Razmišljamo o evanđelju

O. LORENZO MONTECALVO

Zašto se seksualni čin, za katolike, živi samo u sakramentu braka Seksualnost koja se živi van braka jest jedna pustolovina. Ona je poput nabujale rijeke bez nasipa, koja donosi samo propast i uništenje

Foto: Pixabay, Scott Webb 

 

„Kako će to biti, kad ja muža ne poznajem!”. Zaludu je skrivati, u ovom vremenu predbračni odnosi su način života. Djevičanstvo više nije u modi. Danas djevojke započinju seksualnu aktivnost još u pubertetu. Vrlo lako prelaze od jednog mladića do drugog. To čine iz zadovoljstva, ali također i kako bi osvojile mladića iz straha da se ne udaju.

Treba reći da seksualnu aktivnost mnogih djevojaka ne promoviraju i olakšavaju samo kontracepcijska sredstva, već i abortivna pilula za dan poslije. Jedan farmaceut mi je pričao da ima puno posla u večernjim satima vikenda prodajući pilulu za dan poslije. Onda, zna se da, ako ostane trudna, tu je uvijek pobačaj kako rješenje „problema”. Treba također reći da, nažalost, u Crkvi ima i svećenika koji kažu mladima: „Ako se volite, nije grijeh imati seksualne odnose!”.

Ne postoji stvar svetija od seksualnog čina između jednog muškarca i jedne žene. To je čin nadnaravne ljubavi preko kojeg si muškarac i žena daruju Duha Svetoga…

Seksualnost koja se živi van braka jest jedna pustolovina. Ona je poput nabujale rijeke bez nasipa, koja donosi samo propast i uništenje. Ne postoji stvar svetija od seksualnog čina između jednog muškarca i jedne žene. To je čin nadnaravne ljubavi preko kojeg si muškarac i žena daruju Duha Svetoga, jer se još odanije ljube, te, ako je to volja Boga, Oca i Stvoritelja, jer se iz ovog fizičkog sjedinjenja rađa novi život. Eto zašto se seksualni čin, za katolike, živi samo u sakramentu braka, kojim bračni drugovi jedan drugome govore: „Uvijek ću te voljeti”.

Gospodin nije milosrdan s onim mladima koji kažu: „Nas ne zanima ono što Crkva naučava”

Svakako je istina da je kod mladih ljudi veoma jak seksualni nagon. Zbog toga se vrlo lako može pasti u napast. Ali Gospodin nije milosrdan s onim mladima koji kažu: „Nas ne zanima ono što Crkva naučava”. Siguran sam da je, kroz molitvu, često primanje Euharistije i izbjegavanje prilika grijeha, moguće doći do braka govoreći: „Ne poznajem muškarca!”. Usuđujem se reći da su propast budućeg braka upravo predbračni odnosi. Molim vas, nemojte me kamenovati zbog ovog što sam napisao.

Amen. Aleluja.

O. Lorenzo Montecalvo od Družbe Otaca Božanskog Poziva

Izvor: Sjeme; Book.hr

Uskoro: „Djevojko, možeš to pobijediti“! 

www.figulus.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh