Duhovnost

PASTIRI

Zašto Isus kaže da osvrtanje unatrag nije ispravan stav učenika? On ne želi najbolje u razredu, dovoljno je pročitati popis prvih učenika (Mk 3,13-19) da bi se to shvatilo. Ali ne želi ni osobe koje u središte ne stavljaju ljubav prema Njemu (Mt 10,37)

Foto: OTOBOR, Shutterstock

Foto: OTOBOR, Shutterstock

 

Učenik ne živi od nostalgije, nije okrenut prošlosti, već gleda u budućnost

Isus inzistira. Ne traži jeftine učenike. Diže ulog, podiže ljestvicu.

Ne, On ne želi najbolje u razredu, dovoljno je pročitati popis prvih učenika (Mk 3,13-19) da bi se to shvatilo. Ali ne želi ni osobe koje u središte ne stavljaju ljubav prema Njemu (Mt 10,37). Koje ne ciljaju visoko jer je u igri iskustvo samoga Boga i cijeloga čovječanstva.

Usudi se:

I neki drugi reče: „Za tobom ću, Gospodine, ali dopusti mi da se prije oprostim sa svojim ukućanima.“ Reče mu Isus: „Nitko tko stavi ruku na plug pa se obazire natrag, nije prikladan za kraljevstvo Božje“ (Lk 9,61-62).

Izgradnja nečeg novog

Ponovno podsjetnik na obitelj, na okretanje stranice, na izgradnju nečega novog.

To je zagonetna izjava: ne treba staviti ruku na plug i zatim se okretati natrag.

Što to znači?

Da učenik ne živi od nostalgije, nije okrenut prošlosti, već gleda u budućnost.

I u Crkvi postoje nostalgičari. Oni koji čeznu za zlatnim dobom kršćanstva, kada su crkve bile pune vjernika i svi su poštovali zapovijedi, a Crkva je bila cijenjena i poštovana u svojim služiteljima.

Naravno, razumijem starije svećenike koji su živjeli u vremenu kada je pastoral bio drugačiji, vidjeli su se rezultati naviještanja, osjećala se želja za izgradnjom. Dobro razumijem njihove poteškoće, njihovu nelagodu, njihovu patnju

Gospodin nas zove sada

Ne znam je li ikada postojalo takvo vrijeme, nisam ga vidio, niti upoznao: ali Gospodin nas zove u sadašnjosti, da budemo svećenici ovdje i sada.

Ako su nekada crkve bile pune, a sada su prazne, moramo se zapitati: čime smo ih ispunili? Može li se „umoriti“ od Boga? Postoji li zaista zaljubljenik koji nije praktičan vjernik?

Naravno, razumijem starije svećenike koji su živjeli u vremenu kada je pastoral bio drugačiji, vidjeli su se rezultati naviještanja, osjećala se želja za izgradnjom. Dobro razumijem njihove poteškoće, njihovu nelagodu, njihovu patnju.

Neispravan stav učenika

No Isus kaže da osvrtanje unatrag nije ispravan stav učenika.

Štoviše.

Zašto se seljak koji ore osvrće unatrag? Kako bi vidio ide li ravno, kako bi vidio je li brazda linearna, paralelna s onom prethodnom.

Za seljaka je to u redu, no nije i za učenika.

Učenik se ne smije osvrtati da vidi ide li ravno, je li bio dosljedan, je li njegov hod linearan. Život se sastoji od cik-cak kretanja. Ispunjen je krivudanjima, kompromisima, greškama, pun loših izbora. I drukčije ne može biti. (…)

Iz knjige „Pastiri“ autora Paola Curtaza. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Za Book.hr priredila I. A., odabrala A. P.

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

 

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA :

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

 

❤️

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh