Brak i odnosi

DR. EMERSON EGGERICHS

ZA MUŠKARCE Lekcija pod nazivom „101 razlog zašto ne bi trebao biti grub“ U ovoj točki mnogi muževi kažu: „Nisam imao pojma da sam oženio tako osjetljivo biće.“ Tako je, niste znali, ali trebali biste biti zahvalni na njezinoj osjetljivosti i svemu onome što uz to dolazi.

ZA MUŠKARCE Lekcija pod nazivom „101 razlog zašto ne bi trebao biti grub“

Foto: Shutterstock

 

Kako živjeti s tako osjetljivim bićem?

U ovoj točki mnogi muževi kažu: „Nisam imao pojma da sam oženio tako osjetljivo biće.“ Tako je, niste znali, ali trebali biste biti zahvalni na njezinoj osjetljivosti i svemu onome što uz to dolazi. Upravo zahvaljujući njezinoj osjetljivosti, ona može bdjeti cijelu noć kada su djeca bolesna ili kada vas njeguje dok vi „cendrate“ u bolovima od gripe. Da, zbog svoje osjetljivosti ona osjeća da se vi zatvarate pred njom, da ste ljuti na nju i, iako ste vi možda tada u iskušenju da joj kažete: „Molim te, ne budi tako osjetljiva“, njezine slabosti dolaze u istom paketu s njezinom snagom.

Kada razgovarate, budite posebno oprezni da ne zvučite grubo. Muškarci obično na silovit način izražavaju svoje mišljenje

Svaki muž treba donijeti odluku kada je riječ o potrebama i osjetljivosti njegove žene. On se može zatvoriti u sebe i odbijati svaku otvorenost prema njoj ili joj se može približiti i povezati se s njom. Jedna od najjednostavnijih stvari koju možete učiniti jest s njom pričati o tome kako ste proveli dan. Ako u određenom trenutku ne želite razgovarati, možete reći: „Nešto se dogodilo na poslu danas, možda da popričamo malo kasnije? Sada radije ne bih o tome. No s nama je sve u redu.“ Ova posljednja rečenica njoj je osobito važna. Ona treba biti sigurna da vaše raspoloženje nema veze s njom.

Kada razgovarate, budite posebno oprezni da ne zvučite grubo. Muškarci obično na silovit način izražavaju svoje mišljenje. Možete zvučati grubo, a da toga uopće niste svjesni. Možda niste imali namjeru zvučati grubo, ali nju će to jako pogoditi jer ste joj time stali na njezinu cijev za dovod zraka.

Prije nekoliko godina jedan je od naših sinova, tada tinejdžer, razgovarao sa Sarah na način koji je ona smatrala grubim. Ona je strogo rekla: „Davide, molim te, ne razgovaraj sa mnom na takav način.“ On ju je tada pogledao kao da je došla s druge planete.

Rekao je: „Kako to misliš? Pa ja tako razgovaram sa svojim prijateljima.“

„Znaš, Davide, ja nisam jedan od tvojih prijatelja, ja sam tvoja majka i ja sam žena.“ David je toga dana dobio dobru lekciju pod nazivom „101 razlog zašto ne bi trebao biti grub“. (Više o tome pogledajte u Dodatcima A, B i C.)

Bog je brak zamislio kao simbiozu

Još jedna stvar. Znam da sada već zvučim kao pokvarena ploča, ali imajte na umu da, ukoliko žena vidi vašu dobronamjernost i emocionalnu otvorenost, ona će osjećati bliskost s vama i bit će spremnija za vođenje ljubavi. Međutim, ne biste smjeli biti otvoreni prema njoj „samo zbog seksa“ jer ona to prepoznaje i to je još više odbija. No kada vi iskreno ispunite njezine emocionalne potrebe, ona će biti osjetljivija na vaše seksualne potrebe. Bog je brak zamislio kao simbiozu.

Slijedi popis stvari kojima ćete joj pokazati svoju otvorenost. Otvorite joj se i tako ćete se držati podalje od ludog kruga, a krug koji vas osnažuje će se zavrtjeti.

VAŠA ŽENA OSJEĆA DA STE OTVORENI PREMA NJOJ…

– kada s njom podijelite svoje osjećaje i pričate joj o tome kako ste proveli dan

– kada kažete: „Hajdemo razgovarati“, kada je pitate kako se osjeća i što misli

– kada joj izraz vašega lica govori da želite razgovarati (opušten stav tijela, jasan kontakt očima)

– kada je odvedete u šetnju kako biste na miru razgovarali, kada se prisjećate vremena kada ste se upoznali, kada razgovarate o vašoj djeci i izazovima koji su pred vama

– kada molite s njom

– kada joj dajete potpunu pozornost, a ne samo „promumljate“ odgovore dok pokušavate gledati televiziju, čitati novine ili pisati e-mailove

– kada razgovarate o financijskim brigama, mogućim promjenama posla ili idejama za budućnost.

Iz knjige „Ljubav i poštovanje“ dr. Emersona Eggerichsa. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh