Duhovnost

ODLASCI

Znak istinskog obraćenja Nije prvorođeni Kain, već Abel stekao naklonost u Boga, nije snažni i perfektni Jišmael, već slabiji i izrugivani Izak bio odabran od Boga. Nije savršeni i od oca ljubljeni Ezav, već povučeni i nježni Jakov postao Božji miljenik. Slijepi i prognani Tobija i ožalošćena Sara te njezini razočarani roditelji, a ne kralj Salmanassar ili Asarhaddon...

Foto: REFLEX_PRODUCTION, Pixabay

 

 

Znak istinskog obraćenja je radost zbog malenosti. Kada čitam Bibliju stalno nalijećem na pohvalu poniznim i slabim ljudima, čak i poniženima i zgaženima do kraja. Tako je bilo s Davidom kada je trebao biti pomazan za kralja. Sva su ga njegova braća nadvisivala, u svakom pogledu. Kada je Samuel došao do njegove kuće, njega nije bilo, već je bio na paši, za stadom (1 Sam 16).

Nije prvorođeni Kain, već Abel stekao naklonost u Boga, nije snažni i perfektni Jišmael, već slabiji i izrugivani Izak bio odabran od Boga. Nije savršeni i od oca ljubljeni Ezav, već povučeni i nježni Jakov postao Božji miljenik. Slijepi i prognani Tobija i ožalošćena Sara te njezini razočarani roditelji, a ne kralj Salmanassar ili Asarhaddon…

U Bibliji, u Knjizi izlaska govori se o vrhovnom svećeniku koji je na svojim grudima nosio pektoral, a na njemu dvanaest imena dvanaest patrijarha, sinova jednog zalutalog nomada, a ne dvanaest faraona ili dvanaest kraljeva Babilonskih

Ispisana imena slavnih ljudi

Vidio sam jednom naslovnicu časopisa koja je prikazivala nekog muškarca kako stoji u biblioteci. Na hrbatima knjiga mogla su se pročitati slavna imena: Balzac, Dostojevski, Proust, Steinbec. S njima u pozadini kao da nije bilo potrebno postaviti pitanje: a tko je ovaj?
Na ulici preda mnom mladić u vojnim cipelama, na plećima vojni ruksak s ispisanim imenima rock sastava: Metallica, Linkin Park, The Smashing Pumpkins. Sve odreda „najbolji“. Zbog njih je cool. Na spomen pločicama u crkvi obično su lijepim slovima ispisana imena slavnih ljudi, onih zaslužnih, donatora i kraljeva, biskupa i papa, junaka. U jednom restoranu na zidovima obješene fotografije slavnih ljudi koji su posjetili lokal. Vlasnik ispunjen zadovoljstvom gleda na njih jer je i on na svakoj od njih.

U Bibliji, u Knjizi izlaska govori se o vrhovnom svećeniku koji je na svojim grudima nosio pektoral, a na njemu dvanaest imena dvanaest patrijarha, sinova jednog zalutalog nomada, a ne dvanaest faraona ili dvanaest kraljeva Babilonskih. To je u potpunoj suprotnosti s ljudskim poimanjem (Izl 28, 21).

Čija imena nosi Isus na svojim grudima?

Čija imena nosi Isus na svojim grudima? Dvanaestorice apostola – nisu to generali, laureati Nobelove ili Goncourtove nagrade ili nositelji olimpijskih medalja. To su obični „gubitnici“: Petar je bio ribar, ali ni u tome nije bio baš najbolji, Matej – carinik, ali prilično zatvoren u sebe i tužan, Ivan i Jakov, brzopleti i emocionalno prilično nezreli ljudi. I takve Bog nosi na svojim grudima. Nosi i tebe!

Iz knjige „Odlasci“ autora p. Augustyna Pelanowskog. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Za Book.hr priredila I. A., odabrala A. P.

Ako se želite osjećati kao dio obitelji Kristofora (onih koji donose Krista), možete skenirati kod za mjesečnu ili za godišnju uplatu ‘timarine‘.

Unaprijed zahvaljujemo i želimo iskrenu dobrodošlicu svim novim članovima obitelji (tima) Kristofori.

 

 Želim donirati mjesečnu ‘timarinu’:

Želim donirati godišnju ‘timarinu’

Podržite naš rad

 

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

 

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA :

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh