Vijesti

‘ZAMKE’ BOGATSTVA // Zašto je Isus rekao da će bogataši teško ući u Kraljevstvo nebesko?

Zašto je Isus rekao da će bogataši teško ući u Kraljevstvo nebesko?

Foto: Shutterstock

 

„Nitko ne može služiti dvojici gospodara. Ili će jednoga mrziti, a drugoga ljubiti; ili će uz jednoga prianjati, a drugoga prezirati. Ne možete služiti Bogu i bogatstvu” (Mt 6, 24)

Svi znamo da je za čovjeka nemoguće ponovno se roditi, no Bogu je potpuno moguće. Ako vjerujemo u ono što je Isus Krist rekao, možemo biti spašeni i ući u kraljevstvo Božje. Zašto je onda Isus rekao da je bogatašima teško ući u kraljevstvo Božje?

Na prvom mjestu bogatstvo, onda Bog

Biblija nas često upozorava na opasnosti žudnje za novcem.

Iako novac po sebi nije grijeh i može biti koristan za mnoge stvari, i ljudima koji su Božji, ljubav prema novcu nešto je što je opasno i što može donijeti propast mnogima, ako ne i svima. Gospodin Isus Krist rekao nam je da stalno moramo donijeti važnu odluku biranja Boga pored novca. Ne možemo težiti oboma, težimo ili novcu ili Bogu.

U Matejevom evanđelju (6,24) Gospodin je dao upute:

„Nitko ne može služiti dvojici gospodara. Ili će jednoga mrziti, a drugoga ljubiti; ili će uz jednoga prianjati, a drugoga prezirati. Ne možete služiti Bogu i bogatstvu.“ Ovaj nam citat ukazuje zašto je Gospodin rekao da je bogatašima teško ući u Njegovo kraljevstvo.

Bogatstvo iznad Božjeg kraljevstva

U Matejevom evanđelju (19, 16-24) čitamo o Isusovom razgovoru s bogatim mladićem. Ovaj je mladić upitao Isusa kako može steći vječan život. Isus je, odgovarajući u skladu s Mojsijevim zakonom, dao mladiću kratak popis zapovjedi koje je Bog dao ljudima. Vjerojatno s dozom ponosa, mladić je odgovorio „Sve sam to čuvao, što mi još nedostaje?“

Isus mu je zatim dao odgovor koji nije lako nijednom čovjeku koji uživa u pogodnostima i utjecaju bogatstva: „Reče mu Isus: ‘Hoćeš li biti savršen, idi, prodaj što imaš i podaj siromasima pa ćeš imati blago na nebu. A onda dođi i idi za mnom’” (Mt 19, 21).

Ostatak priče znamo. Mladić je otišao razočaran, zato što je imao silno bogatstvo. Otišao je zato što se nije mogao rastati od svoga bogatstva. Sa svojim je djelima poručivao: „daj mi da činim štogod, samo mi nemoj oduzeti bogatstvo.” Njegovo je bogatstvo postalo bog o kojem je ovisio. Radije je prigrlio privremeno bogatstvo nego vječnu sreću s Bogom.

Upitajmo se

Trebamo sami sebe propitati u kontekstu ranije rečenog. Služimo li istinski Bogu, ili ga vidimo samo kao sredstvo za stjecanje većeg bogatstva i blagoslova? Volimo li Boga iznad svega, ili nam je teško odreći se i ono malo bogatstva što imamo?

Promislite o tome. Krist je postao siromahom kako bismo mi obilovali (2 Kor 8, 9). Pravo je da Mu odgovorimo s ljubavlju.

Izvor:  Novizivot.net

Priredila: Gabriela Jurković (Book.hr)

Najčitanije

Na vrh