Brak i odnosi

DJEVOJKO, MOŽEŠ TO POBIJEDITI

Zašto žene imaju želju za moć nad muškarcima?

Foto: fizkes; Shutterstock

Ako se boriš sa spolnim integritetom, možda imaš skrivenu želju za moći nad muškarcima, a da toga nisi ni svjesna. To je bio slučaj kod mene. No uz pomoć profesionalnog savjetnika otkrila sam glavni razlog iza svojih neprikladnih odnosa s muškarcima: bila sam djevojčica u tijelu žene, podsvjesno tražeći očinsku figuru da mi pruži ljubav za kojom žudim.

Provela sam većinu svojih slobodnih dana nastojeći iskoristiti svoj izgled kao mamac kako bih namamila dečke da nahrane moj ego. Ako sam uspjela zavesti muškarca svojim šarmom, potajno sam se osjećala moćnom. No moje je zadovoljstvo uvijek bilo kratkog vijeka i ubrzo sam tražila drugog momka koji će me usrećiti.

Promjena nakon udaje?

Uvijek sam mislila da će se moje ponašanje prema muškarcima promijeniti nakon što se udam, no nije. Počela sam odlaziti savjetniku kako bih shvatila zašto sam još uvijek u iskušenju izvan braka. Tijekom jedne od naših seansi, moja me terapeutkinja zamolila da sljedeći tjedan provedem sastavljajući popis svih muškaraca s kojima sam ikad imala spolni odnos ili koje sam emocionalno vrebala. Prilikom sljedećeg posjeta zamolila me da provedem tjedan dana moleći se i pitajući se: „Što svaki od ovih muškaraca ima zajedničko?” Bog mi je pokazao da je svaka veza bila s muškarcem koji je bio stariji od mene i u nekom obliku autoriteta nada mnom – moj profesor, moj šef, moj odvjetnik i tako dalje.

Zbog osjećaja nemoći u odnosu s ocem za kojeg sam osjećala da vlada željeznom rukom nada mnom, podsvjesno sam ponovno stvarala autoritativne odnose kako bih „pobijedila ovaj put”.

Dok sam prebirala u svome srcu kako bih razabrala zašto se ta ista nit provlači kroz moje čežnje za odnosima, postao je očit korijen problema: moja glad za moći nad muškarcima. Zbog osjećaja nemoći u odnosu s ocem za kojeg sam osjećala da vlada željeznom rukom nada mnom, podsvjesno sam ponovno stvarala autoritativne odnose kako bih „pobijedila ovaj put”. Svaki put kad bih uspjela preuzeti vodstvo u vezi, bilo je zapravo kao da sam govorila: „Vidiš, tata! Netko me stvarno voli! JA JESAM vrijedna pozornosti i naklonosti!”

Veze u potpunosti izgrađene na seksu

U svojim pokušajima da popunim rupu u srcu u obliku oca i uspostavim nešto slično vlastitoj vrijednosti, nanosila sam bol sama sebi. Iz iskustva znam da su veze u potpunosti izgrađene na seksu lišene bilo kakve intimnosti ili bliskosti i ostavljaju u osobi još veći osjećaj gladi za moći i nemoć.

Ili je to jednostavno stvar ponosa – možda želiš da drugi misle da si snažna žena i da si glavna u svojim romantičnim vezama jer se bojiš da će te doživjeti kao slabu.

Otad sam otkrila jedini pravi izvor zadovoljstva i vlastite vrijednosti – intimni odnos sa svojim nebeskim Ocem. Budući da prije svega trčim za Njim, ne samo da je Isus postao moja prva ljubav i dao mi osjećaj vrijednosti iznad onoga što bi bilo koji čovjek mogao dati, On je također obnovio moj odnos s mojim zemaljskim ocem i pomogao mi da ostanem vjerna svome suprugu.

Strah da će te muškarac nadjačati

Naravno, želja za ljubavlju nije jedina moguća motivacija iza želje za moći nad muškarcima. Naprimjer, ako si doživjela da te muškarac spolno zlostavlja ili emocionalno zanemaruje, možda želiš moć nad muškarcima iz ljutnje, prezira ili želje da kazniš svakoga tko sliči tvome zlostavljaču. To je ono što je Shelly učinila – pročitala si njezinu priču u 8. poglavlju.

Drugi razlog može biti strah da će te muškarac nadjačati. Možda pretpostavljaš da će te pokušati iskoristiti, pa se osjećaš kao da ga moraš svladati prije nego što on svlada tebe. Ili je to jednostavno stvar ponosa – možda želiš da drugi misle da si snažna žena i da si glavna u svojim romantičnim vezama jer se bojiš da će te doživjeti kao slabu.

Iz knjige „Djevojko, možeš to pobijediti“ autorâ Shannon Ethridge i Stephena Arterburna. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Svoj primjerak možete kupiti ovdje. 

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh