Osobni razvoj

OSLOBAĐAJUĆE

Vjerujemo da će vam nakon ovog svakodnevne obaveze postati lakše Ne činiš ništa važno za slavu Božju, već živiš 'običnim' životom? Misliš da si u vrtlogu svakodnevnih istih poslova zbog kojih se ne možeš približiti Bogu? Ako je tvoj odgovor da, ovaj tekst pred tobom bit će oslobađajući za tebe

Foto: Unsplash, Volha Flaxeco

 

Na jednom sam webinaru čula misao koja je išla otprilike ovako:

Mnoge katolike brine dio života koji se odnosi na poslove svakodnevnog održavanja, zato što se ponekad čini da je to sve što činimo, sve od čega se sastoji naš dan. Javlja se krivnja da nismo dovoljno produktivni, da ne činimo ništa što je Bogu važno i Njemu na slavu, dok pokušavamo održavati red u svojoj kući… Te napravi ručak, te operi rublje, te usisaj i operi podove, posuđe, prozore, okupaj mališane, nahrani ih, počisti za njima, uredi kupaonicu, pomozi starijoj djeci sa zadaćom… Mnogi sve to obavljaju nezadovoljni i ljuti jer trate dragocjeno vrijeme na beznačajne aktivnosti „održavanja”…

Zašto bi Bog na taj način osmislio ljudski život da mu to nije bitno?

Moram priznati da mi je laknulo kad sam čula da je ovo stanje nešto što stvarno postoji i nije ograničeno samo na pojedince.
A onda je govornica izrekla pitanje za razmišljanje koje me prati i ohrabruje otad: Zašto bi Bog na taj način osmislio ljudski život da mu to nije bitno?
Uistinu! Da mu naša kućanstva i domovi nisu važni, vjerojatno bismo živjeli u divljini poput životinja, spavali pod stablima, jeli što dohvatimo… No čini se ipak da je Gospodinu naš dom / moj dom važan.

Ni u Njegovoj naravi nije samo stvaranje, produktivnost i korisnost – stvoreno treba i održavati…

Oslobađajuće je preuzimati svakodnevne obveze imajući to na umu. Da je Bogu važan način na koji ću spremiti obrok – rastreseno, ljutito i frustrirano htijući biti negdje gdje sam korisnija ili mirno, predano i s ljubavlju znajući da to pripremam na okrjepu sebi i ljudima koje volim i kojima služim. (I tako sa svime ostalim što dan zahtijeva.)
I Bog je šest dana radio, stvarao i održavao stvoreno, a sedmi se dan odmarao – ni u Njegovoj naravi nije samo stvaranje, produktivnost i korisnost – stvoreno treba i održavati…

Kad me uhvati dugotrajna lijenost, u duhu počinjem osjećati i neku drugu vrstu nemira – a to je nemir koji je svjestan da moj grijeh ima ozbiljne posljedice – po moje emocionalno i duhovno stanje i po moj karakter koji biva sve slabiji i podložniji lošim utjecajima, sve nesposobniji ostvariti dobre namjere koje možda imam.
Ovdje mi na um dolazi i pojam acedije, jednog od najopasnijih grijeha današnjice, a koji je izvrsno razložen u ovom članku.

Bezvoljnost, umor, tuga… Pročitajte savjete pustinjaka kako se oduprijeti ‘podnevnom demonu’ 

U novi tjedan uđimo ohrabreni i osnaženi za borbu protiv lijenosti i, s druge strane, navezanosti na zauzetost i produktivnost.

Bogu je važno sve što je dio našega života. Prisutan je u presvlačenju pelena, u pranju prozora, u učenju za ispit, u obavljanju sitnih obveza po gradu, u vožnji autobusom, u stajanju u redu na blagajni, u pospremanju sobe…

Ako netko nije prisutan – ja nisam.
Ako netko može učiniti nešto bezvrijednim – ja to mogu svojim stavom.
Ako nekome nedostaje ljubavi i svrhovitosti – meni nedostaje.

Od lijenosti i duhovne tromosti, oslobodi nas, Gospodine.
Od besplodne i rastresene zauzetosti, oslobodi nas, Gospodine.

Za Book.hr priredila I. A.

Autor: Debora Jo

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh