Duhovnost

NI NAKRAJ PAMETI

Zašto izbjegavamo ispovijed? Odmak od ispovijedi većinu nas ostavlja u nesigurnomu stanju, osobito mlađe odrasle osobe, tinejdžere i djecu koji su odgajani u društvu koje ignorira grijeh

Foto: Shalone Cason, Unsplash

Foto: Shalone Cason, Unsplash

 

Izbjegavamo ispovijed jer ona zahtijeva da se pogledamo u ogledalo. Zahtijeva otkrivanje pravoga sebe koji ne želite da itko vidi. To je ono što bi Bog volio da Mu prinesete, ali vi (i ja) nepokolebljivo odbijamo predati se. Odmak od ispovijedi većinu nas ostavlja u nesigurnomu stanju, osobito mlađe odrasle osobe, tinejdžere i djecu koji su odgajani u društvu koje ignorira grijeh.

zanemarivanje djetetove stvarne izvedbe

Nadalje, već nekoliko generacija, roditelji prihvaćaju filozofiju koja daje komplimente i pohvale djetetu za gotovo sve što dijete radi, uz očigledno zanemarivanje djetetove stvarne izvedbe, sposobnosti ili truda.Kao što je dr. Tim Elmore ustanovio, narcisoidnost je u porastu kod mladih odraslih osoba i djece: „U 1950-ima, kad su tinejdžere pitali jesu li ‘vrlo važna osoba’, manje od deset posto je odgovorilo da jesu. Pedeset godina kasnije, više od 80 posto ih je reklo da jesu.”

Razumijevanje samog sebe

Elmore kaže kako naš pristup roditeljstvu stvara generaciju djece koja pate od „visoke arogancije, niskoga samopoštovanja”. Zdravo se samopoštovanje razvija kad je pohvala povezana sa stvarnim postignućem i trudom, kaže Elmore. Ovo je mnogo zdravije razumijevanje samoga sebe jer priznaje ključnu ulogu koju neuspjeh, borba i ispovijed imaju u životu.

Cijeli tekst možete pročitati u knjizi Ni nakraj pameti autora Careyja Nieuwhofa. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Za Book.hr priredila A. P.

Ako se želite osjećati kao dio obitelji Kristofora (onih koji donose Krista), možete skenirati kod za mjesečnu ili za godišnju uplatu ‘timarine‘.

Unaprijed zahvaljujemo i želimo iskrenu dobrodošlicu svim novim članovima obitelji (tima) Kristofori.

 

 Želim donirati mjesečnu ‘timarinu’:

Želim donirati godišnju ‘timarinu’

Podržite naš rad

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

 

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA :

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

 

❤️

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh