Razmišljamo o evanđelju

O. LORENZO MONTECALVO

Župne zajednice trebaju neustrašive i hrabre pastire, makar i oprezne, ali ne i opsjednute strahom koji paralizira poslanje Pastira Bez vođe, ovce će završiti u provalijama, gdje ih čeka smrt

Foto: Pixabay

 

„I Vidje Isus da bijahu kao ovce bez pastira“, prepričava evanđelist. U ovo vrijeme pandemije primam mnogo poruka u kojima piše da su njihove župne zajednice kao ovce u rasulu. To su zajednice bez pastira koji ih ne vodi na travnate pašnjake i tihane vrutke. One nemaju duhovnu hranu.

Župne zajednice trebaju neustrašive i hrabre pastire, makar i oprezne, ali ne i opsjednute strahom koji paralizira poslanje Pastira

U mnogim župama nema kateheza, bratskog zajedništva, a Euharistija se slavi s nekoliko bliskih prijatelja. Pastiri se boje da će se zaraziti virusom pa ih nema. Vjernici se boje pastira. Župne zajednice trebaju neustrašive i hrabre pastire, makar i oprezne, ali ne i opsjednute strahom koji paralizira poslanje Pastira.

Ako Pastir ne hrani ovce, one postanu anoreksične. Hrana su kateheze i Euharistija

Riječ „pastir“ znači onaj koji hrani. Ako Pastir ne hrani ovce, one postanu anoreksične. Hrana su kateheze i Euharistija. Pastir je onaj koji vodi. Bez njega se zajednica rasprši, ne zna što činiti, kuda treba ići. Stado nema izrazit osjećaj za smjer. Bez vođe, ovce će završiti u provalijama, gdje ih čeka smrt. Pastir je branitelj stada, to jest zajednice.

Rizik od prisustva vukova (lažnih proroka) je velik i spremni su proždrijeti ovce svojim lažnim ideologijama

Rizik od prisustva vukova (lažnih proroka) je velik i spremni su proždrijeti ovce svojim lažnim ideologijama. Pastir ima poslanje sačuvati stado ujedinjeno.
Ovo vrijeme pandemije je kao tamna dolina kroz koju Crkva prolazi. Bez revnosti, vodstva i zaštite Pastira stado se rasprši. Neka nam Gospodin podari pastire svete i posvetitelje! Neka uvijek budu spremni dati život za Krista i zajednice koje im je DOBRI PASTIR povjerio.

Amen. Aleluja.

O. Lorenzo Montecalvo od Dužbe Otaca Božanskog Poziva

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh