedralu, a kralj je za njima poslao svoje vojnike koji su ih hladnokrvno pobili.

Darujem život za obranu dostojanstva Crkve

Sljedećeg jutra kralj Svend se uputio u katedralu na misu. Biskup Vilhelm zaustavio ga je na vratima i biskupskom palicom zapriječio mu ulaz. Nazvao je kralja ubojicom i krvnikom koji je oskvrnuo sveto mjesto, a kad su kraljevi stražari izvukli svoje mačeve, ponudio im je svoj život na račun obrane dostojanstva Crkve. Kralj se okrenuo i otišao posramljen. Vratio se kasnije bosonog, bez svečane kraljevske odjeće i oružane pratnje, ispovjedio se te iskazao svoje duboko kajanje. Biskup ga je nakon toga pozdravio i udijelio mu oprost. Nakon toga biskup i kralj postali su bliski prijatelji, a kralj je svesrdno pomagao Crkvi Kristovoj. Biskup Vilhelm preminuo je oko 1073. Pokopan je u roskildskoj katedrali, a pored njegove grobnice nalazi se grobnica kralja Svenda. Svetim ga je proglasio, 1224. godine, papa Honorije III.

Opasnost horoskopa, gatanja,…

Astrologija je vrsta vračanja koja uči da položaj Sunca, Mjeseca i ostalih planeta na nebu utječe na osobu i tijek zbivanja. Pravo značenje riječi astrologija u hebrejskom jeziku je „gatanje prema nebu”. Astrologija je čin predskazivanja eventualne budućnosti ili otkrivanja tajnih spoznaja pomoću znakova, predviđanja i ostalih nadnaravnih posrednika. U Bibliji piše: „Ništa s krvlju nemojte jesti! Ne gatajte! Ne čarajte! Ne zaokružujte kose na svojim sljepoočnicama; ne šišajte okrajka svoje brade.” (Levitski zakonik 19,26 JB). Horoskop, kao i sva vrsta gatanja i čaranja, jesu teški grijeh!

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Najčitanije

Na vrh