Razno

SAMCI ZA CIJELI ŽIVOT

Želi li Bog da zauvijek budem sam/a? Često postavljano pitanje: „Zar Bog ne može čudesno iscijeliti ljude koji imaju fizičke i psihološke probleme?“

Foto: Shutterstock

 

Prirodni razlozi za samački život mogu biti podijeljeni u tri podkategorije: fizički, psihološki i sociološki razlozi.

Kršćani koji se u svom životu bore s nekim od ovih problema, dobro bi postupili da se obrate za savjet nekim kvalificiranim stručnim ljudima. Ukoliko je moguće, takav bi stručnjak trebao biti predani kršćanin, ili barem netko tko je sklon tradicionalnoj hebrejsko-kršćanskoj etici. No, za ovu prigodu bit će dovoljno da ukratko pogledamo nekoliko tipičnih primjera prirodnih razloga za samački život. U fizičkom području, očiti slučajevi mogu biti slučajevi sa ozbiljnim prirođenim defektima, kao što su cerebralna paraliza i mongoloidnost (osobe s Downovim sindromom) ili oni koji su pretrpjeli teška fizička oštećenja, kao potpuno oduzete osobe (paraplegičari kvadriplegičari). Postoje opet oni čije se seksualne funkcije nisu uopće razvile ili se nisu razvile normalno. U mnogo takvih slučajeva no posve sigurno ne u svim slučajevima Bog može ukazati da je za takvu osobu najbolje da ostane van bračne zajednice.

U dubini svojih borbi i muka, oni ponekad pokazuju neobičnu pronicljivost i poznavanje stvari, kao i duboku privrženost, što krasi samo svete ljude

U području psiholoških problema, postoje oni koje najčešće nazivamo ‘osobe zaostalog razvoja’. Neki od njih su ozbiljno retardirani. Gotovo svaka kršćanska organizacija, mala ili velika, ima barem jednu ili više takvih osoba. To su često najsretniji i posebno omiljeni članovi unutar tih organizacija. Postoje također oni koje medicinski nazivamo shizofrenični i psihotični ljudi. U dubini svojih borbi i muka, oni ponekad pokazuju neobičnu pronicljivost i poznavanje stvari, kao i duboku privrženost, što krasi samo svete ljude. Pa ipak, samački je život često Božji plan za njih i druge poput njih.

Karolina je ostatak svog života proživjela sama neudana, vjerno ispunivši svoju biblijsku dužnost prema svojim roditeljima

Sociološki, postoje razne situacije koje mogu biti povod za samački život. Jedan takav slučaj pojavio se u Ruthinoj obitelji. Njena je baka umrla u ranoj dobi, ostavljajući iza sebe šestero djece. Najmlađa, imenom Karolina, u to je vrijeme imala samo šest godina. Nakon nekoliko godina, Karolinin se otac ponovo oženio. Karolina je odlučila ostati u kući kako bi se brinula oko oca i maćehe. Kada joj je bilo oko 40 godina, njen je otac umro. U to je vrijeme njena maćeha već bila u kolicima, nepokretna zbog artritisa. Karolina je smatrala da je njena dužnost da se i dalje brine za svoju maćehu, dok ova nije isto tako umrla skoro dvadeset godina kasnije. Karolina je ostatak svog života proživjela sama neudana, vjerno ispunivši svoju biblijsku dužnost prema svojim roditeljima.

Zar Bog ne može čudesno iscijeliti ljude koji imaju fizičke i psihološke probleme…

Ponovo, postoje društvene zajednice u raznim dijelovima svijeta u kojima je broj muškaraca manji od broja žena iste dobne skupine među kršćanima koji su nanovorođeni i predani Bogu i Njegovoj riječi. U takvoj situaciji, mnoge žene kršćanke mogu mudro odlučiti ostati neudane i potpuno se posvetiti Bogu, radije nego ući pod isti jaram s čovjekom koji ne poznaje duhovno predanje Bogu i Njegovoj Riječi. Tako posvećene neudane žene, izvor su neobične duhovne snage u mnogim kršćanskim lokalnim zajednicama. Netko možda želi postaviti pitanje: „Zar Bog ne može čudesno iscijeliti ljude koji imaju fizičke i psihološke probleme koje ste naveli?“ Svakako da može. (…)

Iz knjige „Prije nego kažeš DA“, autorâ Dereka i Ruth Prince. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti u našem web-shopu, ovdje.

Posebna pogodnost! Besplatna poštarina za narudžbe iznad 200 kuna.

Prijavite se na newsletter i prvi saznajte za naše nove naslove, pogodnosti i popuste!

Kako biste newsletter primali e-mailom – prijavite se ovdje. Za primanje newslettera na WhatsAppu prijavite se ovdje.

Najčitanije

Na vrh