Duhovnost

OVCE

Zlo nije suprotnost Dobru na jednakoj osnovi, već podložno Bogu Početni, temeljni izbor, kada nam se pogled konačno širom otvori i kada stvarnost vidimo na drugačiji način, nakon što smo pozvani te boravimo s Njime, ostaje

Foto: Tumisu , Pixabay

 

Teško je u ovo naše vrijeme ispravno govoriti o zloduhu. Učinili smo ga svojevrsnim romantičnim herojem, dajući mu važnost koju mu Sveto pismo nikada nije dalo. Između onih koji odlučno niječu njegovu prisutnost i onih koji ga vide posvuda, često neprimjereno, istina se, kao što se često i događa, nalazi negdje u sredini.

Zlo nije suprotnost Dobru na jednakoj osnovi, već podložno Bogu

Postoji načelo Zla koje je suprotstavljeno Dobru, personificirano načelo kako to potvrđuje Katolička crkva (KKC 390-395), ali, za razliku od drugih vrlo uglednih filozofskih promišljanja i drugih religija, u kršćanskoj viziji Zlo nije suprotnost Dobru na jednakoj osnovi, već podložno Bogu.
Neophodna za ljudsku slobodu, tamna strana, negativan i destruktivan izbor uvijek je pred vratima naše (veličanstvene i dramatične) slobodne volje.
Stoga možemo izgoniti zloduhe, u dubini duše izliječiti sebe i druge: jer sada znamo kamo gledati, znamo gdje se nalazi svjetlo.
Govorimo o putovanju, hodu koji očito traje cijeli život.

Izbor između života i smrti

Poput pšeničnog zrna koje umre, postaje klica, pa klas, pa zrno koje puni klas (usp. Iv 12,24). Ali početni, temeljni izbor, kada nam se pogled konačno širom otvori i kada stvarnost vidimo na drugačiji način, nakon što smo pozvani te boravimo s Njime, ostaje. Izbor između života i smrti, između svjetla i tame, između punine i praznine. Stoga zaboravite scene iz filmova poput Egzorcista i prestanite posvuda viđati djelovanje zloduha.

kada sunce uđe u unutarnju sobu vašega srca, lako se uviđa koliko dugo niste uzeli krpu i obrisali prašinu!

Promjena života

Iskušenja ostavite svecima, mi smo sami sposobni nanijeti štetu, udaljiti se od sreće, pasti u depresiju i viktimizam. Ali znajte ovo: kada sunce uđe u unutarnju sobu vašega srca, lako se uviđa koliko dugo niste uzeli krpu i obrisali prašinu! Prihvaćanje Kraljevstva, prihvaćanje novosti evanđelja, ozbiljno, poput onoga koji pronađe dragocjeni biser, mijenja nas do te mjere da svoj život vidimo u potpuno drugačijem, preobraženom svjetlu. Sposobni smo imenom i prezimenom nazvati ono što nas uništava. I djelovati.

Iz knjige „Ovce“ Paola Curtaza. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti na webshopu naše Biblioteke Figulus.

Za Book.hr priredila I. A., odabrala A. P.

Ako se želite osjećati kao dio obitelji Kristofora (onih koji donose Krista), možete skenirati kod za mjesečnu ili za godišnju uplatu ‘timarine’.

Unaprijed zahvaljujemo i želimo iskrenu dobrodošlicu svim novim članovima obitelji (tima) Kristofori.

 

 Želim donirati mjesečnu ‘timarinu’:

Želim donirati godišnju ‘timarinu’

Podržite naš rad

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

 

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA :

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

 

❤️

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh